download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Екосистемите – благословията и проклятието на технологичната индустрия

Софтуер 21.11.2012 07:34 (преди 11 години и 5 месеца) | deezel14 | прочетена 31 пъти Статистики
Мнението, че всичко, което се случва в момента, е ремикс на предходни събития, е колкото вярно, толкова и погрешно. Привържениците на тезата я прилагат във всевъзможни области, започвайки от изкуството, преминавайки през политика и икономика и достигайки до технологиите. Всъщност колкото по-добре познаваме историята, толкова по-склонни сме да правим връзка между това, което се случва в момента и миналото. В този ред на мисли ремиксът е в главата ни.
Не са малко анализаторите и ентусиастите, които смятат, че съвременният мобилен пазар е ремикс на борбата между Microsoft и Apple през 80-те и 90-те. Apple е в ролята на Apple, а на мястото на Microsoft застава Google. Момчетата от Маунтин Вю имат подобна концепция за Android, която е колкото отворена, толкова и затворена и контролирана. Apple пък отново залага на напълно затворените и контролирани екосистеми, които работят отлично, но са сравнително ограничаващи за някои потребители. Linux, от своя страна, е там, където винаги е бил - извън класациите. Мнението, че Android всъщност е Linux, е толкова вярно, колкото да наречен OS X "разкрасено Free BSD". Отдавна ядрото на дадена платформа не е определящо за нея.
Днешната технологична индустрия има множество позитиви. Средното качество на хардуера, софтуера и услугите е много по-високо, в сравнение с периода преди около десет години, например. Цените на софтуера падат главоломно, интерфейсите имат все по-нисък праг на свикване, а професионалните инструменти започват да изглеждат все по-приятелски настроени. В същото време обаче Apple, Google, Microsoft и останалите водещи индустрията компании имат нови проблеми, които са в противовес на водещата идея на всяка индустрия: да създава невероятни изживявания за потребители. Можем да разгледаме различни аспекти на ситуацията, но, поглеждайки по-отвисоко, виждаме една причина за всички тях - съревнованието на всяка цена.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.