download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Излезе учебник по история на изкуството без илюстрации и картини

24.09.2012 18:50 (преди 11 години и 6 месеца) | dulo | показана 3089 пъти Статистики
Първокурсниците от канадския университет за дизайн и изобразително изкуство в Онтарио през този семестър ще изучават история на изкуството по учебник с нескромна цена от $180, в който липсват изображения. А изображения няма, понеже университетът не е успял да "изчисти копирайта", тоест не се е сдобил с необходимите права за публикуване на съответните илюстрации. Тази напълно идиотска история е публикувана в личния блог от бащата на една от студентките.
     Ситуацията става напълно абсурдна, понеже учебникът е задължителен за първия семестър за изучаване на "Световната визуална и материална култура до 1800 година", а цената му заедно с данъците възлиза на $203.

     За съжаление историята е истинска, а има и още. Ръководството на университета вече е публикувало официален отговор по въпроса. Внимателно е разяснено, че въпросният учебник е уникален и е компилиран от три предишни издания с обща цена от $300; допълнен е и е адаптиран специално за този курс. Оказва се, че ако университетът бе заплатил лицензиите за публикуване на съответните илюстрации, то цената му би възляза на $800. А при сегашния вариант илюстрациите съвсем спокойно могат да бъдат разгледани в електронен вид в сайта на издателството. Студентите следва да бъдат благодарни, че могат да използват през този семестър учебника на толкова ниска цена.
     Прозрачен намек, че през останалите семестри ще се наложи закупуването на нов учебник.
     На илюстрацията е показана една от страниците от учебника, където ясно се вижда, че вместо илюстрации са поставени указания, сочещи пътя към конкретното изображение на съответния издател.
      
     Може би следващата стъпка ще се състои в премахването и на текстовете. Навярно ще останат само препратки в QR-код, сочещи директно в Amazon. Лицензионните и патентните права със сигурност ще бъдат запазени.
 
     Въпреки комичния момент, историята е съвсем истинска и ясно подсказва, че въпреки многобройните информационни достижения и общодостъпни знания, всъщност личната свобода е все по-ограничена от подобни идиотски закони и казуси.

  Подробности: ashleyit.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 21.10.12, 13:20, insecteater:
    Каквото и да се коментира за това, би било недостатъчно.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.