download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Невронната мрежа на Google в практиката

08.10.2012 14:18 (преди 11 години и 6 месеца) | dulo | показана 4247 пъти Статистики
През месец юни тази година, специално сформиран екип на Google пусна в действие невронна мрежа, работеща на клъстър от 1000 компютъра. По този начин клъстърът съдържа 16 хиляди процесорни ядра с 1 милиард връзки между виртуалните неврони. Това е засега най-грандиозният експеримент в областта на изкуствения интелект, от самото начало замислен да решава практически задачи.
Самообучаващата се невронна мрежа е изключително универсален инструмент, който може да бъде използван при всякакви бази данни, независимо дали са релативни и структурирани или не. В Google невромрежата се използва за подобряване точността на разпознаване на човешката реч. "Получихме 20-25% намаляване на грешките при разпознаването на човешката реч, а това означава, че много повече хора ще получат перфектно разпознаване и превод на речта", твърди Винсънт Ванхоук (Vincent Vanhoucke), ръководител на отдела по разпознаване на човешката реч.
     Очакванията на Google са, че използването на невронната мрежа за разпознаване на речта ще стане ключова част от тяхната операционна система Android. Засега невромрежата е оптимизирана за разпознаване на английска реч, но съвсем скоро ще бъдат направени подобрения и за други езици и диалекти.
       Това не е единственото използване на невронната мрежа. В Google Street View например, тя се използва за разпознаване на малките фрагменти от фотографиите на улиците и домовете, където е необходимо да се определи дали даден фрагмент е номер на дом или не. Интересното в този случай е това, че невромрежата показва значително по-голяма точност на разпознаване от човешката.
     В бъдеще, тази технология ще бъде използвана от Google за разпознаване и търсене на изображения, в роботизираните автомобили и други, като ще се отчита и контекстната информация - например звука от мотора на автомобила и други странични фактори - нещо, което не е възможно да се постигне лесно със сегашните методи за програмиране.
     Проведените тестове с невромрежата показват, че тя успешно се самообучава. След прегледа на 10 милиона случайни кадъра от Youtube, в мрежата се сформират неврони, селективно реагиращи на присъствието на лица върху кадрите. Много учени работещи в тази област считат, че невромрежата на Google в процеса на самообучение работи по много сходен начин на невроните в зрителната мозъчна кора на млекопитаещите, с уговорката, че мозъчната кора съдържа значително повече възли и връзки в сравнение с мрежата на Google.
     Експериментите наистина са впечатляващи. На по-долната илюстрация е показано съставното изображение за разпознаване на котка, което на практика е невронен стимул за разпознаване на всички подобни изображения от невромрежата.

     А така изглежда композитнотното изображение, съответстващо на оптималния невронен стимул за разпознаване на човешки лица:

     Дали това ще се окаже алфа-версията на SkyNet или мощен и полезен инструмент тепърва предстои да се разбере. Все-пак според мен смущаващи са експериментите по събирането на информация от целия свят, а след това тренирането и самообучението на гигантска невромрежа върху тази информация.

     Подробности: technologyreview.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 09.10.12, 21:17, milen:
    единственото, което ме кара да съжалявам, че съм смъртен е това, че ще пропусна да видя какво ще измислят, след като ме няма. „
     
    Не се знае.
     
    Хардуера ти се базира на гените, а при тях възможните вариации са много, но не безкрайно (например 40 000 000 000). Значи, ако се родят достатъчно много хора в бъдеще, някои от тях ще имат (почти) идентични с твоите гени;
     
    Софтуера ти се определя от културата, която си попил в дните, преди да се осъзнаеш. Тук е по-проблемно, понеже в бъдеще може и да няма такава среда. Обаче, ако имаш достатъчно много реплики, има вероятност в някоя от тях, тегловните коефициенти в синапсите на мозъка, които определят самосъзнанието, да се настроят по начин, много сходен на сегашния ти мозък.
     
    И така има вероятност в бъдеще да се роди човек, точно с твоя хардуер и софтуер, единственото, което той няма да има е твоят жизнен опит.
  • Вторник, 09.10.12, 21:23, 3246:
    Звучи ми малко като разказ от А.Айзимов. Той ги пише такива.
  • Вторник, 09.10.12, 23:08, insecteater:
    ” ...
     
    И така има вероятност в бъдеще да се роди човек, точно с твоя хардуер и софтуер, единственото, което той няма да има е твоят жизнен опит. „
    ... и/или душа. Сещам се за по-скоро философския въпрос - ако сме способни да телепортираме всяка материална частица от нас, "сглобеният" отсреща човек дали ще е същия?

    Дано в обозримо бъдеще да могат да направят "квантови" смартфони, за да си копирам личностната мозъчна невронна мрежа в един такъв, и да го оставям да ми върши служебната черна работа

    Между другото забелязали ли сте, че при всичката технологична мощ и информация, с която google разполагат, в световното пространство се носят много малко лоши подозрения за тях. Да се чуди човек, как средностатистическия конспиратор не е заподозрял в google средство за тотален контрол на земното население, основен инструмент на новото световно правителство и какво ли още не с неговите безплатни и страхотни примамващи услуги.

  • Вторник, 09.10.12, 23:22, dreamskill:
    Пич, гугъл е навсакъде.
  • Сряда, 10.10.12, 22:11, anonymous:
    Понеже тук се направи връзка между човек и компютърните технологии, ще дам любопитни неща в човешката генетика!
          През 2006 г. се родили две чудесни създания - близнаци:

    след като пораснали започнало да се забелязва разлика между тях:

     те са били от бяла майка и тъмнокож баща:

    според генетиците това е вероятно при един на 5 милиярда случая?, как са го определили - не знам!
         И друг случай , чернокожо дете при белокожи родители , при доказано бащинство!

       Различни по цвят близнаци при тъмнокожи родители:

       Винаги съм твърдял че човешката душа реално и доказуемо ще стане БЕЗСМЪРТНА. И това ще стане в обозримо бъдеще! Някъде бях чел ,че човешката душа като обем не е голяма - мега байти /нямам спомен ,колко точно бяха/ и след като човешкото съзнание се свържи с компютър , за което вече има данни, то може би вече в някои лаборатории има сканирана човешка душа, да не говорим ,че и клонирането е вече факт ,то до създаването на пълен двойник не остава много! АКО ВЕЧЕ НЕ Е СЪЗДАДЕН!
       Направлението е друго! За бъдещето покоряване на космосът обаче ,човекът е остаряло и изчерпано същество! Еволюцията иска друго, ново същество, което ще има и нови други възможности, които ще помогнат на нашата цивилизация да се разсели в космоса!Генетиката на човека ще търси нови вариации,или ще активира такива които са заложени в човека , а компютърната техника ще се развива към по-пълна интеграция с човека! Така виждам аз сегашните процеси в света , които както всичко в природата се развиват в единство и борба на противоположностите.

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.