download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Позабравеният проект за безплатна алтернатива на Windows с нова версия

08.11.2014 22:18 (преди 9 години и 5 месеца) | spursy | показана 1546 пъти Статистики
ReactOS продължава развитието си, макар с бавни темпове.

ReactOS е проект с дълга история, започнал пътя си преди повече от 15 години. Основната идея при него е да се създаде безплатна алтернатива на Windows, базирана на NT архитектурата и можеща да работи с програми създадени именно за системата на Microsoft. Така потребителите ще могат да използват безплатно системата дори за комерсиални цели. Въпреки че върху проекта се работи от много години, развитието му върви много бавно и все още е в alpha стадий. За това забавяне допринася и трудното набиране на средства, нужни за по-активна работа. Преди месеци разработчиците се опитаха да наберат 50 хиляди долара, но за съжаление успяха да привлекат едва половината от тази сума. Това беше нужно, за да продължи по-активно разработката на версия ReactOS 0.4. Може сумата да ви звучи огромна, но за подобни начинания и сектора като цяло, определено не е такава. Въпреки този неуспех, работата по ReactOS продължи и през последните дни беше пусната нова версия - ReactOS 0.3.17. В нея са коригирани множество бъгове, както и са добавени различни нови функции и екстри. Внедрени са и "Plug and Play" и WDM-модели на драйвери.
Въпреки че проектът ReactOS се развива бавно и беше позабравен от широката общественост, той може да получи нов шанс за популяризиране най-вече в корпоративните среди след спирането на поддръжката на Windows XP от Майкрософт. Много фирми и организации използват все още XP въпреки опитите на Microsoft да намалят пазарния й дял за сметка на по-новите им операционни системи. Обикновено XP се използва на стар и по-слаб хардуер, на който не може да се подкара успешно по-нов Windows. Също така използват софтуер проектиран за Windows XP и не успяващ да функционира коректно на новите системи. Именно за тях ReactOS може да е алтернатива за старите им компютри. ReactOS няма високи хардуерни изисквания, подобно на Windows XP и ако успешно стартира и работи със специфичните бизнес софтуери, използвани от фирмите, то това може да е едно добро решение, при това безплатно.
Можете да изпробвате ReactOS Live CD без да обременявате компютъра си, директно от жив CD диск. Ако системата ви хареса, можете да свалите и версията пригодена за инсталиране.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Събота, 08.11.14, 22:54, soft-support:
    Тази сума наистина е малка и е жалко, че не е била събрана. Предполагам, че родните "именити" заведения, правят повече за една вечер. Проектът може да намери приложение, но си трябва финансиране и точни цели.
  • Понеделник, 10.11.14, 17:30, karadzha:
    Два пъти опитах да подкарам ReactOS (две различни версии) и нищо не стана
    Не работи и не работи; иначе е добра ОС като замисъл
  • Понеделник, 10.11.14, 18:34, океан:
    ” Два пъти опитах да подкарам ReactOS (две различни версии) и нищо не стана
    Не работи и не работи; иначе е добра ОС като замисъл
    Беше добър замисъл преди 5-6 години.Вече е морално остаряло дори да е перфектно.Предната версия изобщо не стартираше .
    Току що пробвах и тази.Същата работа.Зарежда до някъде и черен екран.
  • Понеделник, 10.11.14, 20:21, svilen73:
    И аз мисля че на всичко това му е минало времето ! Било е добър замисъл но всичко с времето си. Сега дори нямам идея кой би го ползвал.
  • Вторник, 11.11.14, 23:01, spursy:
    Съгласен съм с вас, че сякаш момента е изпуснат и вече времената са други. Все пак съществуват хипотетични ситуации при които въпросната система може да влезе в употреба. Например фирма използваща от години Windows XP на стар хардуер. От както е спряна поддръжката се забелязва целенасочено атакуване по разкрити дупки за които така и няма да има кръпки. Ако фирмата съумее успешно да сложи на старите си машини тази система и на нея сработи използвания до този момент софтуер и периферия, може да продължи работа в този формат. Така ще избегне разходи за нов хардуер и лицензи за по-нов Windows. Разбира се, това е само пример.

    Иначе преди доста време пробвах ReactOS на отделен компютър, защото под виртуална машина не ставаше. Не е особено богата, но нямах проблеми за все пак кратката работа с нея. Помня, че не искаше да работи мишка свързана чрез USB порта и се наложи да използвам PS2 преходник.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.