download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Може да ви шпионират директно от твърдия диск на компютъра ви

18.02.2015 14:22 (преди 9 години и 1 месец) | spursy | показана 3405 пъти Статистики
Задава се голям скандал след последните разкрития на лаборатория Касперски
Развихря се голям скандал за шпионаж от страна на агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA/АНС). През последните дни експерти от компанията за сигурност - Лаборатория Касперски, съобщиха, че са открили шпионски софтуер на NSA във фърмуера на твърдите дискове. Подобна новина е наистина шокираща, защото означава, че всеки, притежаващ хард диск с такъв "модифициран" Firmware, може да бъде следен без да се налага да бъде пробивана операционната му система и софтуера за защита. Според Kaspersky Lab шпионският софтуер може да бъде записан на устройствата на почти всички производители, вкл. Western Digital, Seagate, Toshiba, IBM, Micron и Samsung. Най-силно засегнати са марките WD и Seagate, които са и най-разпространените в компютрите по света. Това е позволило на АНС да шпионира много компютри по света, вероятно от години. Смята се, че най-много поразени системи са експлоатирани в Иран, следван от Русия, Пакистан, Афганистан, Китай и др. Разбира се, шпионирани са били не само държавни и военни институции, а и частни телекомуникационни и енергийни компании, банки, медии и др. Според Лаборатория Касперски този шпионаж е тясно свързан с вируса Stuxnet, използван от АНС за атака срещу ирански обект за обогатяване на уран.
Най-големите производителите на твърди дискове - Western Digital и Seagate очаквано отрекоха да имат нещо общо с шпионската програма, налична в техните устройства. В официално изявление WD заявяват, че нямат информация за шпионската програма на NSA и в момента проучват твърденията на Лаборатория Касперски, подчертавайки, че за тях сигурността на данните на клиентите й е от първостепенно значение. От Seagate също заявяват, че не разполагат с информация за достъп до данните на клиентите им от трети лица.
Едва ли обаче подобни изявления биха успокоили хората. Нещо повече, остава отворен въпроса как АНС са успели да вградят шпионския си софтуер в фърмуера на твърдите дискове. За да стане това нещо, АНС трябва да има достъп до изходния код на фърмуера на устройствата. А от там дали този изходен код е бил откраднат незабелязано или производителите са го предоставили доброволно?
Ако от Лаборатория Касперски са прави за шпионския фърмуер при хард дисковете, то това би означавало, че сме в навечерието на може би-най-големия шпионски скандал. Милиони компютри по света са оборудвани с "заразени" дискове и всеки от тях е шпиониран от неизвестно време, без да се знае как би могло да се противодейства на това.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Четвъртък, 19.02.15, 01:01, iceman_:
    Глупости.
  • Четвъртък, 19.02.15, 01:19, tegote:
    Ха-ха-ха-ха...! False Positive!
    По една водка и да си лягат, че много са пречели и главите им са се раздробили на мнайсет. Параноята ги е подгонила.
  • Четвъртък, 19.02.15, 22:05, anonymous:
    АНС са ползвали комп.вирус от рода на "червий", с който са успявали да прекодират твърдите дискове. Най -много са били заразени компютри на правителствени и военни учреждения в страните Русия, Иран ,Пакистан,Алжир,Сирия и др. С това свое разкритие на Касперски нанася сериозен удър върху АНС ,който се доблира с бягството на Сноудън в Русия.
         Но какво става у нас?
      През 02. 2013 г и 07 2014 г според Уйкиликс у нас идва на посещение Томас Милковски ,който е търговски агент на Trovocor, компания която се занимава със софтуер за подслушване на цяла информационна система:

    ,
      което значи ,че между по-горните месеци са били закупени и монтирани такива системи.Освен пак според Уйкиликс бг-службите са закупили и шпионски софтуер Fin Spy и Fin Fisher от компанията Dreamlab ,който е бил засечен от Канадската лаборатория Citizen Lab

     а адреса е IP адрес на ДАНС . Такива системи са били монтирани на големите провайдери като Виваком ,Мтел ,Евроком ,Булсатком и др и тези системи са били интегрирани с ГРАО,КАТ, НАП и така е можело да се получава цялостна обемна информация за наблюдаваните лица.С разработката " Червии" под формата че са следени къртици в МВР и ДАНС всичката събрана информация в системите на службите е била тарашена цели 300 дни. Сега партньорските служби са изнервени ,защото не се знае каква информация е теглена и дадена на мафията и наркокартелите ,а също така и на Русия . Работата наистина е много дебела! Кой ще обвинят не се знае . За сега съдийката дала разрешителното е отстранена ,ще видим понататък!

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.