download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Внимание, зомбираща версия на µTorrent

09.03.2015 16:19 (преди 9 години и 1 месец) | spursy | показана 2922 пъти Статистики
Популярната програма тайно инсталира допълнително приложение за добив на биткойни
Милиони потребители от много време използват µTorrent, за да свалят и сийдват торенти от различните тракери. Програмата безспорно е заслужила популярността си, като през годините постоянно е била подобрявана. Не от вчера безплатната програма се спонсорира и чрез допълнителни софтуерни продукти заложени в инсталатора й по подразбиране. Това не е новост и различни програми използват този метод за набавяне на средства. По време на инсталацията са сложени отметки пред допълнителни (други) програми, които също да бъдат инсталирани. Разбира се, потребителя има право да махне тези отметки и така да инсталира само µTorrent, но статистиката показва, че мнозинството рядко правят това и без да прочетат, натискат "Next" бутона за продължаване на инсталатора.
От няколко дни се развихри скандал с актуалните версии на програмата. Оказа се, че при инсталиране на µTorrent, тайно се инсталира и приложението EpicScale за добив на биткойни. То е разработено от компанията EpicScale Inc. Неприятното е, че програмата използва времето на престой на процесора за свои цели. От страницата на създателите става ясно, че ресурсите на компютъра ви се използват за благородни цели от типа на решаване на математически задачи, пресмятане на физични симулации, а също и за добив на криптовалута. Добитата валута е предвидено да се използва за благотворителност. Всичката тази информация обаче е достъпна на сайта на EpicScale Inc., но не и при инсталацията на µTorrent. Така повечето потребители, които подхождат небрежно към инсталирането на софтуер или просто нямат достатъчно опит, стават лесна плячка на подобни схеми за използване на ресурсите на компютрите им.
Освен неетичния начин за добавяне на подобна зомбираща програма, трябва да отчетем и другите негативи при нейното функциониране. Epic Scale работи във фонов режим като натоварва значително централния процесор, а това от своя страна чувствително забавя работата на цялата система. Освен влошена производителност се увеличават консумация на енергия и нивата на шум. Още по-притеснително е, че много потребители докладват, че софтуерът се държи като зловреден и дори след като са предприети действия за премахването му, той продължава да работи. Казано по друг начин, деинсталирането на Epic Scale не е толкова проста задача.
Разработчиците на uTorrent потвърдиха, че програмата Epic Scale е включена в комплекта на торент клиента, но заявяват, че този софтуер се инсталира със знанието на потребителя, който има право на избор и да го откаже. Въпреки, че те считат за полезна мисията на компанията EpicScale, след многото негативни реакции на потребители предлагането на версията на µTorrent съдържаща EpicScale е било спряно.
Представителите на uTorrent поднасят официалните си извинения, но предлагат и всички други компании да окажат поддръжка на EpicScale.

Дали подобни неприятни изненади биха подтикнали някои потребители да потърсят друг торент клиент за бъдещата им работа? Използвате ли µTorrent и получихте ли EpicScale без да разберете? Бихте ли сменили торент клиента си?

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 23.03.15, 12:46, tegote:
    Кви са тия биткойни, кви 5 лева? В пиратския залив и там някакъв ключ на портала им виси за биткойн да разрешиш приложение. Това кой го измисли? Някаква игра ли е? На фани мишката, дръж ми шапката...
  • Понеделник, 23.03.15, 16:51, anonymous:
    Един японец/предполага се/ е измислил виртуални пари ,биткоините ,които все повече навлизат в разплащанията по Интернет, колкото и да не им се ще на финансовите акули! А на скоро хакерите го хакнаха този японец въпреки че той прави всичко възможно да е незабелижим,явно са търсили начин да го разкрият или да го ограбят!
  • Вторник, 24.03.15, 00:45, tegote:
    Бях чел, че е виртуална валута. За нас сайта е следния: http://www.bitcoin.bg
    Не ми се четяха такива глупости, но си представям някакъв заместител на всички банки, който раздава виртуални точки като парична единица, които се купуват с реални пари. Епа аз не знам сериозен търговец да приема биткойни, вместо пари! Защото после и той трябва да им търси мястото, вместо да лапне парите. Сигурно същият този японец е акула в ролята на дилър. Купуваш мярка за единица, а му продаваш на по-скъпо. Да си вкарат чалъма обратно, откъдето е дошъл, че са ми смешни.
  • Вторник, 24.03.15, 06:26, anonymous:
    Биткойнът е свободно конвертируема валута . С нея може да се купува всичко . Тя плаши сегашния реален финансов пазар ,защото набира сила и може да стане световна парична единица ,която да измести долара. Мит е ,че курсът сегашните валути се определя от свободния пазар,тези курсове се определят от волята на Федералния резерв на САЩ ,един частен/еврейски според някой/ фонд!, който определя курса на долара и той като световна валута определя останалите валути,а това се използва като финансов натиск много често .Прави света финансово зависим. С биткойна светът може да стане финансово свободен!
     За по-любознателните предлагам две изрезки от руски сайтове за валутата биткойн! Едната е как да се съхраняват биткойните ,а другата за хакването на японеца!Ако вие е трудно да разчитате ,съветът ми е да ги свалите и да си ги увеличавате,колкото си искате. Нямам време да ги преведа ,но руски все пак може да се разбере от незнаещи!

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.