download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Microsoft ще се опита да забрани инсталирането на други ОС освен Windows 10?

24.03.2015 16:17 (преди 9 години) | spursy | показана 2399 пъти Статистики
Дали потребителите биха одобрили подобни рестрикции?
Microsoft обмислят да възпрепятстват инсталирането на всякаква друга операционна система на компютри сертифицирани за работа с Windows 10. Тези машини са маркирани с лого "Designed for Windows 10" и се продават с вече инсталиран Windows. Ограничението ще се реализира чрез промяна в функцията SecureBoot, която е част от системата UEFI, явяваща се съвременен аналог на класическия BIOS. Идеята е въпросната функция да възпрепятства изпълнение на неупълномощен код на етапа на зареждане на операционната система. Така в нея ще е зададено да допуска само конкретен ключ за Windows 10, а всякакви други ключове ще бъдат блокирани.
Новината засега няма официално потвърждение и вероятно от Майкрософт обмислят дали да прибегнат до този вариант. Вероятно ще бъде зачетено и правото на избор на хардуерните производители, партньори на софтуерния гигант, които да могат да решат дали в техните устройства да има възможност за изключване на Secure Boot рестрикциите или не. Ако изключването на Secure Boot бъде забранено и в UEFI няма ключ за друга операционната система, то потребителите няма да могат да могат да използват нещо различно от Windows 10 на въпросния хардуер. Така освен инсталиране на различни Линукс дистрибуции, ще е възпрепятствано и използването на предходна версия на Windows (например 8 или 7).
Припомняме, че това не е първият опит на Microsoft да ограничи потребителите от възможността да изключват Secure Boot. През 2011 г. имаше опит за такова нещо, но в последствие компанията се отказа от намерението си след вълна от критики в интернет.
Въпреки че сега продаваните системи с предварително инсталиран Windows 8/8.1 имат възможност за изключват Secure Boot, самата процедура би затруднила всеки по-начинаещ потребител и не е толкова проста. Така потребители, които не харесват 8, имат затруднения да инсталират на компютрите си предпочитания от тях Windows 7 или друга система, макар това да е възможно.
Това лято се очаква да се появи финалната версия на Windows 10 и тогава вероятно ще стане ясно, какви са правилата за SecureBoot опцията и дали потребителите ще имат достъп до нея.
Бихте ли си купили компютър заключен към Windows 10?

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 27.03.15, 11:54, океан:
    Никой не може да задължи производителите на компютри да наложат такава забрана.Когато майкрософт започнат да произвеждат компютри да си слагат каквито искат забрани.
    То затова се продават машини без операционна система.Всеки да си инсталира каквото иска.
  • Петък, 27.03.15, 12:52, dreven:
    Цитат от така наречената новина:
    Новината засега няма официално потвърждение и вероятно от Майкрософт обмислят дали да прибегнат до този вариант.

    Коментираме новина, която нямала официално потвърждение. Новината не е потвърдена, но за сметка на това се знае какво точно мислят да направят Майкрософт.
    Какви са тези новини бе хора? Преди време такива новини се наричаха клюки с неизвестен произход.
    До там ли я докарахме, че да няма какво да коментираме и коментираме - вероятно какво обмислят Майкрософт за нещо изобщо може би което не занимава Майкрософт.
    Само вижте как е структурирано изречението от цитата и ще ви стане ясно какъв е смисъла от дискусията.

  • Петък, 27.03.15, 22:52, nacho_:
    ” Ще препрограмираме UEFI „

    Когато препрограмирате UEFI бих бил заинтересован да споделите.

  • Понеделник, 20.04.15, 21:50, anonymous:
    Те се опитаха да наложат и Интернет експлорър като единствен браузър, но бяха санкционирани и оставиха възможност за избор (дори направиха инструмент за даунлоуд на предпочитания браузър).
  • Вторник, 21.04.15, 17:02, johnmotson:
    Абе дано излезе по-скоро финала на Windows 10, че го прехвалиха май а за налагане, ще видим и новия им браузър Spartan, трябва да е изпипана работа! А ако Win10 се окаже на висота, не виждам кой ще бяга от хубавото дори и да е задължителен към новите конфигурации в магазините!

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.