download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Проблемът с електронния боклук се задълбочава

21.04.2015 14:08 (преди 8 години и 11 месеца) | spursy | показана 1827 пъти Статистики
Доклад на ООН разкрива притеснителни данни.
Темата за е-боклукът винаги е била чувствителна, защото проблемът е доста по-голям отколкото повечето хора подозират. Актуален доклад на ООН за съжаление потвърждава, че въпреки многото думи и призиви, проблемът не само не намалява, а дори става все по-голям.
За електронни отпадъци се приемат всякакви устройства с електрически шнур или батерия, но най-често това е излязла от употреба битова техника, като компютри, телевизори, телефони, хладилници и т.н. Само за 2014 г. обемът на е-боклука на земята е бил около 41,8 млн. тона! Тъжната тенденция е, че всяка година тази цифра нараства бързо и вероятно ще наближи 50 млн. тона към 2018 г.
Най-много е-боклук генерират САЩ и Китай, като само тези две държави са изхвърлили над 13 млн. тона през миналата година. Следващите ги в тази негативна класация са Япония, Германия и Индия. Интересно е, че по количество е-боклук на глава от населението на първо място се пласира Норвегия с 28 кг, а след нея се нареждат други скандинавски държави - Швейцария, Исландия и Дания.
Постоянното увеличение на количеството електронните отпадъци е свързано с постоянния ръст в производството на нови устройства и части за обновяване на продукти. Това важи особено за компютри, смартфони, таблети и друга подобна техника, която хората все по-често сменят и изхвърлят иначе годни за употреба предходни устройства.
Но основният проблем дори не е в този паразитен принцип на употреба натрапван от големите компании с цел печалби. Вероятно нещата нямаше да са толкова критични, ако излязлата от употреба техника се рециклираше. За съжаление според доклада на ООН едва 16% от е-боклука се преработва и ценните материали в него се използват повторно. Много от съставните материали за електронните уреди са редки и скъпи, като злато, сребро, мед и т.н. Добиването им изисква много усилия, скъпо е и вреди на природата. Преработването и повторното използване би било по-лесен процес, но масово не се практикува от големите компании. Освен ценни метали, при създаването на електроника се използват и опасни токсини, химикали, олово и др. изключително вредни за природата и хората елементи, които в момента захвърлени на сметищата отравят бъдещето ни.
Доклада на ООН отново повдига въпроса за проблем, за който се знае отдавна, но сякаш умишлено не се взимат адекватни мерки.

Видяхте ли статията: Какво да правим със стария забравен компютър?

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 23.06.15, 09:24, karadzha:
    Спърси, сгрешил си, Швейцария не е скандинавска страна
    Сигурно си искал да напишеш Швеция, но излезнало Швейцария

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.