download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Windows 10 Home няма да позволява контрол над ъпдейтите

03.06.2015 15:33 (преди 8 години и 9 месеца) | spursy | показана 1567 пъти Статистики
Поредна интересна информация за очакваната скоро операционна система.
С приближаването на официалното пускане на операционната система на бъдещето - Windows 10, постоянно се появява нова и интересна информация за нея. Някои от днешните новини обаче, вероятно няма да зарадват част от потенциалните бъдещи потребители.
Да започнем с хардуерните изисквания, които компютрите трябва да покриват, за да може да работят под управлението на 10. Те са учудващо ниски и така новата система ще е приложима дори за по-стари машини.
  • Просецор: 1 GHz+ или SoC
  • RAM памет: 1 GB+ за 32-битовия вариант и 2 GB+ 64-битовия
  • Място на твърдия диск: 16 GB за 32-битова система и 20 GB за 64 битова
  • Графична карта: DirectX 9 или по-горен с WDDM 1.0 driver
  • Дисплей с резолюция: 1024x600 пиксела или по-високи

    Microsoft съобщават, че в новата система няма да са налични определени допълнителни програми и приложения, които потребителите познават от преходните версии. Например вече няма да присъстват добре познатия Windows Media Center и играта Hearts. Няма да има и програма, с която да гледате DVD дискове на компютъра си. Така ако искате да пуснете любимите си DVD-та, ще се наложи да си инсталирате някакъв допълнителен софтуер. Интересният продукт Cortana ще бъде наличен само за малък брой държави - САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Италия, Германия и Испания, а останалите няма да имат достъп до виртуалния асистент. Има и други софтуерни ограничения, но трябва да се обърне внимание на решението контролът върху ъпдейтите да бъде отнет като възможност на потребителите. Тази странна рестрикция ще засяга всички Windows 10 Home потребители, но не се предвижда за използващите Pro и Enterprise версиите на системата. Така излиза, че ако сте с Home на компютъра ви автоматично ще се свалят и инсталират всякакви обновления, които Microsoft реши. Ако това не ви харесва, ще трябва да си доплатите, за да преминете към Pro или Enterprise версиите, при които ще можете да отлагате и отказвате определени ъпдейти по ваш избор. Със сигурност това ограничение ще породи най-малкото сериозни дискусии и недоволство в Windows потребителите. От една страна, незнайно защо им се отнема правото да могат да избират сами дали на собствените им компютри да се инсталират допълнителни неща. От друга, ако погледнем по-глобално и не задълбаваме в темата за "права", то подобно решение може да донесе и неприятни проблеми, без потребителя да може да ги предотврати. Вече сме наблюдавали как Актуални ъпдейти за Windows причиняват сривове в системата и това не е еднократен случай. Така може да си представим теоретичната ситуация, когато в един момент нашият нов Windows 10 Home започне да сваля и инсталира актуален ъпдейт без да може да го спрете, а въпросната кръпка поради някаква причина влоши работата на системата в последствие. Друг нежелан сценарий би могъл да бъде, ако сте с вашия лаптоп в движение и използвате по-бавния и ограничен 3G интернет достъп от мобилен оператор. Ще е най-малкото неподходящо в този момент да започнат да се свалят ъпдейти под формата на десетки MB и това да се отрази чувствително на скоростта на интернета или пък да изчерпа ограниченият ви месечен трафик. Това са само примерни ситуации, но е сигурно, че да лишиш потребителите от възможността да контролират ъпдейтите определено няма да донесе положителен отзвук.

  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    Няма мнения

    Платени препратки

    Яки графични станции
    Рендиране в реално време
    и на най-тежките обекти - от Перси ООД
    www.persy.com
    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.