download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Windows 95 и браузърът Opera с 20 годишни юбилеи

24.08.2015 17:20 (преди 8 години и 7 месеца) | spursy | показана 1684 пъти Статистики
Помните ли как сте работили под Windows 95? А използвали ли сте Opera за основен интернет браузър?
Преди двадесет години отново през месец август е било началото на два емблематични софтуерни проекта останали част от историята.

Тогава се появи операционната система Windows 95, която се разпространява на флопи дискети. С нея идва и първото меню "Старт" в долния ляв ъгъл - прословутият бутон, с който потребителите са свикнали и неговото премахване в Windows 8 разбуни духовете, за да бъде върнат в последния актуален Windows 10. Но да се върнем към Windows 95 който донася и поддръжката на 32-битови програми, използващи се и до днес. Браузърът Internet Explorer пък е интегриран дълбоко в операционната система и вече не можеше негови файлове да бъдат премахнати без това да наруши стабилността на самата ОС. Windows 95 все пак беше значителен скок за времето си, осигурявайки на потребителите повече възможности за работа и функционалност. Системата, която преди 20 години е била връх на технологиите и е била използвана на най-мощния (и обемен) хардуер към този момент - днес може да бъде подкарана дори на смарт часовник.

През този месец беше отбелязан и още един юбилей. Популярният браузър Опера също стана на 20 години. Въпреки че през цялата си история този браузър никога не стана комерсиален и използван масово, много потребители не знаят, че от него тръгват редица функции, които в последствие са копирани от другите браузъри и са толкова успешни, че се използват до днес. Сред тях са отделните табове за всяка отворена страница, функцията Speed Dial, бърза работа с жестове на мишката и т.н. През всичките години Opera, макар и не масово, се е използвала от стабилна бройка потребители. Вероятно те са били привлечени освен от иновативните функции, то и от бързата работа. Браузърът дълги години използваше собствен енджин - Presto. Преди около две години разработчиците взеха трудното решение да се откажат от собствения си енджин и да продължат да развиват Opera използвайки енджина Blink (използван и в Chrome). Така те сметнаха, че ще могат по-гъвкаво да се адаптират към съвременните интернет стандарти, за да останат конкурентни. Това решение отблъсна някои от по-крайните фенове на Opera, но вероятно привлече други.

Към днешна дата Opera се използва от около 350 милиона потребители по целия свят! Въпреки че десктоп версията все така не успява да привлече по-голям процент потребители, то браузърът се радва на далеч по-добри резултати при мобилните устройства. Например Opera Mini е един от най-леките браузъри и е чудесен избор за устройства с по-скромни технически възможности. Има и пълнофункционална версия на Opera за Android системи използвана от милиони потребители, както и отделна версия за iOS.

Какви са вашите спомени за Windows 95? А използвали ли сте или Opera браузър?

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 25.08.15, 08:29, roswelll:
    ех спомени - спомени
  • Сряда, 26.08.15, 14:53, soft-support:
    Наистина, доста спомени изникват в съзнанието. Само като се замисли човек какви неща е правил под 95
    Колкото до новата Opera, някак незаслужено е недооценена. Обвиняват я, че прилича много на Chrome и това е така, но не е лошо. За разлика от Chrome обаче, Opera е по-лека, не събира толкова данни, облекчава трафика, по-леко възпроизвежда онлайн видео и това се усеща. Ако някой ползва Google Chrome, го съветвам да опита най-новата Opera. Разлика визуално почти няма, но пък може да му хареса повече като държание.
  • Четвъртък, 10.09.15, 21:45, anonymous:
    използвам Опера и съм с намерение да я ползвам още 350 години .

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.