download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Едни от най-големите държави се подготвят да заменят Windows

24.09.2015 22:05 (преди 8 години и 7 месеца) | spursy | показана 1835 пъти Статистики
Китай, Русия и Индия разработват собствени операционни системи за нуждите си.
Информацията, че някои държави усилено работят по проекти за собствени операционни системи и възнамеряват да спрат да използват Windows, не е от вчера. Последните данни показват, че едни от най-големите и многолюдни държави в лицето на Китай, Русия и Индия са на финалната права с техните проекти.

  • Китай е страната, в която остарелият Windows XP е останал още много популярен и голям процент от потребителите там използват именно тази ОС. Спирането на поддръжката на XP и последващите от това проблеми са подтикнали местни разработчици да предприемат действия. Минаването към нова версия на Windows в Китай се смята за скъпо и нерентабилно. Вероятно затова китайците разработват собствена операционна система на име NeoKylin. Тя е Линукс базирана и е предназначена да замени масовия Windows XP. За целта е потърсен почти еднакъв облик сравнено със системата на Microsoft. Старт-менюто, таскбара, иконките, контролният панел всичко това е аналогично с познатите от XP. Има и алтернативна версия на Microsoft Office, базирана на OpenOffice, и отново с взаимстван интерфейс.
    Предвижда се за в бъдеще NeoKylin ОС да идва предварително инсталирана на компютри предназначени за вътрешния пазар и постепенно да замени Windows XP при вече използваните.

  • По последни данни руската операционна система "Заря" е преминала успешно нужните проверки и тестове и вече е готова за внедряване. Системата е Linux базирана и е предназначена основно за силовите и военните ведомства, както и комерсиалните структури, които имат повишени нужди от електронна сигурност. Вече е започнало изграждането на центрове за данни, базирани на Заря, които да обслужват определени нужди на военнослужещите. Заря ОС ще бъде в няколко версии, включително десктоп и сървърна. Очакванията към нея са да осигури максимална сигурност на руските структури и да бъде използвана за размяна на свръхсекретна информация.

  • Индия не остава по-назад. Правителството още през 2007г. започна проект за собствена ОС на име BOSS (Bharat Operating System Solutions). Тя също е Линукс базирана и целта пред нея е да замени Windows във всички държавни компютри. Казано по друг начин, цялата държавната администрация и всички ведомства в Индия след време няма да използват Windows. Версия BOSS 6.0 е преминала успешно тестовете по сигурността, като е била подложена на симулирани атаки. Системата има за цел да осигури значително по-висока сигурност за държавните данни и да ги предпази от набези на недоброжелатели и шпионаж. BOSS обаче ще е предназначена за много по-широка местна употреба. Ще има отделни версии предназначени за армията, училищата и колежите. Осигурена е поддръжка за всички езици използвани в Индия, освен като клавиатура, така и за навигация с човешки глас и синтезатор на реч.

    Очевидно някои държави решават да скъсат взаимоотношенията си с Microsoft и да заложат на собствени разработки, използвайки отворен код. Ако едни от най-големите държави са тръгнали в тази посока, ще е интересно дали и други ще ги последват.

  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    Няма мнения

    Платени препратки

    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG
    Яки графични станции
    Рендиране в реално време
    и на най-тежките обекти - от Перси ООД
    www.persy.com
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.