download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

TP-LINK загуби два от домейните си за настройка на рутери

09.07.2016 19:41 (преди 7 години и 8 месеца) | spursy | показана 1439 пъти Статистики
Възможно е недоброжелатели да се опитат да се възползват от това и някои потребители да се изложат на риск. Затова е препоръчително винаги да използвате IP-адрес, за да конфигурирате вашия рутер.
Един от най-известните производители на мрежово оборудване - TP-LINK, не е подновил срока на два от неговите домейна, които служеха за настройка на техните рутери и други устройства. Става дума за tplinklogin.net и tplinkextender.net, като и двата домейна се използваха за препращане на потребителите към панела за настройки на тяхното устройство. Разбира се, потребителите могат да влезнат във въпросния панел и от IP-адрес, като например 192.168.1.1 (за някои устройства) или подобен. Въпреки това горните домейн адреси се явяваха улесняваща алтернатива за някои по-начинаещи потребители, като бяха изписани върху лепенките стоящи на самите устройства, както и в документацията.

Не е известно защо TP-LINK не са подновили двата домейна и дали това е умишлено или плод на небрежност и забравяне. Сега обаче въпросните домейни са закупени от неизвестни лица, които искат по 2,5 милиона долара за всеки от тях. TP-LINK явно са решили, че няма смисъл да плащат подобни крупни суми за домейните и ще изберат по-лесния начин просто да ги премахнат от документацията, инструкциите и лепенките върху самите устройства. Компанията разполага и с трети домейн - tplinkwifi.net който е под техен контрол и работи коректно. Вероятно занапред само той ще бъде изписван върху устройствата.
Остава отворен въпросът за сигурността при изгубените два домейна. Все пак те са изписани върху хиляди устройства и е напълно възможно потребители, които не са разбрали, че те вече не работят да се опитат да конфигурират устройствата си през тях. Няма да е изненада след като новите собственици не успеят да спечелят нищо от компанията, да потърсят друг тип облагодетелстване. Двата адреса могат да бъдат превърнати в сайтове, разпространяващи зарази и неподозиращите потребители да бъдат компрометирани при посещаването им.
Затова експерти препоръчват интернет-провайдърите да блокират въпросните два домейна, но дали и кога това ще стане не е ясно. Затова за най-сигурно е препоръчително винаги да използвате IP-адрес, за да конфигурирате вашия рутер.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.