download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Идва ли края на OpenOffice?

05.09.2016 19:44 (преди 7 години и 6 месеца) | spursy | показана 1378 пъти Статистики
С появата на LibreOffice и по този начин разделянето на проекта на две беше ясно, че в един момент само единият ще оцелее.
Една от най-популярните алтернативи на платения офис пакет на Microsoft, може скоро да спре да бъде разработвана. Този мащабен проект води началото си от 2000 г. и през цялото това време е бил една от най-добрите и безплатни алтернативи за офис софтуер. През 2010 г. разработчиците от Sun Microsystems бяха придобити от Oracle и това сякаш беше началото на залеза за OpenOffice. Тогава се появи LibreOffice, който използва база на OpenOffice, но за разлика от него се развива много по-бързо и успешно. Класическият OpenOffice беше прехвърлен към Apache Software Foundation. Затова днес той е известен като Apache OpenOffice.
Много от специалистите, които разработваха OpenOffice, преминаха към екипа на LibreOffice. Това е и причината, поради която вицепрезидентът на Apache OpenOffice Денис Хамилтън възнамерява да подаде оставка, за което наскоро е информирал членовете на екипа. Недостигът на човешки ресурс не позволява на екипа да пуска по-чести ъпдейти и да оправя уязвимости в сигурността.
За последните две години Apache OpenOffice беше обновен само веднъж и отделно към момента в него има известни, но непоправени уязвимости. Нещата стоят много по-различно при LibreOffice, който получава много по-чести обновления, развива се бързо, интересът към него се покачва, използва се по подразбиране в повечето Линукс дистрибуции и не може да се оплаче от липса на разработчици.
Все пак Apache OpenOffice има не малка потребителска база и шанс да оцелее. Според някои членове на екипа, по-удачно ще е да бъдат привлечени доброволци за участие в проекта, вместо да бъде закрит.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 06.09.16, 19:27, iceman_:
    Трудно ще надделеят над платения софт, който сам си пуска ... кракове.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.