download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Светлина и осветление

Е-култура 21.06.2011 18:15 (преди 12 години и 9 месеца) | dulo | прочетена 173 пъти Статистики
Запитвали ли сте се защо във фотографските студия не се използват луминесцентни лампи за фотографиране? Или икономични крушки? В нашия портал също накратко разгледахме преимуществата на икономичното осветление чрез LED светодиоди и икономични лампи. Нека сега да обърнем внимание на различните видове осветителни тела и да разберем, защо все-още евтините осветителни светодиоди не са завладели света и струва ли си да ги използваме като улично осветление. Да започваме.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2
Твоето мнение

  • Вторник, 28.06.11, 15:33, angelicstar:
    Ами въобще няма полза от Слънцето.
    Луната е по-полезна, понеже нощем осветява тъмното. Пък Слънцето свети през деня, когато и без това си е светло.
  • Вторник, 28.06.11, 19:33, joniewalker:
    ” Ами въобще няма полза от Слънцето.
    Луната е по-полезна, понеже нощем осветява тъмното. Пък слънцето свети през деня, когато и без това си е светло.

    Оригинално. Но не много.

    А по въпроса - за мен дебата е между традиционните осветителни лампи /с нажежаема жичка/ и останалите /спестяващи/. Потребителя трябва да прецени дали иска максимално близка до спектъра на слънцето светлина, или - светлина с някакви компромиси в качеството и/или на много висока цена.
    Лично за мен това е напълно излишен спор - срещу малко по-голяма консумация /но все още по-ниска цена/ смятам винаги да си осветявам с натурална светлина.

  • Вторник, 28.06.11, 19:36, joniewalker:

    Не е нещо особено. Почти не може да се регулира по яркост, и - изобщо не може да се регулира по време.

    едит/ Проверих отново - не може да се регулира нито по яркост, нито по време. Само май може да се зададе географско разположение, но това ми се вижда неприемвливо тромаво.

  • Сряда, 29.06.11, 13:02, океан:
    angelicstar
    Светлината на всички лампи ,които са на променлив ток мига с честота 50 херца.Защото промишления ток си сменя посоката 100 пъти в секунда.Следователно 100 пъти за една секунда лампата изгасва.
    Поради тази причина в работни помещения с въртящи се машини е забранено използването на осветление с обикновенни лампи.Ползва се трифазен ток или специално направени за това монофазни луминисцентни лампи с кондензатори.
    Енерго спестяващите лампи имат високочестотен генератор /електронна платка/,който повишава честотата на тока многократно.Човешкото око не може да улови тяхното мигане,но при тях вече се наблюдава електромагнитно излъчване.
  • Сряда, 29.06.11, 13:42, angelicstar:
    Ами аз поне както го разбирам за 1 лампа се смята, че не мига когато честотата е над физиологичния праг на ретината и зрителния нерв. Смисъл химическите процеси в невроните имат някаква инерция и затова от някаква честота нататък мигането въобще не им се отразява.
    Много ясно, че мерено с някакви уреди може да има мигане, ама на органите им е все 1. Примерно със стробоскоп може даже да се види на око, че има мигане, ама окото не вижда мигането, а прибора който издава мигането.
    Сигурно това дето казваш за въртящите машини е точно зарад стробоскопния ефект. Тоя номер с размахването на нож, дето го дадох за пример е пак вид стробоскопия.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.