download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Цветовете, любимите- защо ли? Кои са най- добрите сьчетания?

Автор
Съобщение
anonymous
Нед, 13.02.11, 13:09
МАНДАЛА- какво е това?
  Човек, който вижда за пръв път мандала ще си каже: Геометрични фигури ,някои повтарящи се и всичко това в различни цветове! Така е на прьв поглед!!!.Всичко в мандалата обаче е една символика ,която в БУДИЗМА изразява врьзката между вьтрешния мир и вьншния, един пьт кьм САВЪРШЕНСТВОТО ,кьм постигане на хармония,поради което всяка мандала е строго индивидуална!
  Мандалата е започнало да се прави най-напред в Индия ,а някьде кьм 8 век е пренесена с Тибет,кьдето е обогатена ,дадено е нова символика и е добила огромна популярност сред изповядващите будизма.В сьвременността много хора правят мандала с цел да постигнат хармония и като будиските монаси ги разрушават за да си напомнят ,че и най-хубавото и най-сьвьршеното нещо е ПРЕХОДНО!!
  В няколко поста ще ви покажа и ще се опитам да порасьждавам по символиката на МАНДАЛАТА, но всичко това ,ще е единствено и само в подкрепа на ТАЗИ ТЕМА за ЦВЕТОВЕТЕ:

   Ще продьлжим!

anonymous
Съб, 19.02.11, 11:28
Мандалата има няколко геометрични елемента:
 - кръг- изразява колелото на света ,вечния крьговрат . Като форма може да бьде цвете на лотос, на роза , на циферблат, на зодиакален крьг, на митичния златен цвят и т.н.
 - квадрат- изразява вьншната порядьчност
 - триьгьлник- централните елементи на духа
  Сьчетанието на тези три елементи изразява определено сьстояние на правещия мандала ,което е продиктувано от борбата и стремежа за равновесие между вьншност и вътрешност, реалност и субективност.Мандалата може да е насочена кьм ,сьстояние /медитация,концентрация,стремеж/, кьм обект/бог,учител,близьк, любим човек/, кьм всичко на което се желае ДОБРО,кьм всичко от което се иска усьвьршенстване за правене на ДОБРО и т.н Вижте още примери на мандала:

  Тези примери на мандала са правени от сьвременен художник/Paul Heussentamm/ и сьчетават сьвремено изобразително изкуство сьс символиката на будизма.

anonymous
Чет, 10.03.11, 20:59
Карнавальт в Рио де Жанейро! Няма как да не се покаже тук в тази тема. Това е едно наистина върховно изживяване , кьдето цветовете , емоциите и красивите жени провокират!Коментарът е напьлно излишен! Вижте ТАЗИ КРАСОТА!:

  В следващия пост ще кача още двайсетина фотографии от карнавала

anonymous
Нед, 13.03.11, 21:01
Ето още от карнавала в Рио:

anonymous
Пон, 11.04.11, 22:42
Тази тема малко я позабравих!Свалих един чудесен торент на всички картини предлагани от СОТБИС/sotheby'с/ за периода от 2007 - 2011/!Чудесни картини ! Аз обаче като почитател на импресионистите ,тук ще постна картини,кьдето цветовете са според мен в най-доброто сьчетание, така де -ДА СЕ КЕФИМЕ/ама че дума?/Мисля , че импресионистите са тези , които най- близко са достигнали до ИСТИНСКАТА ХАРМОНИЯ.! Това не са го направили дори и най-великите МАТЕМАТИЦИ! ХАРМОНИЯТА има различни форми , различни превьплащения , във всички сфери! Човек може да ги усети,различи без някакви реални критерии ,А САМО ЧРЕЗ ИНТУИЦИЯ! КОй знае дали това , което пиша сега е ПРАВИЛНОТО!Това е МОЕ УСЕЩАНЕ!Ето моята пьрва подборка! Няма да казвам , какви са парите , кои са авторите , как се казват картините!ВИЖТЕ ги :

Тази козичка с жената предизвиква умиление и за това е виновен Писаро
Тази козичка с жената предизвиква умиление и за това е виновен Писаро

Художникът е жена
Художникът е жена

 и бялото има цвят
и бялото има цвят

една красива дама в парка
една красива дама в парка

снежен ефект?
снежен ефект?

закуска
закуска

    Това е една малка част от картините , които бих си купил ,ако имах пари!

anonymous
Сря, 20.04.11, 21:19
Преди години имаше живопис , която беше така да се каже революционно насочена. Сега може да предизвиква усмивки и дори насмешка , но през времето на социализма си беше сериозно изкуство. Навсякъде в държавните учреждения и културни заведения бяха окичени с подобен род картини. От един каталог на руското и съветско изобразително изкуство съм подбрал малко картини за да ги видите!

anonymous
Сря, 20.04.11, 22:45
Както винаги, интересни композиции предлагаш. От къде ги намираш? Със стотици, че и хиляди.

Нагоре си постнал една картина на една дама със сламка в устата, и едно езерце с тръстики и прочее. Много ми допаднаха, не че другите в цялата тема не са превъзходни. Кой е художника? Как се казват?

редактиран от anonymous на 20.04.11 22:57
anonymous
Чет, 21.04.11, 00:16

RE: Цветовете, любимите- защо ли? Кои са най- добрите сьчетания?

” Както винаги, интересни композиции предлагаш. От къде ги намираш? Със стотици, че и хиляди.

Нагоре си постнал една картина на една дама със сламка в устата, и едно езерце с тръстики и прочее. Много ми допаднаха, не че другите в цялата тема не са превъзходни. Кой е художника? Как се казват? „

  
  Тази млада дама с ИГРИВ поглед и сламка в уста е нарисувана от Marcel Dyf ,а картината е търгувана в края на 2008 г., така бях прочел за каква сума не знам. Ето още картини от сьщия художник пак от каталога на Sotheby"s :

  Не съм чел нищо за този художник , но всеки може чрез Гугъл да намери и да прочете! Предполагам ,че е творил някъде между 1950- 1980 г. Съвременен художник е, така мисля!Мен лично ми харесват повече импресионистите!

редактиран от anonymous на 21.04.11 00:19
anonymous
Чет, 21.04.11, 00:40
Благодаря биги за времето и обясненията.
anonymous
Нед, 24.04.11, 09:11
Природата се събужда за ЖИВОТ! Започва ново начало на вечния кръговрат!За съжаление човешката дейност се вижда на всякьде в природата и имам чувство ,че няма вече места в света непокътнати от човека,нещо по-лошо човек не остава възможност природата да се възтанови!С тъга гледам пейзажите на художниците от преди 100-150 години! Тогава природата не е замърсена от найлони, стъкла ,автомобилни гуми и т.н.Всичко е било ЕСТЕСТВЕНО!Решил съм да ви покажа няколко руски художници -пейзажисти . Първият от тях е Ефим Ефимович ВОЛКОВ/1844-1920 г./Няколко думи за него. Роден е в Петербург и е син на фелшер. Учи се в художествено училище и през 1870 г. получава званието свободен художник. Живее и работи основно в Петербург, но и пътува много. Ходил е в Сирия, Египет, Палестина, Турция и Гърция. През 1898 г. и на Волга в г. Плес. През 1890 г. е удостоен със званието академик.
  Е.Е. Волков/1844-1920/
Е.Е. Волков/1844-1920/

. Вижте неговите красиви пейзажи, направени с фотографска точност:

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.