download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Фотографията изкуство ли е? Имате ли мнение?

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 40 >

Автор
Съобщение
nikolatirol
Пет, 22.08.08, 15:07

,

anonymous
Пет, 22.08.08, 19:22
Приятелю Nikolatirol, чудесни снимки! С удоволствие бих писал в тема : Високи планини. Случвало ми се е да бьда много пьти над 2000 м. Мога да разкажа много , дори да дам сьвети, как се оцелява там.Имам един инцидент , които се случи през 1995 г точно на моя рожден ден 29.07 . Тогава си играх с природата на Руска ролетка. Може някога да го разкажа!
anonymous
Пет, 22.08.08, 22:39
За да бьде историята пьлна трябва да се покаже нещо за времето някьде от 1860 до 1920 год. Това е периода когато фотографията масово навлиза в живота. Било е много престижно да имаш апарат . Вижте една картина от онова време как са се движили аристократите
самата елегантност и препасан фотоапарат
самата елегантност и препасан фотоапарат

  Определено през този период се развива портрета, особено за направа на визитки

 Крал Ото Баварски 1869г.
Крал Ото Баварски 1869г.

.
  Пьрви снимки от войната

 Пред бойни действия
Пред бойни действия

. Но войната има и грозно лице

Лицето на войната 1914г
Лицето на войната 1914г

Една интересна снимка на тези , чийто наследници сьздадоха НОКИА

финландци 1885г.
финландци 1885г.

Е и тогава е имало еротика при това цветна

 дама /рьчно оцветена/1890 г.
дама /рьчно оцветена/1890 г.

. Ето накрая и един страховит японски офицер

японски офицер 1875 г.
японски офицер 1875 г.

  Може би усетихте духа на онова време? А ако я нямаше фотографията?

anonymous
Пет, 22.08.08, 23:01
За малко да пропусна да ви покажа тогавашните балерини!
Изящни балерини
Изящни балерини

  Те, това са жени не като днешните кльощави балерини!!!

deringer
Нед, 24.08.08, 12:51
По-скоро фотографията е умение...не мога да я класифицирам като изкуство,по много причини които няма да изреждам.
anonymous
Пон, 25.08.08, 13:22

RE: Фотографията изкуство ли е? Имате ли мнение?

” По-скоро фотографията е умение...не мога да я класифицирам като изкуство,по много причини които няма да изреждам. „
Когато пуснах темата, бях уверен в твьрдението ,че фотографията е изкуство, просто тьрсех някакви критерии, по които тя да се определи като изкуство. Не крия , фотографията ме завладява напоследьк,буквално погльщам много книги на тази тематика, разглеждам безброи всякакви снимки от различни времена.Много интересен е за мен самият творчески процес през различните времена.Поради това че при фотографията не можеш да се поправяш,не можеш да правиш постановки, ако искаш да си оригинален и да сьздаваш творчество, при големите майстори има огромен суров материал /безброи снимки/, от които само няколко са могли да носят името на сьздателя им.Този огромен труд, естетическата наслада, огромния обществен интерес и техническите умения на великите фотографи, определят фотографията като изкуство!Считам , че умението е само едно от условията фотографията да е изкуство!Интересно е по какьв пьт ще поеме фотографията при наличието на постояно сьздаващите се програми за компютьрна обработка. Това претиснява много специалисти от жанра, не случайно има едно заврьщане кьм черно-бялата фотография. Голям е риска комерсилизацията да доведе до израждане и тук. Всички сме свидетели какво стана на завьршилата Олимпиада, до какво води вкарването на пари, щом като дори хора от МОК изказват мнение , че трябва да има две олимпиади -за нормални хора и за мутанти!
 Предлагам малко да помечтаем и да си представим какво бихме виждали , ако имахме дом с южно изложение на Марс
Поглед през левия прозорец
Поглед през левия прозорец

 Ако обаче поснем на Фрозен от филтрите, картината ще е с по-приятен интерфейс

Поглед през левия прозорец/филтриран
Поглед през левия прозорец/филтриран

.
 Ето и един хубав изгрев/залез

Изглед идеален за медитация
Изглед идеален за медитация

редактиран от anonymous на 25.08.08 13:28
deringer
Пон, 25.08.08, 17:47
И все пак повече се свежда до умение отколкото до изкуство...
За една изключителна снимка ти трябва хубав апарат или по скоро апаратура...Говориш за черно-белите снимки-не мисля ,че се е възпремала тогава фотографията като изкувство.Софтуера едва ли пречи на снимките-софтуер се използва както в киното,така и в музиката....По скоро тук идеята в една снимка от природата да кажем,си е на природата а ти само запечатваш нещо което други в този момент не могат да видят-идеята не е твоя... Мога да приема снимки ,които са направени със собствена идея,т.е нещо като натюрморт или заснета и композирана идея-това веме е нещо,но не може заради композиции да конфигурирам фотографията като изкувство...Всеки може да направи перфектни снимки с подходящата апаратура и малко практика....Умението да уловиш момента-това е да си фотограф. Но не всеки може да композира собсвена пиеса,да нарисува същата тази картина която може да заснеме без проблем-тук е разлика в креатива...
anonymous
Пон, 25.08.08, 18:00

RE: Фотографията изкуство ли е? Имате ли мнение?

” И все пак повече се свежда до умение отколкото до изкуство...
За една изключителна снимка ти трябва хубав апарат или по скоро апаратура...Говориш за черно-белите снимки-не мисля ,че се е възпремала тогава фотографията като изкувство.Софтуера едва ли пречи на снимките-софтуер се използва както в киното,така и в музиката....По скоро тук идеята в една снимка от природата да кажем,си е на природата а ти само запечатваш нещо което други в този момент не могат да видят-идеята не е твоя... Мога да приема снимки ,които са направени със собствена идея,т.е нещо като натюрморт или заснета и композирана идея-това веме е нещо,но не може заради композиции да конфигурирам фотографията като изкувство...Всеки може да направи перфектни снимки с подходящата апаратура и малко практика....Умението да уловиш момента-това е да си фотограф. Но не всеки може да композира собсвена пиеса,да нарисува същата тази картина която може да заснеме без проблем-тук е разлика в креатива... „
Deringer е съвсем прав.Същото е и със ретро автомобилите - на времето просто са се возили от едно място на друго,а сега за някои те са антики,пазещи спомен.Аз имам удоволствието да се похваля,че притежавам такъв автомобил,въпреки че в момента не е в движение.
EMW - дядото на BMW

Не съм сигурен за точния модел(в момента паспорта не е в мен),Но е нещо такова

phrozencrew
Пон, 25.08.08, 20:09

RE: Фотографията изкуство ли е? Имате ли мнение?

” И все пак повече се свежда до умение отколкото до изкуство...
За една изключителна снимка ти трябва хубав апарат или по скоро апаратура...Говориш за черно-белите снимки-не мисля ,че се е възпремала тогава фотографията като изкувство... „
deringer, приятелю, не си прав!
Позволи ми да кажа, че усета за изкуството е нещо, което се учи цял живот. То е близко до възпитанието, но не е задължително да си възпитаван добре за да го усещаш. Таланта просто те изтръгва от кожата! Той те кара да седиш, понякога и с часове, и да съзерцаваш нещо, което ти възсейства на емоциите.
Въобще не е задължително да имаш хубав и скъп апарат! Можеш да твориш и с най-големия брухтал за 5 лева на старо, стига да си талантлив, а това е нещо, което повечето от нас го нямат. Но някои от нас, макар да нямат таланта имат сетивата за да му се насладят. Фотографията е едно от най-великите изкуства.
Ще ти кажа от какви снимки ми настръхва кожата, защото просто са толкова въздействащи и точни за моя начин на мислене към изкуството, че просто ги обожавам. Има едно момиче - Ashangel, тя публикува изкуството си в http://photo-cult.com/author.php?aut=Ashangel. Е тая девойка е просто уникална! А ако знаеш с какви фотоапарати снима ще паднеш - по-стари и от слънцето :). Но виж само някои нейни творби колко са въздействащи:
Автор: Ashangel
Автор: Ashangel

Автор: Ashangel
Автор: Ashangel

Автор: Ashangel
Автор: Ashangel

Автор: Ashangel
Автор: Ashangel

Автор: Ashangel
Автор: Ashangel

Автор: Ashangel
Автор: Ashangel

Автор: Ashangel
Автор: Ashangel

Автор: Ashangel
Автор: Ashangel

Автор: Ashangel
Автор: Ashangel

Автор: Ashangel
Автор: Ashangel

Е, братче... не мога, майна... Ще си пусна Evanescence просто защото тая мома снима велико! Ей такива българки имаме.
Bigiadri, надявам се да се насладиш и ти на фотосите! Извинявай, че разширих така поста си!

deringer
Пон, 25.08.08, 21:26
phrozen,аз не твърдя ,че фотографията не се пресъздават уникални действия,предмети и т.н Красиво е -да,даже много,но все пак една снимка не ми въздейства така, както една картина(да вникна в мисълта на автора).Снимките са супер!Аз не твърдя обратното ,просто това не е изкувство в чистия му смисъл...И аз имам стари апарати, и аз обичам да снимам,няма човек на тази планета ,коийто да не обича да снима,а има толкова много снимки, които не са с професионален характер, но са заредени с енергия.
autumn_3.jpgautumn_19.jpgautumn_30.jpg

http://www.smashingmagazine.com/2008/04/28/really-stunning-pictures-and-photos/
http://www.boston.com/bigpicture/2008/08/2008_olympics_opening_ceremony.html - самата церемония е изкувство,тъй като тя е театър-режисирана и пресъздадена-идеите на твореца-тук фотографията ни прави свидетели на самото изкувство,за това азя приемам като средство и начин на показване е на за 8 то изкувство...както аз мога да претендирам за спорта като изкувство :)

<1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 40 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.