download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Те потребителите са само за ядене

<1 2 3 4 5 6 7 >

Автор
Съобщение
кака.лара
Вто, 04.05.10, 20:56

RE: Те потребителите са само за ядене

” Не знам, някой здраво генерира регистрации в сайта, до 4етвъртък о4аквам да ударим 1 000 000 калпака.

_____________________________
In The Hands of The Shaman

Абе статистиката с натрупване на сумата е коварна работа. 1 000 000 калпака си е бая число, ама е интересно колко от тия регистрирани калпаци са активни. Има ли поне 100 000? И колко са вече фирясали през годините? Колко от ония 50 000 и нещо си премиум потребители още са си "премиум" и колко от тях са избудаляли да си платят веднъж и не са повторили?

Поне да си спокоен. Никой не помпа регистрации. Сега погледнах на bgcounter-а. За последната седмица спадът на посещенията е почти 0,6% спрямо предната седмица. Спадът за април е 22% спрямо март.

Корабът потъва нормално. Вода има за всички, а 1-ва класа сервират и шампанско

dreven
Вто, 04.05.10, 21:05

RE: Те потребителите са само за ядене

Размисли на един обикновен потребител
.................................................................................................................................................................................................
Иначе, какво? Над 17 хиляди програми... Хубава колекция. И аз имам подобна. А, колко ли има в мрежата. „

Абсолютно съм съгласен със s_xix.
При разговор с мои приятели на чашка кафе, когато стане дума за download.bg наблюдавам следната реакция:
= > Абе аз като търся в google.bg някоя програма и попадна на линк към Download.bg само дърпам една благословия и продължавам да търся и винаги намирам.

Нещо повече, дори след като им давам моята парола за достъп, те категорично отказват да влизат и да теглят програми от download.bg.

Лично аз много рядко дърпам програма от Download.bg, но продължавам редовно да влизам и да преглеждам форума.
Могат да минат седмици без да съм разгледал новите програми, които сайта предлага всеки ден. И това администраторите могат лесно да го проверят. Може лесно да се направи един коефициент отразяващ брой влизания към брой изтеглени програми.

Нека за момент се вживеем в ролята на екип, които управлява сайта и търси решение.
Притежаваме богатство от 17000 програми. За да запазим нашето богатство и да извлечем дивиденти (чули сме че богатството имало свойството да се мултиплицира), ние слагаме символична такса. Добре ама форума започва да се пълни с благословий. Решението е просто, форумът също става платен. След като сме изпълнили всички гениални антикризисни мерки, вече доволни от направеното поглеждаме към конкуренцията. Забелязваме неприятна тенденция, всичко което се намира при нас се намира и при тях. Излиза, че ни крадат. Отново генерираме гениална финансова идея =>След като качим нова програма, която може да предизвика интерес, ще я затрупаме поне с 55 стари програми и конкуренцията ще я открие със закъснение. Междувременно ще платим на чичо Гоогле да изкара нашия линк най-отгоре, което ще привлече маса нови потребители за кратко време и ще ни върне набутването. Решението изглежда работещо и ние го реализираме. Отново поглеждаме към конкуренцията и какво да видим? Затрупването със стари програми не е могло да заблуди глупавата конкуренция. Конкуренцията не само е изтеглила програмата, но и тя си е платила на чичо Гоогле и нейният линк гордо се пъчи до нашия. Продължаваме да разсъждаме и стигаме до извода, че ако има два линка един до друг вероятността потребителя да предпочете нашия е точно 50 %. Едва ли пък всички потребители знаят, че на конкуренцията сайта е безплатен. Започваме да чакаме и да следим внимателно как се пълни банковата ни сметка от заблудени потребители. След 3 дена далновидно изчакване свикваме екипа на сайта, за да разберем как сработва новата политика. Установяваме, че от нашия линк новата програма е изтеглена 15 пъти и то само от хора които имат доживотен премиум, а от линка на конкуренцията, която не е затрупала новата си програма, а глупаво я е държала 3 дена на първа страница е изтеглена 3200 пъти.
Извод:
1. Излиза, че и двата сайта не са спечели пари от програмата, а само са се набутали, защото са платили на чичо Гоогле.
2. Ако забравим парите, които не са всичко установяваме, че конкуренцията е спечелила имидж и авторитет, защото голяма част от хилядите потребители докопали се до програмата са си направили труд да благодарят на сайта, на човека качил торента и дори на автора на програмата . А нематериалната печалба на download.bg се измерва в броя на благословийте на заблудените потребители, които малко късно установяват, че сайта е платен .

Излиза, че поговорката евтини на брашното, но скъпи на триците е абсолютно вярна за финансовия гений на българина.

Ако 100000 потребители имат безплатен достъп до дадена програма и се намери търговец който успее да я продаде за 1,60 лв, то той веднага трябва да бъде провъзгласен за финансов гений или пък купувачът да бъде обявен за кръгъл глупак.

Горните разсъждения ги нахвърлях, като задачка за екипа на Download.bg, но макар да са написани в леко хумористичен стил те са напълно сериозни.
Не би било редно да критикувам, ако не предлагам някакво решение.
За това смятам, че ако финансовото състояние на сайта е зле => трябва да се отнемат безплатните премиуми на активистите на сайта и с получената бройка безплатни дни да се направят една дузина безплатни акаунти, които да бъдат достъпни от широката публика. Българинът е страшно хазартна личност и би дал мило и драго точно той да успее да влезе с безплатния акаунт. Тази лотария ще върне интереса към сайта. А активистите не ги мислите, защото те са манияци и така или иначе ще си купят премиум. Те са най-сигурният електорат на download.bg. Аз лично с удоволствие бих се отказал от 1200 дена премиум в аванс, ако 10 акаунта влизат 4 месеца за моя сметка.
По мислете господа администратори, идеята е работеща и няма да ви струва нищо.

редактиран от dreven на 04.05.10 21:10
редактиран от dreven на 04.05.10 21:10
редактиран от dreven на 04.05.10 21:24
phrozencrew
Вто, 04.05.10, 21:43
Изключително интересна идея на dreven! Аз също бих се отказал от премиума си ... в момента е до 01-03-2014.
Едва ли ако спра да пиша и да добавям всякакво съдържание (което не виждам как ще стане, защото аз съм фен!) пак ще ми стига премиума поне няколко месеца. Дори да ми го спрат ще си плащам, защото дори и контрабандните ми цигари за 2,50лв са по малко от месечния абонамент.
Но така поставено, аз бих се отказал от премиума си, стига някои интересни потребители да получат безплатен достъп. Готов съм да го предложа и за лотарийно раздаване като награда.
А защо не и конкурс!
dreven, за разлика от останалите плюнчовци на тема премиум, даде първото конструктивно мнение, което може да развърже до някъде ръцете на поддръжката на сайта! Защото той, както и аз показва напълно, че е осъзнал, че сайта се самоиздържа, нещо което малко от мрънкачите осъзнават! Няма бизнес, няма спонсори, няма далавера - сайта се самоиздържа и то без реклами дори! А можеше и да го няма! Което би ме наранило дълбоко!
кака.лара
Вто, 04.05.10, 21:44
И така става! Въпросът е някак да се съживи умрелият.

Абе нали някой плачеше за конструктивни решения. Сега се сешам някъде на предните страници имаше предложение да се оставят платени само нещата, които си вървяха със списанието. Теглене, новини, статии. Нали ужким сайтът вече е вместо списанието? Айде тогава да се плаща като за списание! Всичко друго free!

Друга конструктивна идея вече от мен лично. Направете си там някаква премиум версия без реклами, с филтър на спама и не знам си какво. Даже може да и качите цената. И оставете нормалната версия свободна и си я наблъскайте с реклама и спам колкото поеме. Ползата ви е двойна. В свободната версия ще ви капе от рекламата, в премиума ще ви капе от баламите. Плюс от свободната версия ще си зарибявате още балами.

Ама нали съм много умна!!! И не ми разправяйте, че да се поддържат 2 секции на сайта било много трудно. Тука някъде има хора дето нещо разбират от Ajax и кладенчова вода.

Без коментар случаят, когато някой гледа на потребителя като хранилка.

dreamskill
Вто, 04.05.10, 21:46
От тия 1,60лв dbg получават малък процент, а останалото е за трите оператора.
Всеки може да "изкара" безплатен премиум от качени от него програми, статии и новини.
shaman
Вто, 04.05.10, 21:56
Не ми се струва уда4но, да се вземе достъпът на някой, за да се даде на друг.
Сайта беше определил, ако не се лъжа 100 4овека, които полу4иха (пак ако не се лъжа) 1 год. Премиум достъп.Как тези хора са оползотворили този гарантиран "безплатен" достъп си е въпрос на индивидуална преценка.
Някой просто като им свърши този "безплатен обяд", предполагам 4е няма да влязат пове4е тук, именно заради безплатната конкуренция, която посо4ва dreven.
Други оба4е, които по- един или друг на4ин харесват D.BG и желаят да продължат и напред, но от една страна се 4увстват ощетени от това, 4е скоро техния достъп, ще стане като на всеки един новорегистриран, могат просто за миг се опитат да спе4елят от това.
Как ли? Ка4вайте програми, помагайте за това D.BG да се развива, бъдете активни, бъдете дейни . . . пък след това 4ак ще сме "градивни" и ще налагаме или поне опитваме, какво ни и какво не ни харесва в сайта.
Ли4но аз съм сметнал, 4е това 4е сайта ме е избрал за един от вси4ки тези "Премиум" потребители, може само да говори едно, 4е съм направил или правя неща, които са полезни за останалите.Надявам се всеки един от "подбраните" приеме така нещата.Едно само е ясно-Безплатен обяд, Няма.
Натрупал съм премиум за 10 год. и на драго сърце бих преотстъпил на определени хора, но тези хора мисля, 4е самия аз трябва да преценя, 4е заслужават това.Ина4е няма да е 4естно, няма да е коректно, не само за мен, изобщо всеки един потребител, който е натрупал пове4е премиум, го е направил не само със "градивни" критики, но и със нещо друго!
Така 4е, мисля няма смисъл пове4е да лаем, хората го казаха –"Въпреки вси4ко взехме решение, ще продължим така, независимо дали на някой отделни ли4ности им харесва"!
Предполагам и знам, 4е сайта е създаден и поддържа от "умни" хора, които имат ясна представа за това, какво ще е и какво ще бъде Download.BG.
Ние можем само да изкажем някакво възмущение, някаква критика, но не сме хората които да наложат на4ина на поддръжка.А ако утре слу4айно, този който дърпа конците каже:-" Край, затварям сайта".
Мен само едно нещо не ми харесва и за това ще се опитам още веднъж да отправя критика(градивна), мен не ме вълнува Премиум достъпа тъй като съм направил нещо, за да се увели4ава, затова няма за това да питам, друго ми е на устата- Защо беше обещано нещо, което само се прото4ва във времето, защо отговори дадоха тези от "боядисаните", които предполагам не зависи много от тях? Мисля, 4е това трябва някой друг да го направи.Никога не е късно, нито пък срамно да кажеш, 4е заради "еди кое си. . .", не можем скоро да направим съществени промени в сайта!
Толкова ли е трудно, толкова ли е сложно или пак тези които много питат, пак те ще са виновни за това-4е много питат.
_____________________________
In The Hands of The Shaman ®
редактиран от shaman на 04.05.10 21:58
spursy
Вто, 04.05.10, 22:13
dreven забавни разсъждения, но и далеко от действителността.
Ако целия този дълъг пост бе реалността, то D.BG отдавна да е фалирал и затворен.

П.П.
1. Не плащаме на Гугъл и не сме плащали. Рейтинга ни в гугъл е изграден само с добрата посещаемост.
2. Реална конкуренция няма колкото и да се иска на някои. Има един сайт който дословно копира описанията ни, добавя си програми в базата чрез директно копиране от тук, но пак е много далеко от нашата бройка, камоли за удобство. Това, че не можеш сам да съчиниш 5 реда с които да опишеш програмата, а дословно копираш от "конкурента" означава, че признаваш класата му над теб.
3. Да "конкуренцията" плаща яко на Гугъл и не само на него. Доста банери по-други сайтове, реклама в печатните издания... ние НЯМАМЕ никъде платена реклама! Не сме плащали на никой да слага наш банер. Ако видите такъв значи е доброволно сложен най-вероятно от фен.

Стига сте се хващали за тоталния спад на потребители годината преди прмиума и тази след него. Това е напълно очаквано и нормално. Не сме имали илюзии, че ще запазим дори 50% от потребителите. Просто преди сайта бе страшно, смазващо много посещаван. Тогава и думичка не можеше да стане за конкуренция. Сега тя има шанс, но да видим докога и как ще се възползва.

Идеята за безплатни премиуми е залегнала още от преди, но чакаме точния момент. Няма да има такава масовост, каквато очаквате, но ще има начини да си набавиш и безплатен премиум, ако харесваш Д.БГ.
Съгласни сме с това, че сайта вече е познат и има нужда от раздвижване. Именно това ще е следващата стъпка. Ще развиваме постепенно сайта към по-функционален и интересен. Премиума ще остане все така символичен. Нововъведенията няма да забавят или спрат обогатяването на базата ни.

stefankr
Вто, 04.05.10, 22:30
Има и друго - нека dreven или някой друг отиде в другия сайт, който всички благослявят и да започне забавна дискусия, свързана с финансиране, реклами, искания за финансова отчетност. Пишете ми след колко време са ви баннали.
dreven
Вто, 04.05.10, 23:22
Всички виждаме тенденциите. Според мен деленето на потребителите на категории е психологическа грешка. Мъдрецът се отличавал от обикновеният човек по това че, не можело нито да го поласкаеш нито да го обидиш.
Обикновеният човек обаче силно се засяга, когато се появят категории и той попадне в по-долната такава.
Сега разбирам, защо моят приятел вечно забравя паролата, която му давам за достъп до download.bg. Той просто не ще да е човек втора категория.
Shaman се чувства поласкан от това, че е избран, от това че е допринесъл за сайта и може би в това няма нищо лошо и можем да му пожелаем дълъг живот, за да може да ползва поне 100 годишен премиум.
Аз говоря за по-обикновените активисти на сайта, които имат под 10 години премиум. Защото те явно повече приличат на обикновените потребители и дълбоко в душата си усещат, че не бива по старому.

Има само два варианта:
1. Да променим нещо и да удължим живота на сайта, чрез кръвопреливане на свежи сили;
2. Да го оставим да умре от кръвозагуба и да създадем нещо ново младо което да го замести. Аизък Азимов в своите книги смята, че когато една империя загива е необходимо да се създаде копие на знанието, чрез изграждане на Фондация.

Пак подчертавам, глупаво е да се смята, че програмите са ценност. Истинската ценност са хората, които посещават сайта. Можем ли да направим нова Фондация? Можем ли да пренесем мозъчният тръст в комплект на друг адрес?
Можем разбира се. Писането на сорса на огледален сайт, не би затруднил никой от активистите. Нещо повече може да се направи досущ същия, така че никой да не усеща дискомфорта на загубата.
Но лично аз смятам, че все още има шанс.
В момента в който се убедя, че действително всичко е загубено лично аз ще се заема с реализацията на вариант-2.

dhtj
Вто, 04.05.10, 23:22
абе кой е тоя "друг сайт" , само аз ли не стоплям?
софтвизиа ли, калдата ли... ?
редактиран от dhtj на 04.05.10 23:24

<1 2 3 4 5 6 7 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.