” Температурата няма нищо общо с натрупването на варовик. Каквото и да правиш няма да удължиш живота бойлера. „
Варовика се отлага при изсъхване (изпаряване) на водата. Преварената вода (мъртвата вода) съдържа варовик, който се намира в ниските слоеве. Когато варите вода се отделят мехурчета по стените на съда. Това са газове, които имат високо съдържание на кислород. Най-много мехурчета се образуват около реотана на бойлера, който развива около 300 градуса във вътрешността и се охлажда от заобикалящата го вода. Във всяко мехурче се отлага съвсем малко варовик (котлен камък), който се трупа в процес на работа и в крайна сметка след около 10 - 12 години стандартно ползване на бойлера, поврежда реотана.
Смешно е да се плашим от такъв вид повреда. Един реотан за бойлер варира от 8.50 до 18 лева. Вероятността котленият камък да повреди реотана е нищожен, като се има предвид живота на самият реотан - 6- 8 години.
Оги Тоги, от гледна точка на икономия на енергия, нещата са по-сложни от колкото изглеждат. Цялата икономия, която можеш да реализираш е вследствие от множество фактори и начин на употреба на самият бойлер.
Най-честата повреда е протичането на водосъдържателя. Това е следствие от раздуването и свиването на балона (водосъдържателя). Това микро раздуване и свиване намалява якостта на заварките и те се пропукват. Другата причина и по-честа причина е въздуха, който остава в най-високата точка на бойлера. Човека, който измисли начин безопасно да го премахва след всяко загряване на водата вътре в бойлера ще направи революция в производството им.
Всички други проблеми, които създава производството на топла вода в домашни условия засенчват въпроса ти за икономия на енергия - оказва се, че икономията е нищожна в сравнение с живота на уреда.
Оптимално ползване на стандартен стоманен бойлер 80 литра:
Първо и най-важно е бойлера да е постоянно включен и никога да не се източва топлата вода по възможност, като всички защити и предпазни клапани трябва да работят нормално и да се инспектират на всяко тримесечие. Друго важно нещо е да има тръбна изолация на входящата (студена) вода и на изходящата (топла) вода. Загубите намаляват с около 0.0018% което е много в сравнение с това, което описваш в първият си пост, първа точка.Това се отнася за изолацията на топлата вода. Тръбната изолация на студената вода е необходима за да се предпази от конденз самата тръба или мека връзка. Конденза е изключително неприятен, защото овлажнява стената, замърсява самата тръба или мека връзка и постоянно трябва да се бърше на пода. Това дава също икономия в сравнение с първият ти пост и първа точка в него.
Бойлера в завода производител в зависимост от марката и модела е оставен на 64 или на 68 градуса работна температура. Самият терморегулатор е настроен на тази температура да изключва. Защо? Автоматично-механичните термоглави на смесителите се повреждат от високата температура. Термо пластината в тях се поврежда при температура от 75 градуса и спират да смесват правилно топлата и студената вода. Такава термоглава струва от 86 до 195 лева в зависимост от модела на смесителя. Тази сума изглеждо страховито на възможната икономия, която можеш да реализираш от смяната на работната температура на бойлера.
Да речем, че успееш да реализираш икономия от 0.0258 лева на месец. И какво? Заслужаваше ли си мастилото което изхабих аз и колегите?
Р.Р. Оги Тоги, не си на център момче. Да ти имам проблемите!!!!!!!!