download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Преоразмеряване на Wallpapers без загуба на качество

<1 2 3 4 5 >

Автор
Съобщение
svilen73
Вто, 12.02.13, 22:47

RE: Преоразмеряване на Wallpapers без загуба на качество

” Благодаря на всички но аз трябва да се науча как да го правя с Gimp.
Ще пробвам

Малко ще ти е трудно но заради спорта може да пробваш така : 2589 pix. е височината при твоя формат 5/4 тя е определящата което ще рече 2589:4=647,25 pix. и за докараш съотношението 647,25x5 = 3236,25 , което ще рече че трябва да отрежеш 3421-3236=185 pix. от ширината на файла от където ти е кеф може и от двете страни може само от едната зависи какво ти харесва в картинката след това вече можеш да си я намалиш вече на 1280/1024 .

редактиран от svilen73 на 12.02.13 22:48
anonymous
Вто, 12.02.13, 23:00
странно моя монитор сам се нагажда към wallpapers - те , но това е само под линукс !
няма значение пиксели, мб. , кб. всъщност има , но това се отнася само за снимки под критичния минимум
svilen73
Вто, 12.02.13, 23:05
Ето ти отрязано с Гимп по тази аритметика и да не пускам снимки те са като на mayhem1 метода е същия но за да няма грешка при 5/4 си ги смятай.

zlatena
Вто, 12.02.13, 23:07
Много яко се включихте.
Благодаря още веднъж
tegote
Вто, 12.02.13, 23:37
Смятането чрез FastStone е много лесно. Плъзгаш избраната квадратна област без да се променя съотношението и ти показва пикселите. А вие гледам изчислявате колко пиксела са необходими на едната страна за достигането на пропорцията с другата. Ми така е, линукс работа!
zlatena
Сря, 13.02.13, 17:26
” Смятането чрез FastStone е много лесно.
Ок,но аз ползвам само Линукс,в частност Ubuntu.
Единствено,ако ми трябва нещо за службата,където се работи с ексел и т.н,тогава превключвам
Разбира се FastStone Image Viewer трябва да върви и под Wine но предпочитам Gimp,защото програмата има много други възможности и трябва да се науча да работя с нея.
.................................
Искам да попитам също дали някой е увеличавал тапет без загуба на качество.
Прилагам произволно изображение с параметри:
Широчина: 250 пиксела
Височина: 188 пиксела

Искам да го направя 1280х1024 без загуба на качеството.
Изображението го има и с по-големи размери в нета,просто го давам за пример.
Сещам се преди време,че сякаш видях някаква такава програма,която се ползва от криминалистите.
Имам спомен,че с нея се правеше точно това,увеличаваха се снимки без загуба на качество.
Може обаче и да греша.
Може и да има по-лесно решение.
Ако някой го е правил да сподели.
Edit:В Gimp ползвам филтъра smart enlarge но сякаш не дава задоволителен резултат.
Губи се качеството.
Ето какво се получава, след като я увелича:

редактиран от zlatena на 13.02.13 17:31
редактиран от zlatena на 13.02.13 17:32
редактиран от zlatena на 13.02.13 17:58
iceman_
Сря, 13.02.13, 18:29
Загуба на качеството не може да няма.
insecteater
Чет, 14.02.13, 11:50
Ето стъпка по стъпка ръководство за начинаещи (не за zlatena), как да си нагласим тапет за работния плот с gimp, като гледаме да прецакаме изображението възможно най-малко.

Какви размери целим?

Първата ни работа е да разберем размерите на работния плот, за да знаем каква ни е целта. Предполагам, че това всеки знае как да разбере. В Windows XP това става чрез щракване с дясното копче на мишката на празно място върху работния плот, и от появилото се контекстно меню избираме Properties->Settings. Размерите са изписани в долната лява част, под плъзгача.

За Windows 7 щракваме с дясно копче на мишката на празно мяст върху работния плот и от появилото се контекстно меню избираме Personilize ->Screen Resolution. Размерите са изписани в ляво по средата.

Ето и за Линукс:

Снабдяване с изображение

В идеалния случай картинката, която искаме да сложим за фон, би била със същите размери, като тази на работния ни плот. Разбира се идеалния случай се среща рядко, така че картинката, до която сме се добрали в общия случай ще е с различни размери. За да не губим качество, целта ни е размерите на картинката да са ПО-ГОЛЕМИ от размерите на работния ни плот. Можем да използваме възможностите на google за търсене на изображения -
отваряме адреса http://images.google.com/ и щракваме на картинката на фотоапарат в дясната част на полето за търсене. Отваря се прозорец, чрез който можем да качим изображението, което имаме. След като ни се зареди страницата с резултатите, щракваме на хипервръзката “Всички размери” и стискаме палци.

След като google върне страницата с резултати, работата ни е да прегледаме размерите на намерените изображения. Ако сме късметлии, ще попаднем на изображение с точния размер като на работния ни плот. Ако ли не, продължаваме нататък и търсим изображение с по-големи размери.

След като намерим изображението което ни интересува, щракваме на него, избираме от дясната част “Оригинално изображение” и след като се покаже, с дясно копче на мишката върху него и от контекстното меню избираме опцията за съхраняване на изображението (за всеки браузър е различна).

Вече разполагаме с тапет на твърдия си диск. Ако щастието ни се е усмихнало и сме намерили точния размер, който търсим, спираме дотук. Ако не, продължаваме нататък.

Създаване на нова картинка

За целта трябва най напред да се снабдите с GIMP. Предполага се, че вече го имате. Отваряте току що избраната картинка с него. След това oт меню File->New... създавате нова картинка, като за размери, задавате ТОЧНИТЕ РАЗМЕРИ НА РАБОТНИЯ ВИ ПЛОТ. Като резултат ще имате два прозореца на GIMP - един с намерената картинка и един с празен бял лист.

Настройване на GIMP и копиране

Да си осигурим малко удобства: отиваме в прозореца на празната картинка и от менюто View слагаме отметка пред Snap to Canvas Edges. След това с клавиша “-” от клавиатурата намаляваме изгледа на картинката, докато остане около 2/3 площ незаета.

За да си вземем намереното изображение, отиваме в прозореца с отворената картинка избираме Select -> All (Или натискаме Ctrl + A), след това избираме Edit -> Copy (Или натискаме Ctrl + C)

Наместване

Връщаме се в празния прозорец и избираме Edit -> Paste. Картинката ще се появи, но няма да е цялата. С пунктирна линия ще са означени истинските и граници.

От палитрата с инструменти избираме инструмента Move и наместваме слоя с изображението така, че горния му ляв ъгъл (означен с пунктирана линия) да съвпадне с истинските граници на изображението (т. нар. canvas). Когато ъглите са близо един до друг, би трябвало автоматично да “залепнат” (понеже опцията за това я включихме).

Преоразмеряване

От палитрата с инструменти избираме инструмента Scale и за алгоритъм избираме Sinc (Lanczos3). Уверяваме се, че има и отметка пред опцията Keep aspect.

Щракваме върху изображението. То цялото ще се покрие в мрежа, като по ръбовете и в краищата ще се появят изнесени квадратчета. Ще видим, че голямото изображение, излиза извън границите на реалното изображение - размерите на самото реално изображение (canvas-a) са изобразени с жълта пунктирана линия. Ще се появи и едно малко прозорче, в което се въвеждат стойностите в пиксели за желаното преоразмеряване - време е за експерименти.

Задаване на размери

Поглеждаме първия размер на canvas-a (изписан е в заглавната част на прозореца на GIMP) и пишем същата стойност в текстовото поле за width в малкото прозорче.и натискаме Enter. В резултат голямото изображение ще промени размера си. Ако остава част от canvas-a непокрита, тогава поглеждаме втория размер на canvas-a и го въвеждаме в текстовото поле за Height. Целта ни е да не остава област от canvas-a “непокрита” от "мрежестото" изображение. С малко практика още от пръв поглед ще можете да разбирате кой точно размер (по дължина или широчина) е на-близо до желания, за да нагласите точно него. След като нагласим нещата, натискаме бутона Scale.

Кадриране

След като изображението е минимално намалено без пропорционални изкривявания, е време да поберем в canvas-a тази част от него, която желаем да се вижда. Избираме инструмента Move и местим слоя наляво-надясно или нагоре-надолу, докато резултата който виждаме ни задоволи. След като привършим, избираме File->Export и съхраняваме в желания от нас формат.

редактиран от insecteater на 14.02.13 11:53
редактиран от insecteater на 14.02.13 11:54
редактиран от insecteater на 14.02.13 11:56
редактиран от insecteater на 14.02.13 13:51
редактиран от insecteater на 15.02.13 11:37
zlatena
Чет, 14.02.13, 13:42
Ооо,много яко ...
Даа,това го мога
Ето размерите на Линукс десктопа...

редактиран от zlatena на 14.02.13 13:48
редактиран от zlatena на 14.02.13 13:52
insecteater
Чет, 14.02.13, 13:49

RE: Преоразмеряване на Wallpapers без загуба на качество

” ...
Искам да попитам също дали някой е увеличавал тапет без загуба на качество.
... „
Да... чрез използване на google да намери избражението по-голямо (стига да е налично разбира се)

Редакция: мерси за картинката

Втора редакция: някои хора уголемяват изображението на стъпки през 10% до достигане на желания размер.

редактиран от insecteater на 14.02.13 13:51
редактиран от insecteater на 14.02.13 13:54

<1 2 3 4 5 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.