download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

FM портативно радио си търся. Може и AM/FM.

<1 2 >

Автор
Съобщение
programings
Нед, 24.02.13, 12:44
Така е, спират го. Цифровизира се както телевизията, така и радиото (УКВ).
По принцип за радиостанциите не е проблем - те предават сигнала на кулата (или други предавателни източници, които разпръскват сигнала) чрез цифрова технология, тоест сателитно. Няма за какво да се харчат допълнително.

Оттам нататък телевизионното и радио разпръскване е държавна грижа. Отдавна вече са купени цифровите предаватели, и работят тестово. От 1 март 2013 ще се пуснат официално тестово, като в този период до 1 септември 2013 ще работят заедно новите цифрови предаватели и старите аналогови.

На 1 септември 2013 просто ще дръпнат шалтера на старите, и България ще има само цифрово радио и телевизионно разпръскване.

Е, със сигурност няколко месеца след пускането на новата технология пазара ще се наводни с китайски цифрови приемници със съмнително качество, така че няма какво толкова да го мислим.

Моето лично мнение е, че като държава България изобщо не е готова за такава нова технология, и се избързва излишно с нейното въвеждане.
Даже ако не греша още в САЩ не е въведена изцяло, ама ние изведнъж станахме много модерни.

редактиран от programings на 24.02.13 12:44
phrozencrew
Нед, 24.02.13, 13:22
Не знам. Някак си ми се струва прекалено хард, за да го направят. Това са най-евтините модели DAB/DAB+ портативни приемници, които намирам:
Pure One mi black
31.95 евро

Grundig Music 51 SP DAB-Radio
49.95 евро

Thomson DAB61R
38.95 евро

Това е в европейските магазини и цените са без доставката.
При братчетата китайци избора е много малък и моделите са по-скъпи. Едва ли могат да ни залеят с подобни устройства.
Отказвам да повярвам, че ще ни задължат да си купуваме подобни устройства, за да слушаме безпроблемно радио. Ще прочета какво точно представлява DAB/DAB+ сигнала, дали и колко зависи от метеорологични условия, къде и защо се е използвал, на какви вълни се ползва, и най-вече може ли да се конструира в домашни условия подобно устройство. Все въпроси, на които нямам все още отговор.

tegote
Нед, 24.02.13, 14:03

RE: FM портативно радио си търся. Може и AM/FM.

” ама ние изведнъж станахме много модерни. „
Както е положението, например с фаровете. Британците в сумрака карат без включени светлини, а ние в горещото сахарско слънце печем фарове.
Не съм разбрал правилно въпроса и смятах, че става дума за радио с цифров дисплей.
karadzha
Нед, 24.02.13, 15:21
Цифровизацията едва ли ще е по-рано от 1-ви септември 2014. А иначе цифров сигнал и сега си тече по ефирните ТВ и ФМ станции.

ПП Учете китайски докато е време

редактиран от karadzha на 24.02.13 15:22
phrozencrew
Нед, 24.02.13, 15:56

RE: FM портативно радио си търся. Може и AM/FM.

” А иначе цифров сигнал и сега си тече по ефирните ТВ и ФМ станции. „
Какво искаш да кажеш с това, че тече цифров сигнал през FM? До колкото съм запознат FM е аналогов сигнал, който обикновено е в обхвата 87.5 до 108.0 MHz. Има устройства които приемат и RDS цифров сигнал на 57 kHz (скорост 1 187.5 bits/s), който се използва предимно за допълнителна информация (изпълнител, песен, името на радиостанцията).
shaman
Нед, 24.02.13, 17:21
Преминаването към цифров стандарт като цяло не е лоша идея но мисля, 4е за България може още малко да се отложи, крайното спиране на наземното аналогово разпръскване, тъй като все още не е залят Банда(4естотния обхват) със много радиа и няма глад за свободни 4естоти.

Преди много години, слабост ми беше Сателитната телевизия и тогава давах луди пари за оборудване, с тази разлика, 4е тогава имаше нужда освен от приемник, също така и от антена, конвертор, мотор позиционер, модул, декодер и т.н.
Та, когато тогава се преминаваше към цифрова телевизия(DVB), много от каналите години на ред, продължиха да излъ4ват и аналогов сигнал.

Истината оба4е е, 4е заемането на аналогов сигнал на дадена 4естота, позволява много по-малък пренос на данни, за разлика от цифровия сигнал, където на същата 4естотна лента може да се предават пове4е от едно радио, както и допълнителна информация и услуги, благодарение на мултиплексиране и компресия на радио сигнала.
Затова и освобождаването на 4естотните ленти на които в момента се излъ4ва аналогов сигнал, дава предимство на цифровия пренос и разпръскване.
До колкото си спомням, ако не се лъжа 4естотната лента на DAB е в диапазона 174-240Mhz или така наре4ен Band III !
Американците ( а мисля 4е и Арабите) излъ4ваха в друга лента-L-Band, която беше в други 4естоти, но не съм сигурен, радио сигнала им сега, дали още е в този обхват!

Цифровия радио стандарт(DAB) е подобен на DVB стандарта(ТВ).
DAB беше първия цифров стандарт, който в момента се използва само в отделни страни, тъй като беше заменен от модифицирания DAB+, същото се слу4и и със DVB стандарта, който също претърпя промени.

” . . .
Това е в европейските магазини и цените са без доставката.
При братчетата китайци избора е много малък и моделите са по-скъпи. Едва ли могат да ни залеят с подобни устройства.
Отказвам да повярвам, че ще ни задължат да си купуваме подобни устройства, за да слушаме безпроблемно радио. Ще прочета какво точно представлява DAB/DAB+ сигнала, дали и колко зависи от метеорологични условия, къде и защо се е използвал, на какви вълни се ползва, и най-вече може ли да се конструира в домашни условия подобно устройство. Все въпроси, на които нямам все още отговор. „

Ще се опитам да дам бърз отговор, поне така, както аз ги виждам нещата:
Както в на4алото казах, през дале4ната 94-95г. се изръсвах в суми с три нули отзад, само и само да гледам сателитна ТВ, сега можеш да я приемаш за XXлв., така ще е и със радио приемниците, няма да мине много време и даже ще ни ги слагат като подарък в "Зрън4о"-то( за сведение само в момента цифрови наземни ТВ приемници се намират и за 30-40лв.
Така, 4е дори и за момента да не откриваш евтини "кутийки", според мен не избързвай с покупката на скъпи такива.Вземай си едно аналогово радио за 10-20лв., пък като навлезе масово цифровия сигнал (предполагам до година) ще можеш за тези пари да си вземеш и DAB приемник.

За следващото ти питане, относно сигнала и смущенията, да атмосферните условия оказват влияние на сигнала, но ако искаш все пак да про4етеш малко пове4е за него, навсякъде в мрежата има тонове информация за цифровия сигнал и радио разпръскване и затова няма да изпадам в подробности, за да не пълня поста.

Потърси за Digital Audio Broadcasting и Digital Video Broadcasting, ще нау4иш много за мултиплекса, корекцията на грешки, преноса на данни и много други такива, само време да имаш.
За използването на 4естотни вълни, по-горе изказах предложение, но предполагам, 4е с в граден конвертор сигнала ще се преобразува и излъ4ва на същите 4естоти!(в което оба4е не съм напълно сигурен)
Колкото до последното, за направата на радио в домашни условия, предполагам една съпоставка с цифров 4асовник и механи4ен със стрелки, мисля 4е дават отговор !

Като завършек бих казал, 4е съм ЗА цифровизацията!

P.S. Лошото е, 4е нямам време, ина4е бих изписал много по-темата, тъй като ми е стара слабост.
P.S.II За тези, които искат малко да по4етат. . . Tsifrova_TV_i_radio.pdf

редактиран от shaman на 24.02.13 17:29
редактиран от shaman на 24.02.13 17:40
karadzha
Нед, 24.02.13, 17:41
bTV, например, от 34-ти канал за Кж регион минаха на 23-ти. Защо? Защото там им е и цифровия, който се лови от цифрови тунери.
Тъй че за цифровизация ТВ каналите са готови, но не и клиентите им.
Друг е въпросът, защо ДВБ, а не ХД ДВБ. Щото като е мечка да е рунтава. След началото на цифровизирането няма да минат и 2-3 години и ще вземат да решат да минат на по-новия формат HD DVB (т.е. хай дефинишън) и който не е с такъв тунер ще се изръси с нови 60-100 лева за декодер
shaman
Нед, 24.02.13, 17:46
Сега видях, 4е някой по-горе спомена 2013г. като дата за прекратяване на аналоговия сигнал!
Ако не се лъжа това се отнасяше за ТВ сигнала, а радиото май беше до 2018г.!!!
редактиран от shaman на 24.02.13 19:31
iceman_
Нед, 24.02.13, 19:28

RE: FM портативно радио си търся. Може и AM/FM.

” Сега видях, 4е някой по-горе спомена 2013г. като дата за прекратяване на цифровия сигнал! „

Аналоговия ТВ сигнал.

shaman
Нед, 24.02.13, 19:31
Упсс, моя грешка, исках да кажа-Аналоговия сигнал!Сорри, много цифри се събраха в главата ми.

редактиран от shaman на 24.02.13 19:33
редактиран от shaman на 24.02.13 19:38
phrozencrew
Нед, 24.02.13, 19:36
Shaman, благодаря ти за подробното обяснение и насоки за черпене на информация. Прочетох и pDF-а, който приложи. Разбрах какви са предимствата на DAB+ сигнала. Едно от големите предимства, които виждам е, че при закупуване на една честота по нея можеш да излъчваш 4-5 програми. Както и качеството може да е доста добро. Друго, което разбрах е, че благодарение на специфичната дължина на вълните ще може да се слуша програма, която се излъчва от няколко хиляди километра. Естествено със загуба на качество, но пък инвестицията за подобно излъчване ще е в пъти по-малка. Единствения съществен недостатък са приемниците. Все още не са навлезли не само у нас, но и в Европата не са особено популярни все още. Автомобилните фирми са започнали масово да внедряват технологията, но докато се утвърди напълно ще минат години.
Това, което казваш за 2018-та ми се струва доста по-реален срок за масовото навлизане на DAB/DAB+ стандарта, а до тогава ще се излъчва паралелен FM сигнал.
karadzha
Пон, 25.02.13, 09:11

RE: FM портативно радио си търся. Може и AM/FM.

Shaman, благодаря ти за подробното обяснение и насоки за черпене на информация. Прочетох и pDF-а, който приложи. Разбрах какви са предимствата на DAB+ сигнала. Едно от големите предимства, които виждам е, че при закупуване на една честота по нея можеш да излъчваш 4-5 програми. Както и качеството може да е доста добро. Друго, което разбрах е, че благодарение на специфичната дължина на вълните ще може да се слуша програма, която се излъчва от няколко хиляди километра. Естествено със загуба на качество, но пък инвестицията за подобно излъчване ще е в пъти по-малка. Единствения съществен недостатък са приемниците. Все още не са навлезли не само у нас, но и в Европата не са особено популярни все още. Автомобилните фирми са започнали масово да внедряват технологията, но докато се утвърди напълно ще минат години.
Това, което казваш за 2018-та ми се струва доста по-реален срок за масовото навлизане на DAB/DAB+ стандарта, а до тогава ще се излъчва паралелен FM сигнал. „

Споко. То и ТВ-то ще се цифровизира най-рано към края на 2014, но няма да ме учуди да го оцифрят и към края на 2015-та.
И не е кой знае какво. Има плюсове доста, но като качество - размазани картини все едно са горили филмова лента при кадрите (доста често явление, което при лентата липсва, а и може да се коригира, а тук "не може", понеже дисковете и др. цифрови носители са адски "скъпи")

karadzha
Пон, 25.02.13, 09:38

RE: FM портативно радио си търся. Може и AM/FM.

” Така е, спират го. Цифровизира се както телевизията, така и радиото (УКВ).
По принцип за радиостанциите не е проблем - те предават сигнала на кулата (или други предавателни източници, които разпръскват сигнала) чрез цифрова технология, тоест сателитно. Няма за какво да се харчат допълнително.

Оттам нататък телевизионното и радио разпръскване е държавна грижа. Отдавна вече са купени цифровите предаватели, и работят тестово. От 1 март 2013 ще се пуснат официално тестово, като в този период до 1 септември 2013 ще работят заедно новите цифрови предаватели и старите аналогови.

На 1 септември 2013 просто ще дръпнат шалтера на старите, и България ще има само цифрово радио и телевизионно разпръскване.

Е, със сигурност няколко месеца след пускането на новата технология пазара ще се наводни с китайски цифрови приемници със съмнително качество, така че няма какво толкова да го мислим.

Моето лично мнение е, че като държава България изобщо не е готова за такава нова технология, и се избързва излишно с нейното въвеждане.
Даже ако не греша още в САЩ не е въведена изцяло, ама ние изведнъж станахме много модерни. „

Да няма да чакаме някакви си американци и патагонци да ни изпреварят я. Ние сме измислили компютъра, а и камъка нема начин да не сме го измайсторили пак ние (гърците ползват словото, за да те прецакат, а ние винаги носим камък в пазухата за тая цел)
И добре е да се готвим още отсега да цифровизираме де що набараме, понеже докато го направим реално ще минат "може би години" (както е песента) Т.е. няма да е преди патагонците

<1 2 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.