download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Дялове на флашка

<1 2 3 >

Автор
Съобщение
iceman_
Чет, 30.05.13, 13:09
http://flashboot.ru/ Пламил ме изпревари. Но ако има неясноти - питай. Като за начало - за всяка флашка си има отделен софт. Аз предпочитам модел Кингстон, лесно се намира софт.
tegote
Чет, 30.05.13, 13:32
1. За отваряне на DOC се изисква прпграма plamil! Не се ли сети? Или си мислиш, че всички компютри трябва да работят с офиси и принтери. Съжалявам, но 99% от компютрите не са за офис. Можеше просто да дадеш ТОВА. Така всичките 100% процента ще усвоят това, което им предлагаш, а не само 1%. Не знам в чий интерес беше да ограничиш достъпа.
2. Не разбирам руски език Ице. Нали не смяташ, че е необходимо да четем цяло ръководство, само за да заключим дали инструмента ще свърши необходимата работа? Можеше с няколко изречения да споделиш за какво става и какво ще направи. Ако нямаш желание остави. И си го ползвай със здраве. Явно не е за фанатици. Уважението към програмата дава точната преценка за нейната полза.
plamil
Чет, 30.05.13, 13:38

RE: Дялове на флашка

” 1. За отваряне на DOC се изисква прпграма plamil! Не се ли сети? Или си мислиш, че всички компютри трябва да работят с офиси и принтери. Съжалявам, но 99% от компютрите не са за офис. Можеше просто да дедеш ТОВА. Така всичките 100% процента ще усвоят това, което им предлагаш. Не знам в чий интерес беше да ограничиш достъпа.
2. Не разбирам руски език Ице. Нали не смяташ, че е необходимо да четем цяло ръководство, само за да заключим като цяло дали инструмента ще свърши необходимата работа? Можеше с няколко изречения да споделиш за какво става и какво ще направи. „
А аз нарочно съм го направил в *.DOC формат - защото съм обединил няколко страници от http://flashboot.ru, така че да става ясноq както ремонта, така и преобразуването на Flash CD-ROM.
А *.DOC файловете са едни от най-разпространените - програмите които работят със тях са достатъчно много, както платени така и безплатни, включително и вградения в Уиндоус WordPad

Извинявам се за малко по-резкия тон.
В общи линии, това е програма която се занимава със софтуера на вградения във флашката контролер на фирмата Alcor. За друг тип контролер, съответно ще трябва друга програма, но прозорците са почти идентични.
Програмата е портативна, т.е. не се изисква инсталация за да работи, но трябва да я стартираш от хард-диска - иначе ще си "умъртвиш" флашката безвъзвратно.
Преди да стартирането копирай някъде файла Alcor.ini. В този файл е записана първоначална "празна" конфигурация, и след разни настройки се променя.
Когато стартираш програмата се отваря един прозорец, в лявата част на който ако има включена флашка се изобразява типа на флашката и обема и. За отбелязване е че буквата която седи пред флашката, може да не е същата като тази която ти показва Уина като устройство.
Особено важна стъпка Кликаш върху буквата на флашката и избираш status. От новопоявилия се прозорец на лист хартия записваш VID и PID идентификаторите - ще ни трябват за по-нататък. Затваряш новия прозорец и отиваме в Setup в дясната част на основния прозорец. Ще пита за парола - оставяш празно поле.
Тук има няколко таба, интерес представлява таб "Mode". От лявата страна на прозореца търсиш радиобутона AutoRun и го избираш. Ще ти се появи едно малко прозорче в което те пита кои файлове да копира в ауторън секцията - избираш опцията ISO и указваш пътя до ISO файла който искаш да се зареди в CD-ROM частта - например образ на УинХР, Хиренс или който и да е друг буутващ диск.
После отиваш на таб "Information" и внимателно сверяваш VID и PID идентификаторите дали съвпадат с тези които си записал по-рано. Ако не са - коригираш ги. Тук можеш и да смениш името на производителя и вида на устройството които Уина показва в диспечера си на устройствата. Можеш да въвеждаш каквото си искаш, но след това може да възникне проблем с изобразяването ако има кирилица или препинателни знаци.
Затваряш Setupa-а и кликаш на Start. Процеса започва и в зависимост от капацитета на флашката и големината на ISO файла може да отнеме между 5 и 30 минути. Когато буквата пред устройството стане зелена - работата е приключила успешно. Ако буквата е червена - възникнали са грешки.
Това е възможно най-краткото и повърхностно обяснение което можах да измисля. Ако възникнат въпроси - питай

П.П. В таб "Mode" ако избереш радиобутона "Pure Disk" - това означава че флашката ще се разглежда като стандартна флашка и всички части, включително и скритите ще се слеят в един общ дял. А от дясната страна на прозореца пък можеш да я разцепиш на две части, така че като я сложиш в компютъра да се изобразява като две различни флаш-памети, със съвсем еднакви възможности - четене, запис триене и т.н.

П.П.П. Забравих да отбележа че разглеждам програмата AlcorMP, подходяща за флашки Transcend на JetFlash.
Просто от рускея сайт трябва да намериш първо модела на флашката и после да си дръпнеш подходящия софт.
Понякога са възможни и приятни изненади. Колега си беше купил промоционална флашка 4 Gb Maxwell за цена около 9 лв. Флашката съответно изтърпяла 2-3 презаписа и "увиснала" - това което е в нея можеш да го прочетеш, но не можеш нито да триеш, нито да добавяш файлове, нито да форматираш. От руския сайт намерихме програмата съответстваща на контролера и стартирахме опцията "Pure Disk". Изненада ме бавното действие на програмата, но реших да я оставя да си свърши работата до края.
Стресна ме съобщенито "6,88 Gb са форматирани успешно"
Проверих - наистина събра толкова информация във вид на няколко филма и мр3 песни. При четене директно от флашката, както и обратно копиране на друг компютър нямаше никаква загуба на информация.

редактиран от plamil на 30.05.13 14:42
редактиран от plamil на 30.05.13 14:56
редактиран от plamil на 30.05.13 15:09
programings
Чет, 30.05.13, 15:35
И като тръгнеш да инсталираш Windows-а от тази флашка на която си сложил един вид фалшиво CD, то как протича стандартната процедура по инсталацията? Кое се слага на първо място в Boot приоритетите на BIOS-а?
П.С: Благодарности на plamil за обяснението.
редактиран от programings на 30.05.13 15:37
plamil
Чет, 30.05.13, 15:42

RE: Дялове на флашка

” И като тръгнеш да инсталираш Windows-а от тази флашка на която си сложил един вид фалшиво CD, то как протича стандартната процедура по инсталацията? Кое се слага на първо място в Boot приоритетите на BIOS-а? „
Указваш на компютъра първото устройство да е USB CD-ROM, второто да бъде HDD.
Инсталацията протича по същия начин като стандартно CD - "Press any key to boot from CD.." и инсталацията тръгва. След копирането и рестарта не натискаш никакви бутони, компютъра стартира от HDD и инсталацията продължава до края.

П.П. Контролера на флашката така се пренастройва че BIOS-а всъщност разпознава стандартен преносим CD-ROM включен в някой от USB портовете.
След обяд като се прибера от работата ще направя една снимка с фотоапарата на опциите за избор на стартиращо устройство от BIOS на лаптопа ми.

П.П.П.
Ето един списък на типове флашки с контролери Alcor:
Alcor_UFD_Flash_Support_List_100128.pdf

редактиран от plamil на 30.05.13 15:46
редактиран от plamil на 30.05.13 15:51
plamil
Чет, 30.05.13, 18:54
Boot
Boot

Ето как изглеждат опциите при стартиране на лаптопа
На първия ред е хард-диска, на втория ред е частта от флашката която си изпълнява ролята на нормална флашка а на третия ред е частта от флашката със зареден ISO образ

plamil
Чет, 30.05.13, 21:35

RE: Дялове на флашка

” "Программный ремонт USB Flash Drive с помощью утилиты AlcorMP" - няма почти нищо общо с правенето на CD от флашка. „
Прочете ли прикачения файл във формат *.doc?
Или отиде на интернет страницата на Флашбоот.ру и там го прочете?
Защото създаването на CD и ремонта на флашката се различават само по една точка в инструкцията, а именно избирането в таб "меню" на "pure disc" или "auto run"
редактиран от plamil на 30.05.13 21:45
iceman_
Чет, 30.05.13, 21:47

RE: RE: Дялове на флашка

” Прочете ли прикачения файл във формат *.doc?
Или отиде на интернет страницата на Флашбоот.ру и там го прочете?
Защото създаването на CD и ремонта на флашката се различават само по една точка в инструкцията. „

Извинявай, не бях дочел всички страници надолу. Макар че, все пак тази точка е възлова в процеса. Все пак махнах поста си.

Искам да уточня -
За всека флашка си има отделна програма, няма точно правило. И начините на препрограмиране според програмата - са различни.
За някои модели флашки НЯМА програми и не могат да се препрограмират. Аз залагам на Кингстон.

plamil
Чет, 30.05.13, 21:59
Да, разбира се че е така.
Но като схванеш принципа, после е по-лесно да се ориентираш и в другите програми.
Например за Maxwell флашки Setup-а не е на отделни табове, а е един екран с няколко зони.
Точно с Kingston не съм работил, но предполагам че и там по същия начин трябва да влезеш в настройките
iceman_
Чет, 30.05.13, 22:21
Ами за Кингстон всъщност се работи с две програми, с едната се правят настройки в един *.ini файл, а с другата се прави същинското препрограмиране използвайки този *.ini файл.
tegote
Чет, 30.05.13, 23:24

RE: RE: Дялове на флашка

” А *.DOC файловете са едни от най-разпространените - програмите които работят със тях са достатъчно много, както платени така и безплатни, включително и вградения в Уиндоус WordPad „
Мдам. Спомням си мътно, че уиндоус можеше да отваря DOC. Но при Windows 8 на всички потребители отказва да си разпознава файловете и трябва да го подсещаш и насилваш някоя от програмите да го подкара, а ако не знаеш коя програма е предназначена за файла направо се набутваш на чужди приложения!
Проверих за WordPad - ами има си го животното, но се крие и не влиза в ролята си!

programings
Пет, 31.05.13, 16:05
Това, че използваш глупава и комерсиална операционна система, която постоянно те подсеща да си купуваш тъпотии от комерсиалният магазин на M$ не е проблем на хората, които използват нормални операционни системи (Linux/XP/7).

Защо толкова не искаш да си инсталираш един офис пакет? Все някога ще ти се наложи да обработваш текст на личният си компютър. Повярвай ми, колкото и да не вярвах, вече все по-често ми се налага. Отдавна офис пакета е нещо задължително, особено, ако работата ти до една степен е ориентирана във офис среда.

Има перфектни безплатни алтернативи като Apache OpenOffice на български .

редактиран от programings на 31.05.13 16:05
редактиран от programings на 31.05.13 16:06
iceman_
Съб, 01.06.13, 00:02
Те братята са променили сайта, но успях да намеря една важна таблица, където по модела на контролера се намира програмката с която се препрограмирва последния. Много полезна табличка, на мен няколко пъти ми е помагала защото имам 5-6 вида различни флашки и без една , всичките съм препрограмирал. Защото ги пъхам във всякакви компютри. Но без загуби.

<1 2 3 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.