download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

„СЕП” – първият банков оператор

20.11.2007 15:01 (преди 16 години и 5 месеца) | ogi | показана 3686 пъти Статистики
СЕП” стана първият банков оператор на публични електронни услуги в България, който получи лиценз от Българската Народна Банка за системен оператор на платежна система, работеща с електронен платежен инструмент “мобилно разплащане” /съгласно Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи/.
След успеха на мобилното плащане в Япония и САЩ, България е третата страна в Европейския съюз, която чрез „СЕП” ще превърне мобилния телефон от средство за комуникации в защитен електронен терминал. За пазарното развитие на бъдещите услуги „СЕП” създава уникално обединение чрез т.нар. „отворен бизнес модел”, който гарантира равен достъп на всички участници до системата. Участниците в отворения бизнес модел са банки, мобилни оператори, търговски компании и публични институции, които ще предлагат услугите оперирани от „СЕП”. БНБ одобри създадените от „СЕП” Общи публични операционни правила на новия ЕПИ „Мобилно плащане”, като по този начин регламентира превръщането му в законно платежно средство в Р България. Предлагането на новата платежна услуга ще се извършва в съответствие с Общите операционни правила валидни за всички участници.
Потребители на услугите ще бъдат, както българският бизнес, така и всяко физическо лице, което желае да ползва по-сигурни, модерни, спестяващи време и допълнителни усилия електронни услуги. Мисията на „СЕП” е да създаде защитена електронна среда за публични електронни услуги и да осигури свободен достъп до тези услуги на всички български граждани от всяка точка на страната и по всяко време. чрез развитие на масова технологична инфраструктура.
При използването на електронните услуги е гарантирано по-високо ниво на сигурност основаващо се на използване на ново поколение „смарт” чип карти с личен електронен подпис и ПИН код, съвместими с всеки GSM телефон. Потребителят управлява своите електронни операции с помощта на софтуерно приложение за „мобилен портфейл” записано в защитен сектор на чип картата. Обмена на цялата информация между чипа в телефона на потребителя и банковите сървъри е изцяло криптиран и защитен с електронен подпис от опити на 3-ти лица за четене и промяна. Допълнително предимство е, че в телефона не се пази каквото и да е финансова информация.
„СЕП”, като оператор на новата услуга ЕПИ «мобилно плащане», не оперира с парите на клиентите, които както и досега остават в банковите им сметки. „СЕП” предлага защитения канал и инфраструктурата, които са проводник, през които ще минава информацията за плащания и сметки. Банковият сектор ще запази ключовата си роля на доставчик на финансови услуги, при осъществяването на разплащания чрез мобилни телефони, и включва мобилните оператори като доставчици на телекомуникационните услуги от ново поколение. Услугите на „СЕП” ще позволят на потребителите да разполагат по всяко време с парите си, без ограничения във времето и мястото.
Бъдещите планове на „СЕП” включват:
• Изграждане и поддръжка на национална инфраструктура за извършване на сигурно, лесно и удобно за крайният потребител електронно плащане навсякъде и по всяко време в България.
• Изграждане и поддръжка на денонощен център за обслужване на потребителите, управление и поддръжка на инфраструктурата при търговците.
• Създаване на Интернет портал за самообслужване на потребителите и търговците с богат набор от статистики и помощни средства за поддръжка. Той няма да предлага възможност за достъп до банкови сметки и за осъществяване на Интернет разплащания.
Услугите на „СЕП”
- ЕПИ „Мобилно плащане”:
- Мобилно плащане в магазин (чрез потвърждение с ПИН код);
- Мобилно плащане при интернет търговци с възможност за предварителна защитена идентификация на участниците в плащането;
- Мобилно плащане на електронни месечни сметки и фактури;
 -Мобилни преводи на пари между физически лица.
- Електронно портмоне (плащане на сметки за малки суми, без въвеждане на ПИН код за изключително бързина)
- Електронно представяне на фактура (получаване на е-известие и е-фактури за комунални услуги, като алтернатива на обмена на информация за финансови задължение чрез хартиени фактури)
- Защитена идентификация с електронен подпис чрез мобилни пароли: (еднократни и многократни пароли за достъп до Интернет и корпоративни системи).

Основни партньори в „СЕП” са: «Сирма груп» АД – водеща българска група от технологични компании и «Адванс Екуити Холдинг» - първият български фонд за дялово инвестиране, управляван от финансовата група «Карол».

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 20.11.07, 15:20, anonymous:
    "След успеха на мобилното плащане в Япония и САЩ, България е третата страна в Европейския съюз"

    Как да го разбираме това? Третата страна в света, или може би Япония и САЩ са влезли в евросъюза? :)

  • Вторник, 20.11.07, 15:34, hiroko:
    Да. Това малко се знае обаче Япония е страна Асоцииран Член на Евро съюза. Също са САЩ и Австралия. Мисля още Канада обаче не знам сигурно.
  • Вторник, 20.11.07, 22:08, anonymous:
    Не бе ! Просто сме трерата страна за избиване на зъби ...тука го правят защото могат.
    Ако си спомняте преди няколко години фразата на един еврофинансист на Аерогарата - `Българите имат пари!`
    Не е лошо да си по-напред в технологиите ама
    - нови карти
     -нови сметки
    -нови банови услуги
     - и дори нови банки!
    А ако нямаш с какво да си заредиш картата?
  • Сряда, 21.11.07, 17:38, anonymous:
    hiroko, това вярно ли е, или е някакъв майтап? Особено за САЩ - трудно е да го повярвам, те са основните противници на евросъюза - виждат в него конкуренция, нещо като Европейски щати, както са против евентуален азиатски съюз. Самите те искат глобализация, но не и за другите, само за тях си. Но техните политолози, писатели и някои други будни хора казват, че в много близко бъдеще САЩ може да се раздели на по-малки държавички.
  • Сряда, 21.11.07, 17:53, angelicstar:
    ми те американците толко са гадни дето сигорно са влезнали нарочно. да прават гадости одвътре.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.