download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Как да използваме Уикипедия при учене и изследвания?

24.11.2007 10:28 (преди 16 години и 4 месеца) | stefankr | показана 7605 пъти Статистики

Заради многобройните скандали, свързани с вандализъм, внасяне на недостоверни данни, непрофесионалния статус на авторите, към Уикипедия се оформи негативна нагласа. Затова не бива да цитирате Уикипедия в свои научни разработки, в изследвания, в дипломни работи и дисертации. Ако го направите, рискувате да ви възприемат за мързеливец или дори за идиот, предупреждават от сайта Gearfire. Но как Уикипедия може да ни е от полза?

1. Открийте въвеждаща, фонова информация
Кой е участвал в една или друга война, основни данни за живота на известни личности, факти за държави - това са неща, на които можете да обърнете внимание. За тълкованието на фактите, за позиции, изказвания за причините за събития или явления, за дати или за цитати се изисква проверка от друг източник.

2. Сайтове
По правило, в долната част на статиите в Уикипедия могат да се намерят препратки към други сайтове. Често те водят към по-авторитетни и уважавани източници - списания, вестници. Тези данни могат да са доста полезни.

3. Ключови думи
При изучаване на напълно непозната тема, прочитането на статия в Уикипедия ще ви помогне да сформирате представа за определен базов понятиен апарат. Така търсенето може да продължи вече с търсачката, която ползваме ежедневно.

4. Препратки
Отново в долната част на статията има цитиране на списания и книги, които се откриват в близката библиотека, съдържащи релевалентна информация.

Главното в работата с Уикипедия е да не се приема сляпо за истина това, което е написано там. тази енциклопедия ни помага да фокусираме търсенето, но не ни отнема задължението да продължим диренето сами.

Източник: gearfire, LifeHacker

За събиране, подреждане и цитиране на информация от научни източници използвайте Zotero Connector заедно с Mozilla Firefox (на български) (бел. ред.)

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.