download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

10 начина да помогнете на Open Source

29.12.2007 14:51 (преди 16 години и 2 месеца) | stefankr | показана 4530 пъти Статистики
Open Source софтуерът е следствие от свободното сътрудничество. Някои се дразнят от това, други се плашат, за мнозина обаче това си е даденост и те работят именно така. Търсене на грешки, усъвършенстване на кода, превод - всеки може да помогне на един Open Source проект според силите си. Искате ли да се докоснете до този свят? Има няколко начина да помогнете...
1. Използвайте софтуер с отворен код
Linux е открито, дружелюбно решение, откликващо с лекота на капризите на потребителите. Оставате с Windows? Тогава изпробвайте Firefox вместо Internet Explorer, OpenOffice вместо Microsoft Office - това няма да ви струва нищо.

2. При обновяване обърнете внимание на софтуера с отворен код
Преходът към Vista ще излезе скъпо на фирмата ви. Поддръжниците на Windows твърдят, че обучението на персонала да работи под Linux е скъпо и стресиращо начинание. Но ще трябва да ги обучавате да работят и с новата Vista... Ако пък сравните системните изисквания на Windows Vista и някоя GNU/Linux дистрибуция, не забравяйте да отчетете къде е по-добрата функционалност и безопасност.

3. Присъединете се към дискусионните форуми
това е възможност не само да се отрие или получи подробно решение на проблема, но и постоянен обмен на идеи.

4. Изучавайте кода, превеждайте
Има сайтове, които ще ви помогнат. Например http://kernelnewbies.org/ е за тези, които се интересуват от самото сърце на Линукс. разбира се, не всички имат време задълбочено да проучат кода. Ако знаете чужд език, превеждайте. Ако сте добър в дизайна, направете софтуера с отворен код по-дружелюбен и по удобен.

5. Помогнете в документацията, разказвайте на другите
Истинско предизвикателство за преводачите. Сайтовете, посветени на софтуера с отворен код винаги ще посрещнат с желание всичко, с което вие можете да помогнете: статии, обзори, новини... Тук няма конкуренция - всички печелят.

6. Участвайте в събития
Много разработчици на отворен код, които работят над общ проект не се познават лично. Общността постоянно провежда различни мероприятия, където можете да срещнете съмишленици.

7. Влагайте средства
Ако имате средства, които да се вложат в разработка и поддръжка на софтуер, инвестирайте в отворения код. Нямате пари? Не се притеснявайте - тук хората са доволни и от това, че им благодарите, че сте им признателни. Оценете това.

8. Обърнете внимание на други начини за поддръжка на Open Source
Wikipedia е прекрасен пример. Страниците на много проекти използват уики-технологията, за да са по-близко до вас - редактирайте, добавяйте съдържание, коментирайте.

9. Вместо оплаквания от грешките, съобщавайте за тях
Оплачете се от грешка в софтуера, само ако разработчиците са игнорирали вашите грамотно написани съобщения за грешки. Опитайте се колкото се може по-подробно да опишете обстоятелствата, при които е възникнала грешката, защита така решението на проблема ще се открие по-лесно.

10. Бъдете искрени и гледайте на нещата по-просто
Споделяйте с обкръжаващите ви това, което умеете и знаете, но помнете, че самоуспокоението е вредно. Малките войни между потребителите и разработчиците, между привържениците на различни решения помагат да се открият най-проблемните точки и да се разрешат възникналите проблеми.

Източник: resources.zdnet.co.uk

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 10.02.08, 03:29, anonymous:
    Страхотно упътване,благодаря!

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.