download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

На втората си годишнина Българската Уикипедия има 20 000 статии

30.11.1999 00:00 (преди 24 години и 4 месеца) | milen | показана 9320 пъти Статистики
На 6-ти декември потребителите на Уикипедия празнуват двегодишнината на българската свободна енциклопедия (http://bg.wikipedia.org/). Само преди две седмици, на 24 ноември, проектът прибави и 20 000-ната си статия на български език.

Уикипедия е свободна и безплатна енциклопедия, която се пише от доброволци по целия свят. Тя е едновременно най-голямата съвременна многоезична енциклопедия като обхват и един от най-посещаваните сайтове в интернет, и постепенно се превръща в основен ресурс за информация за милиони хора.

Уикипедия е световен феномен, породен от идеята за свободно разпространение на човешкото знание. В своя статия от 20 ноември 2005 BBC определя Уикипедия като източник на "важно и ценно знание за развиващите се нации" и един от инструментите, които могат да решават на практика предизвикателствата, определени на Световната среща на ООН в Тунис по проблемите на Информационното общество. Други определят Уикипедията по-кратко като "мостът", който запълва така наречената цифрова пропаст.

Информацията в Уикипедията се рапространява напълно свободно, като това се гарантира от своеобразен обществен договор на име GFDL. Тази мечта е била изразявана от множество философи и учени през годините, но се осъществява, вдъхновена от движението за свободен софтуер, едва в началото на този век от Джимбо Уейлс, създателя на Уикипедия.

Същността на Уикипедия е, че всеки читател може да помогне за подобряването й. Всеки посетител има възможност да редактира дадена статия по всяко време и да види веднага своите промени. Едно натискане на мишката на домашния компютър е достатъчно, например, и Вие да добавите любопитни факти за родния си град или любимата музикална група. Това е в същото време и най-често изтъкваната причина за критика към достоверността на информацията в Уикипедия. Все пак някои общоприети правила, като неутралната гледна точка, запазват високия стандарт. Резултатът е, че текстовете често изненадват читателите с енциклопедичността и качеството на поднесения материал.

Друга характерна черта на Уикипедия е, че в нея се пише на много различни езици. Досега измежду 215-те езика, над 80 съдържат повече от 1000 статии, като сред тях радват окото екзотичните еспeранто, тагалог и неаполитански. Тези факти, както и огромната популярност на енциклопедията по света,? позволяват да се конкурира с широкоизвестни издания, каквато примерно е Енциклопедия Британика.

Уикипедия хвърля ръкавицата и на повечето енциклопедии, които българинът държи в домашната библиотека. Статиите на родния език предлагат интересни факти от най-различни области на човешкото знание: от математиката до митологията и от танковете до любимия на много нашенци таратор. 20 000-ната публикация също така поставя българската версия на завидното 21-во място по размер в света на Уикипедия. Това, обаче, е само едно обещаващо начало на един български проект.

В добавка към Уикипедия, фондацията с идеална цел Уикимедия (http://www.wikimediafoundation.org) поддържа и няколко сродни проекта на български език, между които:

    * Уикиречник (http://bg.wiktionary.org) (тълковен, синонимен и многоезичен);
    * Уикицитат (http://bg.wikiquote.org) (сборник от известни цитати, мисли, афоризми и народни пословици и поговорки);
    * Уикикниги (http://bg.wikibooks.org) (електронни книги и учебници за училища, техникуми и университети);
    * Уикиизточник (http://wikisource.org) (хранилище на исторически документи и книги, които са обществено достояние).

Съдържанието на всички тези проекти се публикува със свободен лиценз (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html#SEC1), който позволява сътрудниците да подобряват и променят взаимно своите работи. Лицензът също разрешава копирането и използването на съдържанието на други места, например научно-популярни, образователни или новинарски сайтове. Софтуерът „МедияУики“ е също свободно достъпен при условията на подобен лиценз, предназначен за софтуер.
Допълнителна информация

За въпроси и интервюта, моля обърнете се към '''българския екип''' като пишете директно в общата страница за разговори или в страницата за aдминистраторите, или към отделните потребители. Може да използвате и нашия пощенски списък за връзки с обществеността на адрес infobg-L@wikimedia.org.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.