download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Как да се преборим с информационното претоварване?

21.08.2009 11:27 (преди 14 години и 7 месеца) | stefankr | показана 2270 пъти Статистики
Преди време да се открие нужната информация бе много по-сложно от това да се въведат правилните ключови думи в някоя търсачка. Днес проблемът е съвсем различен - информацията е в изобилие... Но как да се ориентираме, за да успеем да намалим налягането на информационното поле?
Първо трябва да открием причината за претоварването. Много хора дори не осъзнават, че са под напрежение като проверяват имейла си по десет пъти на ден. Разгледайте това, което правите през деня и ще забележите, че има действия, които да се извършат по-рядко.

Сложете ред в електронната поща

Няма нужда да се проверява за нови имейли постоянно, а ако това ви е част от задълженията, определете интервали, които да не са кратки. Едва ли има смисъл да проверявате, че никой не ви е писал през половин час...
За тези 30 минути, ще успеете да приключите единен и неделим къс от работата си или едно т.н. "доматче" (http://www.pomodorotechnique.com/, The Pomodoro Technique). Ако пък получавате по 50 имейла на ден, намерете си помощник.

RSS ленти
Това е много удобен начин да се получава информация, замислена да се пести време. Но информацията по RSS-канала не е ли прекалено много? Нужно е да преосмислите важността на RSS лентите, можете да ги подредите така, че първо да се виждат само най-важните. за вас. В Google Reader дори се води статистика на вашия интерес и лесно да се разбере кое въобще не ви трябва, за да го премахнете. Анализирайте редовно тази статистика.

Time-boxing
Няма нищо ново под слънцето. Лесно е човек да се увлече и да загуби време в нещо незначително. И какво очаквахте от общуването в Twitter или гледането на сякаш много интересни клипчета в Youtube!? Винаги трябва да се слагат рамки. Някои техники, например "доматчетата" (Pomodoro) са пряко свързани с времето, други разчитат на самодисциплина. Може например да разделите работното си време на половинчасови блокове, от които пет минути да се отделят за почивки и разпускане, така, както е описано в "доматеното"-планиране. Този режим е доста ефективен и не е уморителен.

Забравете понятието "незабавно"
Не бива да прекъсвате изпълнението на действително важна за вашите цели и за вашия живот задачи, заради незабавни неща, които възникват в последния момент. Ако не е сирената за въздушна тревога или алармата за пожар, опитайте се да приключите с текущата задача. След това погледнете към новопостъпилата информация. Изключете известяването. За всички ново, ще узнаете по-късно...

Не можем да обхванем необхватното. Не се опитвайте да знаете всичко. Следете за това, което е действително важно за вас и то където информацията е достоверна и удобно поднесена. Изхвърлете ненужния информационен товар по имейл и RSS, но се опитайте да направите нещо подобно и за вестниците, телевизията и радиото.

Източник: Lifehacker, dumblittleman.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.