download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Смущенията от електрическата мрежа могат да бъдат използвани в криминалистиката

19.12.2012 09:40 (преди 11 години и 4 месеца) | dulo | показана 2675 пъти Статистики
Румънският специалист по аудиотехника доктор Каталин Григораш, който сега е на ръководна длъжност в Националния център по съдебна експертиза в Денвър още преди 10 години забелязал, че смущенията, идващи от електрическата мрежа са уникални във времето и могат да бъдат използвани за определяне на времето и мястото на записа

Технологията вече не е просто експериментална и вече се използва в специализираната лаборатория на д-р Алън Купър във Великобритания.
     Същността на метода е следната: в електрическите централи задължително се води запис на точната честота на произведения електрически ток. В лабораторията е съставена база данни, която непрекъснато се обновява и в нея се записват отклоненията в честотата на електрическия ток, както и възникналите специфични смущения по време на гръмотевични бури и от спецификата на производството на електрическа енергия.
     Технологията се оказала работоспособна, но за да бъде точността задоволителна е необходим запис с дължина около 10 минути.
     Точността на метода може да бъде увеличена чрез проверката на фоновия шум, записан от различните охранителни камери. По този начин "Електрическият отпечатък" може успешно да послужи за определяне на точното време и сравнително точното място на записа. Специалистите са демонстрирали, че подобен "отпечатък" може да бъде направен и от характерната мигаща светлина на флуоресцентните лампи, от лазерните осветителни крушки и други.
     Разбира се, подобен запис на "Електрически отпечатъци" едва ли може да бъде използван в съда, но може да даде нови насоки на дадено разследване.
     Като контрамярка на метода можем да си представим след време хора, които търгуват със записи на фонов шум от различни източници.
 
     Подробности: bbc.co.uk

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.