download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Winamp ще ни напусне завинаги

22.11.2013 13:02 (преди 10 години и 4 месеца) | spursy | показана 2686 пъти Статистики

AOL обявиха, че един от най-известните проекти в лицето на Winamp ще бъде прекратен и любимата на милиони потребители програма ще остане в историята.

Едва ли има компютърен потребител, който най-малкото да не е използвал или поне чувал за Winamp. Това е емблематична програма за възпроизвеждане на мултимедия, която и до днес се използва от хиляди хора по цял свят. Началото е било дадено преди около 15 години от двама студенти, а софтуера набира бързо популярност и става масово използван под Windows 98. Популярността му не спада и при появата на Windows XP, а по-скоро затвърждава позициите му, въпреки все по-голямата конкуренция от други плейъри. За това спомага и активната работа по проекта, както и постоянно появяващи се допълнителни плъгини и добавки, разширяващи функционалността му. Употребата под по-нови системи често е плод на навика и любовта към програмата, като тя се появи дори и като версия за Android, макар там да не можа да постигне огромния успех пожънала сред настолните машини години наред. Може би, всеки от нас е присъствал на купон, където основния "DJ софтуер" е бил именно добре познати Winamp, разпознаван от всички, а някои са изпъквали използвайки бързите бутони или интересен плъгин. А дали фразата, която се чува след инсталация на програмата - "Winamp it really whips the llama's ass" няма да остане още дълго в съзнанието ви? Сякаш наистина много спомени са свързани този любим софтуер нали?

Най-новата версия 5.66 се появи преди дни, но това ще е последната версия, а Winamp ще ви каже сбогом много скоро. От AOL, които придобиха програмата преди повече от десетилетие, обявиха, че проекта ще бъде прекратен на 20 декември 2013 година. Новината идва сякаш изненадващо, а скорошният срок получи отзвук от потребителите в Интернет. Освен поддръжката на самия софтуер, ще бъде спрян и сайта winamp.com, услугите свързани с него, Shoutcast платформата, както и всички налични версии на програмата. Така потребителите ще трябват сами да запазят инсталационния файл, ако възнамеряват да използват софтуера и занапред или да го потърсят на някое друго място в мрежата (например Download.BG ) където се пазят предишни версии.

Но дали това наистина е краят на тази легенда? Ден след обявяването, че дните на Winamp са преброени, в мрежата се появиха слухове, че не кой да е, а софтуерният гигант Microsoft иска да купи проекта. С какво Winamp би бил от полза на Microsoft е в сферата на предположенията, но Shoutcast - стрийминг услугата може да намери бързо приложение например в Xbox Music, защото поддържа над 50 000 онлайн радиостанции. Дали реално има шанс за подобна сделка все още е неясно, защото от AOL и Microsoft отказват да коментират тези слухове.

Замисляли ли сте се колко време Winamp е бил част от компютъра ви? Използвате ли още тази легенда и ще ви липсвали за в бъдеще? А какво мислите за слуховете, че това няма да е края на програмата?

Winamp
WinAmp Lite

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2
Твоето мнение

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.