download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Twitter официално е забранен в Турция

23.03.2014 15:41 (преди 10 години и 1 месец) | spursy | показана 1866 пъти Статистики

Дали и другите социални мрежи ще бъдат блокирани в скоро време?

Преди дни властите в Турция блокираха достъпа до микроблогинг услугата Twitter. Това е станало само часове след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган е държал реч пред привържениците си на митинг и заявявайки, че "злите" социални мрежи ще бъдат "изкоренени" от Турция. Това е последвало решението на съда, вследствие на което турският телекомуникационен регулатор е блокирал достъпа до Twitter. При опит за свързване със социалната мрежа турските потребители биват пренасочвани към текст, който цитира решението на съда. Разбира се, тази забрана може да бъде заобиколена по различни начини и бързо беше разпространена информацията, че е достатъчно да се сменят DNS настройките от доставчика с тези от Google. Така лесно потребители без нужда от сериозни компютърни познания получиха отново достъп до Twitter, но не за дълго. Днес стана ясно, че методът със смяна на DNS-ите вече не работи. Явно Ердоган сериозно се е заел с налагане на забраната и възпрепятстване на алтернативни начини за достъп. Едва ли ще е толкова лесно обаче, защото има и различни други варианти за заобикаляне на забраната, например чрез туийтване с SMS, скриване на реалния IP адрес с прокси или Tor.

По-интересно е докъде смята да стигне турският премиер с налагането на подобни забрани. Той категорично заяви, че "не го интересува какво ще каже международната общност" и, че всеки ще "разбере силата на република Турция". За Ердоган "социалните мрежи са най-голямата злина на обществото" и се очаква Facebook и YouTube да последват съдбата на Twitter. Ненавистта към социалните мрежи ескалира, когато в тях се появиха материали, уличаващи в корупция членове от висшите слоеве на турското правителство вкл. самия премиер. Тримата министри подадоха оставка седмица след разкритията. Според Ердоган това са лъжи и социалните мрежи са пример като място за разпространение на лъжи.
Интернет цензурата налагана от високо ниво не е прецедент. Например Китай, Иран, Северна Корея също не позволяват пълен достъп до световната мрежа според вижданията на управляващите.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 24.03.14, 21:42, karadzha:
    Ми то не виждам що и тука не ги забранят Twitter и Фейса, че много ни порасна кокала

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.