download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Задава се война срещу блокиращите реклама приложения

21.06.2015 15:58 (преди 8 години и 8 месеца) | spursy | показана 2063 пъти Статистики
Бивш мениджър в Google стартира нова кампания в подкрепа на рекламата
Има много на брой и различни програми, които помагат на потребителите да си спестят досадно за тях рекламно съдържание, когато сърфират в интернет. Пример за такива биха били Adblock Plus (Adblock Plus за Firefox), µBlock (µBlock Origin за Firefox) и др. Основната им функция е да блокират реклами разположени в сайтовете, изкачащи прозорци, видео реклами преди да започне желания клип и т.н. Не малко потребители използват такива добавки, но според данни от Google, компанията е изгубила над шест милиарда долара като пропуснати ползи само през миналата година вследствие на блокирано и непоказано рекламно съдържание. Разбира се, спорно е дали тази внушителна сума действително би попаднала като реален приход, но със сигурност големите компании не харесват рекламите им да бъдат спирани.
Вероятно затова бившият мениджър в Google - Бен Боракас, е решил да стартира своята кампания в защита на рекламното съдържание. Въпросното начинание ще бъде подкрепено за начало с десет милиона, но вероятно ако е успешно, сумата ще набъбне значително. Боракас обещава да подходи към адблокър приложенията по агресивен начин и войната с тях да е безмилостна. Като основно оръжие, той смята да се наложи практиката сайтовете да блокират съдържанието за потребителите, ако вторите блокират рекламата. Казано по друг начин, ако на компютъра ви има инсталиран адблок софтуер, то при посещение на даден сайт, няма да можете да прочетете желаната новина, докато ръчно не спрете блокъра ви и така освен новината да гледате и реклама. Боракас предлага също така, ако толкова не искате да гледате всевъзможни реклами, да имате опция да заплатите за платен достъп до даден сайт без показване на реклами.
Интересно е дали подобна агресивна политика ще успее или ще има обратен ефект. Например първите сайтове, които я възприемат и принуждават потребителите си да гледат задължително реклама или просто да нямат достъп до съдържанието на сайта, да отчетат отлив на потребители за сметка на конкурентни сайтове с по-либерална политика?

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 22.06.15, 10:43, johnmotson:
    Още малко и ще искат ден и нощ да кликаме по тъпите реклами сто пъти и да купуваме задължително онлайн от още по-тъпите им стоки за да имаме достъп примерно до Google!!! Особена отврат са изскачащите цели прозорци и огромните странични ленти в сайтовете, които пречат да прочетеш два реда накръст и докато не презаредиш страницата няма оттърване! Знам много добре какви пари се плащат на Google за реклама на сайт, купуване на хиляди кликания, насилствено вграждане на стотици скрити аддони в браузърите на хората и какви ли не хватки кратки и загадки! Брехх... и рима излезе дявол да ги вземе...
  • Понеделник, 22.06.15, 18:05, roswelll:
    . . .какви ли не хватки кратки и загадки! Брехх... и рима излезе дявол да ги вземе...

  • Вторник, 23.06.15, 12:32, soft-support:
    Този проблем може да се разгледа от различни гледни точки.
    От една страна, потребителите имат право да слагат на собствените си компютри софтуер, който да блокира рекламите в посещаваните от тях уеб сайтове. Така е и в момента.
    От друга страна и самите сайтове имат право да блокират съдържанието си за потребители, които са блокирали рекламите им. Това за което се говори в новината и между другото вече е действащо на някои страници.
    Проблемът по-скоро се опира на схващания и неща като права и морал, но не нарушава въпросните.
    Тук идва и третата гледна точка - ако потребителя има блокиращ софтуер, а сайта засече това и не позволи на потребителя да види съдържанието на страницата, то тогава потребителя има право на избор. Или да гледа рекламите, или да си плати и да не ги гледа, както и трети вариант, да потърси аналогично съдържание на друг сайт.
    Въпреки, че информацията от новината звучи неприятно за в бъдеще, се съмнявам подобна рестрикция да се наложи успешно или поне бързо. Дори повече сайтове да започнат да крият съдържанието си при негледане на реклама, то те ще са малко в глобален мащаб и логично, много потребители биха потърсили други страници където да четат интересните за тях неща. Изключено е всички страници едновременно да приложат такова нещо.
    Може ефекта да се усети силно, ако изведнъж най-комерсиалните страници наложат такива ограничения. Например youtube да забрани гледане на клипове, ако блокирате рекламите. Или facebook да не ви дава достъп до личния ви feed ако блокирате рекламите. Поне засега подобно нещо ме съмнява да стане.
    Според мен решението на подобен спор, е някъде по средата. Рекламодателите трябва да разберат, че натрапващите и изкачащи реклами дразнят мнозинството потребители и да залагат на друг тип. Например реклама, която визуално не променя страниците, а изглежда естествено като част от общия дизайн и съдържание.
  • Петък, 26.06.15, 17:55, iceman_:
    Фсичко ще е по старому, не търкай клавиатурата.
  • Сряда, 01.07.15, 18:21, tegote:
    Един сайт с нищожна, дори скрита реклама вижда Adguard блокъра и когато той е включен, сайта изписва следното:
    We are funded solely by unobtrusive ads, so please whitelist our domain in your AdBlocker. How? Find out here.
    Възможно е новината да стане и реалност. Някои сайтове за споделяне на файлове и печелене на пари, които служат на пиратски уеб сайтове, собственост на самите кракери, имат интегриран механизъм за необходимост от получаване на рекламата, при това се изброява по три пъти да прелистиш изскачащи прозорци. В противен случай не се предоставя линк и затова задължително си спирам адблокъра и преминавам през всички видове адуер.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.