download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Задава се кампания за забрана на Adobe Flash Player

14.07.2015 23:21 (преди 8 години и 9 месеца) | spursy | показана 2268 пъти Статистики
Радикален ход за временно пълно блокиране от страна на Mozilla е поредният глас срещу несигурността в популярния софтуер.
Популярният софтуер за възпроизвеждане на съдържание в интернет - Adobe Flash Player не от вчера е критикуван, че често се оказва слабото звено в сигурността на компютърните системи и осигурява пролуки за недоброжелатели. От Download.BG нееднократно сме призовавали да обновявате вашия флаш плейър, за да бъдете по-защитени в мрежата. Това обаче често не е достатъчно. Понякога се знае за открити уязвимостите в плейъра, които се експлоатират от недоброжелатели, но реакциите от Adobe са доста мудни. Така отворени дупки реално стоят незапушени различни периоди от време, докато излезе ъпдейт, отстраняващ този риск. И докато това стане всеки потребител с инсталиран Adobe Flash Player е заплашен.
Това е една от причините други големи компании често да критикуват Adobe. Явно критиката обаче не е достатъчна затова вероятно предстои все по-масова кампания за цялостно премахване на Adobe Flash от интернет. Отговорникът по сигурността във Facebook - Алекс Стамос, дори призовава Adobe да убие творението си и да помогне на браузърите да насрочат дата, когато това да се случи. Mozilla предприеха още по-радикални действия, като въведе тотално блокиране на Adobe Flash Player в техния браузър Mozilla Firefox. Като причина е посочено, че Adobe за пореден път се бавят с пускането на ъпдейт, който да отстрани сериозните дупки в сигурността. Явно тази крайна мярка подейства, защото още днес се появи версия 18.0.0.209 на флаш плейъра, която запушва пробойните. От своя страна екипът на Firefox също отмени цялостното блокиране на Flash. Последните версии на браузъра ще блокират частично подобно съдържание и ще питат потребителите дали искат да го разгледат. Подобен начин на действие има и браузърът Safari. Google от своя страна вече автоматично конвертира Flash рекламите в HMTL5. Именно HTML5 има за цел да замени несигурната флаш технология и този процес е в ход.
Вероятно е въпрос на време това да стане изцяло. Очевидно е обаче, че големите имена искат да ускорят този процес. Това обаче едва ли ще е лесно. Има хиляди сайтове в интернет, използващи флаш технологията и вероятно повечето от тях не биха инвестирали усилия да променят това.

И все пак, за да сте защитени, ви препоръчваме да си инсталирате новите версии:
Adobe Flash Player (Firefox)
Adobe Flash Player за IE

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 15.07.15, 15:27, soft-support:
    Не малко години ще отнеме този процес на замяна на Flash. Дори не мисля, че ще бъде премахнат изцяло както се надяват големите играчи. Просто Adobe Flash е интернет стандарт от сигурно 15 години и за този голям период стотици хиляди сайтове са го използвали. Дори всички големи и комерсиални страници към момента да го заменят изцяло, то ще останат всички останали хиляди други по-малки, по-стари, по-некомерсиални, някои вече неподдържани страници, които едва ли ще го направят някога. А именно богатството от всички тези страници прави интернет, това което е, а не само youtube и facebook.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.