download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Apple изтрива личната музика на потребителите си

08.05.2016 14:28 (преди 7 години и 10 месеца) | spursy | показана 1445 пъти Статистики
Звучи абсурдно и недопустимо, но това ли е бъдещето, което очаква масовия потребител?

Потребител на Apple сподели за неприятните му изживявания породени от политиката на компанията. Той с ужас установил, че от собствения му компютър е изчезнала музикална колекция с размер над 120 GB. Отговорна за това била програмата iTunes, която изтрила всичките файлове от твърдия диск, но това не било грешка или бъг, а нормална функционалност, с която всеки потребител се съгласява, когато приеме споразумението при абонамент за Apple Music. Когато направите това, iTunes сканира твърдия диск и създава каталог с всички намерени музикални файлове. След това сравнява този каталог с онлайн-базата данни, когато някоя песен съвпада, изтрива оригиналния файл от компютъра, а вместо него поставя препратка към същата песен в облака. Ако някой файл не може да бъде разпознат и не е наличен онлайн, то тогава той бива качен автоматично в облака и отново бива изтрит от компютъра. В последствие потребителят може да го изтегли отново при желание, но се оказва, че и това е проблем. Ако файла е в WAV формат, той бива прекодиран в AAC и MP3 и така се намалява качеството. Излиза, че не може да се възстанови оригиналният, висококачествен файл.
Потребителят, описващ проблема си, пояснява, че е композитор на свободна практика и тези файлове са негово творение и с тях изкарва прехраната си. Той описва основните проблеми с тази политика на Apple:

  • Излиза, че ако на собствения ви компютър има ваша собствена музика вие няма да имате достъп до нея, ако нямате интернет, защото тя се е качила изцяло онлайн и е изтрита от диска ви.
  • Дори да изтеглите музиката си обратно на компютъра ви, тя вече е прекодирана и с намалено качество.
  • Самото изтегляне отнема доста време зависимост обема на музиката и скоростта на интернет връзката ви. Може да се окаже, че за да възстановите файловете си ще ви трябват много часове, дори дни.
  • Огромен проблем е, че понякога алгоритмите за разпознаване на музика грешат. Така може ваше уникално произведение да бъде объркано с някоя друга песен и да бъде изгубено завинаги.
  • Ако всичко изброено ви отблъсне и решите да прекратите абонамента си към Apple Music файловете ви качени в облака не ви се връщат, а вместо това се изтриват безвъзвратно.

    Всичко описано дотук звучи абсурдно, но Apple са се подсигурили да не може да им бъде потърсена сметка. В потребителското споразумение, което приема всеки техен потребител, се казва, че компанията не носи никаква отговорност за некоректната работа на услугата Apple Music, както и за загуби и повреди от какъвто и да е вид, настъпили при използване на техни продукти.

    Все пак историята има донякъде щастлив край за потребителя, защото той е подхождал отговорно и е имал бекъп на външни носители, на цялата си музикална колекция. Дали обаче други потребители в подобна ситуация ще имат този шанс? Нормално ли е компании да проникват законно в личните компютри на потребителите и да изтриват техните лични файлове?

  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    Няма мнения

    Платени препратки

    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com
    Яки графични станции
    Рендиране в реално време
    и на най-тежките обекти - от Перси ООД
    www.persy.com
    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.