download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Windows 7 е най-поразената ОС от WannaCry

21.05.2017 14:31 (преди 6 години и 10 месеца) | spursy | показана 1701 пъти Статистики
Заразата продължава да се разпространява най-силно в Индия, Русия, Тайван, САЩ и Китай
Масовата зараза WannaCry кръстосва мрежата от около седмица. Специалистите се опитват да предотвратят бъдещи заразявания с този или негови разновидности криптовирус, но заплахата остава висока. Вече може да се види по-подробно кои са най-засегнатите потребители и повече подробности около цялостната епидемия. Преди дни ви съобщихме, че Русия и Китай са най-засегнатите държави от WannaCry. От тогава се наблюдава забавяне при активността на атаките. Към момента най-активно заразата се разпространява в Индия, Русия, Тайван, САЩ и Китай. От европейските страни по-сериозно е засегната Франция.

Интересни са данните, че почти всички поразени компютри са под управлението на Windows 7. Все пак това е най-популярната операционна система в света, като около половината компютри се използват именно с нея. На второ място по употреба сред Windows вариантите е 10 с около 30% дял. Фактът, че почти всички жертви на WannaCry използват Windows 7, вероятно означава, че голям процент от потребителите не обновяват операционната си система и не инсталират ежемесечните ъпдейти свързани със сигурността. Това е предпоставка подобни вируси да продължат да поразяват компютри под управлението на системи, които не са инсталирали кръпките по-сигурността. Втората най-поразявана Windows система е Server 2008 R2.

В началото експерти предполагаха, че WannaCry е набрала толкова висока скорост при разпространението си, защото поразява машини с неподдържани системи като Windows XP и Vista, но това се оказа невярно. Към момента се смята, че заразените компютри под XP са много малко.
Ако използвате Windows ОС, независимо коя версия и още не сте инсталирали кръпката запушваща уязвимостта в SMB протокола, ви съветваме да не отлагате повече!

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.