download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

AutoIt 3.3.14.5


Най-лесното програмиране на приложения за Windows


Изтегли (11992 KB) Changelog

Визитна картичка на програмата

Автор: Jonathan Bennett
Лиценз: Open Source
ОС: Windows XP/Vista/7/8/10 
Големина: 11992 KB
Обновен на: 30.07.2021 от spursy
9917 показвания, 558 сваляния  Статистики

Потребителите, изтеглили тази
програма свалят още:

Macro XP 2.0.0.92

Публикации в списанието

ВерсияБрой ВерсияБрой
3.0.102 CD 11/2004
3.2.0 CD 09/2006
3.2.1.13 CD 01/2007

AutoIt е език за програмиране, много близък до BASIC. До скоро само скриптов, този език вече е и компилируем с вградения в езика графичен инструмент Aut2Exe, за създаване на независими изпълними приложения.
AutoIt се разпространява под отворен код и е създаден специално за автоматично извършване на поредици от манипулации над Windows. Като замисъл програмата е разработена за лесно конфигуриране на много (хиляди) компютри, но с излизането на версия 3.0 е особено удобна и за автоматизиране на процеси на домашното РС. За целта използва комбинации от симулирани натискания на клавиши, движения на мишката, кликания, преместване и управление на прозорци. Подобен род действия не са възможни или удачни за осъществяване с други езици (например VBScript и SendKeys). AutoIt може да стартира изпълними файлове (Windows и DOS); безупречно улучва и взаимодейства с менютата във всеки прозорец (отмята чекбоксове, натиска бутони, избира от падащи списъци и т.н.); работи с клипборда (cut/paste-ва текстове); пише/трие в регистрите и др.

AutoIt е създаден с идеята да автоматизира на ежедневните задачи, които извършват администраторите, като още в ранните си версии имаше способността да управлява множество компютри в мрежа. В момента езика се разви до невероятна и неочаквана, дори за създателите му, степен. Вероятно за това допринесоха и хилядите Windows потребители, които постоянно предлагат подобряване и опростяване на съществуващите и добавяне на нови свойства към езика.
В момента езика е изключително подходящ за начинаещи програмисти, които искат да пишат GUI приложения, както и да имат лесен достъп до специфичните за Windows операционната система функции, събития и библиотеки. Програмите, написани на AutoIt с лекота и код от няколко реда могат да стартират и затварят други програми, да симулират натискане на бутони, маркиране на текст, слагане на отметки в check-box, изчакване на определени събития, натискане на клавишни комбинации от клавиатурата и много други възможности, които за други езици са почти невъзможни или много сложни за програмиране.
Този език вече разполага с лекота, която може да Ви накара да го обикнете и да ви стане любимия или единствения език под който бихте искали да програмирате. Продуктът е награден от LockerGnome.

Документация : http://www.autoitscript.com/autoit3/docs/

За редактор на езика може да се използва Notepad++, който разпознава синтаксиса му. Ако пък искате да създадете програма с графичен интерфейс, можете да използвате GUI-Maker-a, създаден от феновете (комюнито) на езика - Koda.
Нека видим колко лесно е да създадете графична програма за Windows. Програма за конвертиране на Целзий градуси до Фаренхайт градуси - често срещан пример за GUI-форми при изучаване на нов език.
С графичният редактор Koda създавате необходимите контроли - 2 текстови полета и един бутон:

След това кликате на Tools -> Generate Form Code...
Копирате и съхранявате генерирания код в файл Converter.au3. След това отваряте този файл с Notepad++ и под Exit добавяте следния код:
Case $Convert
                GUICtrlSetData($Input2, (9/5)*GUICtrlRead($Input1)+32)

Целия код би трябвало да ви изглежда така:
#include <WindowsConstants.au3>
#Region ### START Koda GUI section ### Form=C:Documents and SettingsuserDesktoptmpprogrammingAutoitconvertConverter.kxf
$Form1 = GUICreate("Convert", 229, 76, 189, 125)
$Input1 = GUICtrlCreateInput("", 8, 8, 105, 21)
$Convert = GUICtrlCreateButton("Convert", 8, 32, 105, 25, $WS_GROUP)
$Input2 = GUICtrlCreateInput("", 120, 8, 89, 21)
$Label1 = GUICtrlCreateLabel("by PhrozenCrew", 120, 40, 81, 17)
GUICtrlSetColor(-1, 0x808080)
GUISetState(@SW_SHOW)
#EndRegion ### END Koda GUI section ###
 
While 1
	$nMsg = GUIGetMsg()
	Switch $nMsg
		Case $GUI_EVENT_CLOSE
			Exit
		Case $Convert
                GUICtrlSetData($Input2, (9/5)*GUICtrlRead($Input1)+32)
	EndSwitch
WEnd

Запазвате редактирания файл и компилирате с Aut2Exe, като междувременно можете да добавите и подходяща иконка за вашата програма. Ето и резултата:

Converter.exe

За маняците на програмирането ето и код, който динамично конвертира стойността:
Converter.au3


Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Събота, 17.05.08, 18:06, johnmotson:
    Доообрее ... Значи след толкова яки суперлативи за програмата бих ви попитал САМО едно : Може ли да се създаде с този софтуер ИНСТАЛАЦИОНЕН ПАКЕТ НА WINDOWS , който да ни отмени от губенето на време и нерви , и направи ПРЕИНСТАЛАЦИЯ на ОС , да добави всички необходими драйвери , включително поддържащия софтуер?!!
      Сега , може би на някого да изглеждат твърде нахални подобни задачи , но аз питам , защото съм чел за такива инсталатори в чуждия печат.
  • Вторник, 08.07.08, 12:57, anonymous:
    Може ли да се създаде с този софтуер ИНСТАЛАЦИОНЕН ПАКЕТ НА WINDOWS...

    Не , не може ...

  • Неделя, 09.11.08, 14:15, anonymous:
    ” pgh, не си пробвал достатъчно.

    Като най-прост начин на създаване на скрипт за автоматизация - AutoIt може да бъде включен на "записващ режим", и след поредица действия от страна на потребителя да се спре "записа". Накрая AutoIt изкарва готов макрос, който при пускането му - повтаря всичко дословно. Къде е местена мишката, къде по екрана е кликано, както бутони са натискани от клавиатурата, и т.н.

    Аз лично съм пробвал този мързелив начин, като инсталирах няколко програми на четири различни компютъра. Само на първия извърших действията на ръка, а при останалите три - оставих макроса да повтори действията ми. Това нещо работи.

    Но възможностите на AutoIt не свършват дотук. AutoIt може да работи директно с имената на отворените прозорци и списък на процесите. Може да превключва активните прозорци, да спира процеси, да изпраща клавишни комбинации... Като програмен език - AutoIt поддържа и собствени форми, с бутони в тях, отметки, текстови полета, и т.н. неща. Може да чете и записва в INI файлове, в регистъра, в текстови файлове, и чрез бинарен достъп. Има изключително удобни инструменти за обработване на стрингове, всички нужни математически операции и работа с масиви в паметта. Може да копира, премества, изтрива файлове и директории, да чете информация за файловете (големина и дата/час на създаване или промяна на файла), и други подобни благини.

    Писал съм програми на AutoIt, и мога да кажа, че човек без предразсъдъци с лекота може да усвои синтаксиса, и да ползва тези възможности по всякакъв начин. „

    Как се пуска този записващ режим,доста време ми отнема да направа няколко скрипта,а и нямам свободно такова.Ако обесниш ще съм ти благодарен
  • Събота, 11.07.09, 20:16, phrozencrew:
    Доообрее ... Значи след толкова яки суперлативи за програмата бих ви попитал САМО едно : Може ли да се създаде с този софтуер ИНСТАЛАЦИОНЕН ПАКЕТ НА WINDOWS , който да ни отмени от губенето на време и нерви , и направи ПРЕИНСТАЛАЦИЯ на ОС , да добави всички необходими драйвери , включително поддържащия софтуер?!!
      Сега , може би на някого да изглеждат твърде нахални подобни задачи , но аз питам , защото съм чел за такива инсталатори в чуждия печат.
    Да, може го това!
    Ето едно видео на български, което е обяснява как се прави добавка за nLite, която служи за автоматизиране на инсталирането на програми след преинсталация на операционната система:
    http://www.gigasize.com/get.php/219186/Create_Addon_with_AutoIt_Script_by_Rado.avi
    Трябва да се има в предвид, че Au3Info.exe вече е малко променен и му е добавена допълнителна функционалност при извличане на информацията, но като цяло си действа по същият начин. Трябва да се закара знака за "цел" над програмата или инсталатора който ще се автоматизира и ще получите всичката необходима информация.
  • Неделя, 05.06.11, 19:40, phrozencrew:
    Автоматизирането на nLite с AutoIt е супер ценно. Видях, че линка от по-горе не работи и за това добавям още няколко линкчета за сваляне на по-горния урок:
    http://www.megaupload.com/?d=PBFRRXZ8
    http://www.4shared.com/video/pp-MV0Kk/Create_Addon_with_AutoIt_Scrip.html
    http://uploading.com/files/5eae2cea/Create_Addon_with_AutoIt_Script_by_Rado.avi/

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.