download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Информация » За Download.BG - История

 • История
 • Мисия
 • Условия за ползване
 • Лични данни
 • RSS захранване
 • Контакти
 • История на Download.BG

  Издателят на Download.BG – фирма Експерта ООД е създадена през 1997 г. от двама бивши съученици от Великотърновската Природо-математическа гимназия.

  Първата софтуерна разработка на младата фирма е системата Surf, която представлява нещо като web-сървър и браузър в едно приложение. Системата има собствен език за скриптиране и база данни и чрез нея са създадени продуктите Топ95, ЕлВиз, Jurita, BuzCal и старт менюто на диска към Download.BG.

  Първият брой на сп. Бизнес Софтуер
  Първият брой на сп. Бизнес Софтуер

  Първият брой на списание Бизнес Софтуер (предишното име на Download.BG) се появява на бял свят след 7 безсънни нощи за двамата съдружници, около 20 септември, 2000 г. Представянето му е на специален щанд на Пловдивския панаир. Списанието е малък формат, 64 черно-бели страници + диск. Цената на първия брой е 9.80 лв.

  Въпреки високата си цена и неизвестността на фирмата-издател интереса към първия брой на Бизнес Софтуер е голям. Това мотивира издателите да увличат тиража и да намалят цената на списанието. С течение на времето програмите на диска станаха най-привлекателната част от него.

  На сайта www.bsoft-bg.com бяха публикувани описания на програмите. През пролетта на 2001 г. трафикът на сайта се увеличи значително. На 6.08.2001 г. домейна Download.BG бе регистриран в Цифрови Системи – Варна.

  От месец март, 2002 г списание Бизнес Софтуер стана голям формат, със 48 цветни страници. Популярността на www.download.bg растеше непрекъснато, а заедно с това и проблемите с хостинг-провайдърите.

  В края на 2002 г. бе взето решение списанието да се прекръсти на Download.BG . Това отдръпна някои рекламодатели, но увеличи читателите и абонатите на списанието. Освен това направи он-лайн портала още по-посещаван.

  Докато първия брой на Download.BG бе съставен изцяло с материали, написани от издателите, то с течение на времето, групата от свободни автори, пишещи за списанието постоянно се увеличава. Тогава издателите решават, че могат да опитат нещо ново: да направят бизнес модела на списанието така, че то да получава своето съдържание от голяма група независими автори, по подобие на групите в Интернет.

  В следващите месеци проблемите с хостинга се увеличават пропорционално на увеличаването на посетителите. Затова през лятото на 2004 г. Download.BG колокира първия си сървър в Лирекс БГ. Няколко месеца по-късно посетителите на сайта надминаха 10 000. Същото стана и с публикуваните на сайта програми. Междувременно списанието стана първо 64 страници, после 80.

  В края на 2004 г. издателите на Download.BG осъзнават, че начинанието с което са се захванали е сериозно и дори може да окаже известно влияние на ИТ бизнеса в България. Затова решават да направят нова версия на сайта, като започнат отначало и подходят професионално, използвайки натрупания опит.

  На 07 март 2006 г. се появи Download.BG 2.0

  На 01 януари 2007 г. България се присъедини към Европейския Съюз. Към тази дата Download.BG имаше повече от 300 000 регистрирани потребителя.

  Историята продължава ...

  за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.