download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Работа с ограничени акаунти в Windows XP Professional

Сигурност 27.01.2009 10:39 (преди 12 години и 4 месеца) | insecteater | прочетена 325 пъти Статистики
Пон, 26.01.09, 21:18
Ако се чудите как да защитите компютъра си или дали детето ви няма да инсталира поредният вирус в търсене на нови забавления, се замислете за създаване на т. нар. ограничени акаунти. Такива акаунти имат предимството да работят по "безопасен" за системата начин. Каквито и програми (теоретично) да се пуснат от такъв акаунт, те не могат да навредят на стабилността и цялостта на системата. Ето защо са идеални за ежедневна работа и за използване от хора, които не са много навътре с компютърната безопасност.

Отвори статията

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

 • Понеделник, 15.11.10, 01:15, kookki:
  Не съм много компетентен, но 7 е по-добре от ХР с много неща. Новата файлова система WinFS добавя доста нови възможности, UAC също. В ХР под ограничен акаунт не можеш да променяш настройките на мрежовата карта, да речем, но при 7 става след като въведеш админ паролата. Същото важи и за много други ресурси.
  Например с десен бутон може да се задават привилегии за достъп до ресурси, докато при ХР това не върви и др. При 7 има въведена собственост на ресурса ,но за разлика от UNIX/Linyx ,ако ресурса не е в потребителската пака, всеки разполага с него според общата политика на системата.
  Ще е интересно запознатите да напишат мнения и по двата засегнати от мен въппроса, че аз плямпам от обща култура.
 • Четвъртък, 18.11.10, 19:51, stoqncho:
  ” Ще е интересно запознатите да напишат мнения и по двата засегнати от мен въппроса, че аз плямпам от обща култура. „
  Не се смятам за компетентен, но все пак ще си кажа и моето мнение.

  ” Не съм много компетентен, но 7 е по-добре от ХР с много неща. Новата файлова система WinFS добавя доста нови възможности, UAC също. „

  За новата файлова система не мога да кажа нищо, но пък UAC си е най-глупавата защита правена някога! Поне според мен. В Windows 7 може и да е подобрена тази защита, но не ми се вярва.

  Забелязал ли си, че не всички програми те питат за достъп до администраторски акаунт, а някой си ги присвояват без да те питат... ? ! До тук с "голямата защита" на UAC.

  ” В ХР под ограничен акаунт не можеш да променяш настройките на мрежовата карта, да речем, но при 7 става след като въведеш админ паролата. Същото важи и за много други ресурси. „

  Можеш един, така наречения "ограничен акаунт" да го направиш с пълни администраторски права, но пак да пише ограничен, както и "администраторски акаунт" да го орежеш и да работи, като ограничен, а да си пише "Администратор".

  ” Например с десен бутон може да се задават привилегии за достъп до ресурси, докато при ХР това не върви и др. „
  Тоест да пуснеш дадена програма с администраторски привилегии ли? Ако е това в Windows XP функцията дори е по добра, а тя е "Run As..." можеш да си пуснеш програма с друг акаунт(бил то администраторски или с ограничени права), а в Windows 7(и Windows Vista) само може да пуснеш дадена програма, като администратор.

  ” При 7 има въведена собственост на ресурса ,но за разлика от UNIX/Linyx ,ако ресурса не е в потребителската пака, всеки разполага с него според общата политика на системата. „

  Какво ще рече "собственост на ресурса" ? Не знам какво е, защото не ползвам 7-цата, и освен да оправям проблемите, които имат приятелите ми с нея, почти нищо не съм правил с нея.

 • Четвъртък, 18.11.10, 20:35, insecteater:
  Дай пример моля те за такива, които успяват да си присвоят права !!!! Много ми е важно.
  А мен пък UAC-а адски много ме кефи - много ми е удобен.
  За run as... в 7-цата е по-удобно - веднъж като му дадеш тикчето, със самото пускане те пита за паролата, а не всеки път да му цъкаш дясно копче и да целиш run as ...

  Между другото в 7-цата има Run as different user

 • Четвъртък, 18.11.10, 23:45, kookki:
  Стоянчо , имам в предвид, че правата за четене ,запис, изпълнение се задават с десен бутон на файла - в секцията защита. При ХР ти трябва допълнителна програма за access control list или ровене в политиките и регистрите ,което ми звучи сложно !
  Нямам предвид рън ес ала бала.
  А за собственост на ресурса имам предвид създателя на папка или инсталирана програма ( програма инсталирана от ограничен акаунт с помоща на админската парола ,пак се води собственост на ограничения акаунт). По подразбиране при уиндоус новосъздадена папка от който и да е акаунт в различна директория от юзерпрофил е достъпна за всички с общите права за дисковите дялове. В линукс е по-развита идеята , но пък при ХР потребителите и идея си нямат за това , защото не е видно от нито едно меню.
  Не знам кои програми си мислиш че си присвояват админски права, но ще ти кажа че новия скайп вирус ( вече не е толкова нов ) го изтрих небрежно от временните директории, а разни ауторъни от флашките си ги разглеждам с любопитсво благодарение на ЮАК-а.
  Все пак това си е мое мнение и не се имам за вещ.
  едит: да не си пускал някои саморазархивиращ се архив с начален вид на ексе или нещо портабъл , та да не ти е сработвал аксес контрола ?
 • Събота, 20.11.10, 00:53, emonews:
  ( програма инсталирана от ограничен акаунт с помоща на админската парола ,пак се води собственост на ограничения акаунт)

  Извинявай ,но би ли ми казал как става този номер,а именно инсталиране на програма в стандартен акаунт ??

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2021   Experta Ltd.