download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Какво се случва с Nokia и защо Symbian трябваше да умре? - едиториал

Комуникации 18.02.2011 00:10 (преди 13 години и 2 месеца) | deezel14 | прочетена 118 пъти Статистики
От няколко години всички анализатори, гийкове и дори обикновените потребители, дори привържениците на Nokia са наясно, че компанията е далеч от позицията на основен иноватор в мобилното пространство, която държеше до представянето на N95. Причината за това е повече от ясна - Apple промениха играта, пренаписвайки значението на думата смартфон. За огромно съжаление на финландците, повечето нововъведения, които Apple прилагат в продуктите си, се оказват не просто гийк или лайфстайл прищявки, а бъдещето. Новата дефиниция обаче успя да убягне на Nokia, което се оказа пагубно за тях. До началото на 2011 единственият голям играч при мобилните телефони, който не успя успешно да премине към актуалното поколение смартфони, е Nokia. С отстраняването на Оли-Пека Каласвуо, а в последствие и с напускането на Анси Ваньоки, разбрахме, че бордът на директорите на компанията от Еспу е наясно, че тя не се справя достатъчно добре. Новият канадски главен изпълнителен директор Стивън Елоп, идващ от Microsoft, показа, че има големи планове за завръщането на Nokia още при постъпването си. Кулминация на разочарованието му обаче бе писмото до служителите на компанията от 8-ми февруари, според което тя е “горяща нефтена платформа”, която все още не е успяла да представи продукт, конкурентен на оригиналния iPhone от 2007. Само три дни по-късно Nokia и Microsoft обявиха, че Windows Phone 7 ще бъде основната платформа за смартфони на финландците, а Symbian и всички Ovi услуги са мъртви.
В статията можете да прочетете какво доведе до тези кардинални промени, в какво точно се състоят споразуменията между Nokia и Microsoft и какво е общото бъдеще на двете компании.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 22.02.11, 20:49, phrozencrew:
    Хубава статия! И много актуална. Всеки човек в тая държава по един или друг начин се е докоснал до Nokia. Стабилността на тия телефони е уникална! Европейско качество, което ти предлага точно това, което ти трябва с уникален цикъл на живот. Дори най-простите слушалки, които ти ги дават за 4-5 лева при подновяване на договор. Но вече никой не търси това. Всички са се пощурили по възможностите на смартфоните от ново поколение, които спокойно можем да наречен мини-компютри.
    Искрено се надявах, че след като Nokia закупиха Trolltech и на практика държат десктоп средата на 80% от Linux (KDE, QT...) ще се сетят, че трябва да заменят Symbian с Linux-базирана ОС, каквато е Android. Биха могли да се възползват и от дългогодишния опит на великолепните Trolltech, които нямат грешна стъпка и имат ноу-хау, което е много трудно да се придобие.
    Искрено се надявах Nokia да се посветят на нова OpenSource ОС, Linux-базирана, каквате е Android и всъщност да сцепят пазара, като един реален конкурент на Android-ите.
    Но не! Завиха в съвсем противоположна посока! Към Window$! Само времето ще покаже до какво ще доведе това, но според мен това ще превърне компанията от световен лидер в посредствен сателит на микромеките гадове. А Android и другите Linux-оводни ще жънат тепърва успехи, най-малкото заради поддръжката на огромен инструментариум за писане на приложения и езици за програмиране. Всичко опира до интереси и клиента иска колкото повече, толкова повече. А Linux му дава всички възможности.
    Мисля, че това е фатална грешка за Nokia!

    PS: Не разбрах какво означава следния пасаж:

    Цитат
    ” Какво би се случило обаче, ако Nokia бе преминала към Android лагера? Щяхме да бъдем свидетели на поредната компания, която намалява функционалността на Android в отчаян опит да се отличи от останалите с помощта на тежък и грозен шел (скин). От своя страна устройствата нямаше да се различават от останалите на пазара, с изключение на индустриалния си дизайн. „
    Имам нужда от допълнително разясняване.
  • Вторник, 22.02.11, 21:04, plamil:
    Наистина хубава статия.
    Нямам много опит с мобилни ОС, но от личен опит Symbian^3 (Nokia C7-00) срещу Android ( Sony Erickson Xperia X10), Симбиана определено ми харесва повече.

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.