download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

EROEI – ефективност на енергията

Е-култура 12.03.2011 17:02 (преди 9 години и 7 месеца) | dulo | прочетена 83 пъти Статистики
Ако разгледате по-подробно сметките си за електрическа енергия, ще забележите един интересен показател – зелена енергия – енергия от вятър, слънце и други. Нека да се замислим – от какво зависи цената на различните видове енергия – защо зелената енергия например променя периодично цената си и дали има някакъв универсален показател или критерий за определяне на ефективността на различните видове ползвана енергия? Оказва се, че такъв показател има и това е EROEI, показващ съотношението между получената енергия и изразходваната енергия по процеса на получаване. EROEI е важен, защото чрез него по-лесно може да се разбере превръщането на енергията в пари (плащаме си за електричеството и в бензиностанциите) и на парите в енергия (строят се централи, добиват се нефт и газ).

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

 • Събота, 12.03.11, 22:11, insecteater:
  Именно. По думите от статията би трябвало да търсим "зелена енергия". В моята сметка например (E.ON) има такава позиция. За EROEI се споменава по-нататък, след като се спре да се обръща внимание на "зелената енергия".

  Чудя се още нещо - нефта е невъзобновяем източник, но нали се правят и други неща от него - пластмаси, бои, лекарства ... не ми се мисли какво ще стане КОГАТО се изчерпи.

 • Събота, 12.03.11, 22:37, anonymous:
  ” Именно. По думите от статията би трябвало да търсим "зелена енергия". В моята сметка например (E.ON) има такава позиция. За EROEI се споменава по-нататък, след като се спре да се обръща внимание на "зелената енергия".

  Чудя се още нещо - нефта е невъзобновяем източник, но нали се правят и други неща от него - пластмаси, бои, лекарства ... не ми се мисли какво ще стане КОГАТО се изчерпи. „

  малко преди да се изчерпи нефта ще се появят нови и невероятни неща ,които до сега кротко си седяха в шкафовете на патентното . просто не им е дошло времето

 • Събота, 12.03.11, 23:25, joniewalker:
  ” малко преди да се изчерпи нефта ще се появят нови и невероятни неща ,които до сега кротко си седяха в шкафовете на патентното . просто не им е дошло времето

  ... но няма да го доживеем. Поне за 100-ина години ще има нефт.

 • Вторник, 15.03.11, 21:46, stiliyangr:
  ” ... но няма да го доживеем. Поне за 100-ина години ще има нефт. „
  Обикновено като се каже "когато се изчерпи нефта" всъщност това означава - цената му става твърде висока. Иначе казано - за добиването му да се изразходва почти толкова енергия,колкото може да се получи от съответно добитото количество. Така че не се безпокой - убеден съм,че ще доживееш.
 • Вторник, 15.03.11, 22:42, joniewalker:
  ” Обикновено като се каже "когато се изчерпи нефта" всъщност това означава - цената му става твърде висока. Иначе казано - за добиването му да се изразходва почти толкова енергия,колкото може да се получи от съответно добитото количество. Така че не се безпокой - убеден съм,че ще доживееш.

  Да де. То и аз също съм имал в предвид, че няма да видим да се появят нови и невероятни неща. В обозримо /за нас/ бъдеще.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2020   Experta Ltd.