download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

(Опит за) Програмиране с Python

Програмиране 29.04.2011 15:13 (преди 12 години и 10 месеца) | krum | прочетена 173 пъти Статистики

Езикът за програмиране Python (Питон) е създаден от Гуидо ван Росум (Guido Van Rossum) в началото на 90-те.
Питон е интерпретируем, обектно-ориентиран език за програмиране. Спестява значително време за разработка, защото не са необходими компилиране и свързване. Той е опростен и съдържа малко на брой ключови думи, като в същото време е много гъвкав и изразителен. Разполага със структури от данни от високо ниво (списъци, речници, комплекти ).

Безспорно предимство е, че интерпретаторът на Python е реализиран практически на почти всички платформи и операционни системи. Първият подобен език е C, но типовете данни на различни машини могат да имат различни обеми памет и това слага някои препятствия при писане на преносими програми. Python няма такъв недостатък.
Следваща немаловажна черта е разширяемостта на езика. Това е от голямо значение и както пише самият автор, е бил замислен именно като разширяем език. Това означава, че има възможност за усъвършенстване на езика от всички заинтересовани програмисти.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 03.05.11, 14:13, angelicstar:
    Уау! Ако не знаех малко нещо от преди хич нямаше да раздера нищо. Ама то в такъв кватък текст няма как инак.

    Въобще от Python 5.0 нататък вече не върви да се каже, че е интерпретаторен език. И в предните версии програмата си се компилираше до бъйт-код, ама сега повелето от кода е направо изпълним. За интерпретиране остават само динамичните фрагменти. Почти като компилата от С++ програма. И скоростта вече е почти като при С++. А пък с компилатора Psyco даже може да стане още по бързо.
    От Python 5.0 нагоре вече са върнати и указателите, ама малко мърляво. Вече всички имена са имена на указатели. Така се премахва скапаниата бъркотия с контекстите на присвояване ама става друга гадост дето може да докара някой ламер до побъркация.
    Но пък ме кефи дето може да бърникаш в интерпретатора по време на изпълнение и даже в компилатора докато компилира. Тоя номер май го има само в Perl/PHP.
    Въобще Питона набира хъс. Примерно в Adobe CS и след него Питон е основен фронт-енд език за персонализация и писане на плъгини. Script Host на Windows вече кълве и на питонешки скриптове. Пък в ОО програмите направо не знам... Такива зверове като blender, Scribus и Inkscape са писани на Python, GIMP и ООо го използват за плъгини и интерфейсен сокет към Уин и мобилните OS.



    Обаче името Python няма нищо общо с влечугите. Свети Гуидо е кръстил езика на комедийното шоу Monty Python's Flying Cyrcus на ВВС.
    -----
    По тоя случай в света на Python се използват малко специални мета-ситактични имена за променливи. Вместо общо приетите foo и bar се слагат spam, ham и eggs защото обикновеният декор на щоуто на Монти Пайтън е в помиярски фастфуд.
    -----
    Пак на същия прицип вместо разните мета-стойности се слагат имена и лафове от шоуто. "Brian", "Ni!", "Knights", "Aarrrgh" и др.

  • Вторник, 03.05.11, 18:25, phrozencrew:
    ” Въобще от Python 5.0 нататък вече не върви да се каже, че е интерпретаторен език.
    ...
    От Python 5.0 нагоре вече са върнати и указателите, ама малко мърляво. „
    Предполагам, че говориш за Python 3.0. Все още сме много далече от петицата .
    Според скромното ми мнение, най-популярната версия към момента е Python 2.6.1. Тя е и последната от 2.x версиите, за която Py2Exe работи без проблеми. Всъщност тия дни май ми се мерна, че Py2exe става и за 2.7, но не съм го тествал.
    Ако не се лъжа, уроците в статията са именно за версиите 2.x.
  • Четвъртък, 05.05.11, 12:20, angelicstar:
    Извинявам се!
    Имах предвид версия 2.5.0. А пък тройката вече въобще не прилича на Питон. Това си е някакъв нов език.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.