download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Рутер за малкия и среден бизнес - “домашна изработка”

Практика 12.05.2012 14:54 (преди 8 години) | varban007 | прочетена 136 пъти Статистики
Рутерът (или по-точно маршрутизаторът) е мрежово устройството, което служи за управление на трафика между различни мрежи или сегменти от една мрежа. Toй работи на трето ниво от OSI модела и визирайки TCP/IP стека, неговата роля е да препраща трафика според зададените начални и крайни дестинации. Тоест, рутерът използва IP адреси и осигурява глобална свързаност между устройствата, което ясно го отличава от суича и хъба, които целят да осигурят локална – на база MAC адреси.

За да пренасочва пакетите, маршрутизаторът използва таблица. В зависимост от ролята на рутера в мрежата се определя и големината на таблицата. Домашните рутери, чиято задача е да ни изведат в интернет и насочат идваща отвън заявка към компютъра ни, често имат само няколко реда статичен запис в своята таблица. Рутиращата таблица на един корпоративен маршрутизатор може да достигне няколко хиляди динамични записа, или пък комбинация от динамични и статични.

Вероятно ще попитате какво представляват “статичните” и “динамичните” записи в маршрутизиращата таблица. Всеки запис в тази таблица указва през кое следващо устройство на трето ниво трябва да бъде препратен пакетът, за да достигне своята крайна дестинация. Мрежите могат да бъдат зададени статично (“ръчно”) от администратора. Например, за да достигнем мрежа 192.168.5.0/24, рутерът трябва да препрати пакета към устройството с адрес 192.168.3.1.

Статичното рутиране е за предпочитане в малките мрежи. При мащабните топологии за администратора е непосилно да описва ръчно как да се препращат пакетите, а и вероятността за допускане на грешка при конфигуриране е много голяма. Ето защо в ИТ сектора от доста години насам се използват протоколи за динамично рутиране, в които администраторът трябва да опише само локално свързаните към маршрутизатора мрежи, които след това ще се разпространят автоматично към другите рутери и така всеки от тях ще знае какъв е пътят към крайната дестинация.

Ясно е, че динамичното рутиране е удобно, но за него трябва и специализиран маршрутизатор. Добри решения на пазара предлагат Juniper, Mikrotik, Avaya, Nortell и Cisco, но всички те са платени, а цената започва от 1500лв нагоре. От друга страна, рутерите за домашна употреба не предлагат нито необходимата мощност, нито софтуер/фърмуер, за да бъдат използвани в неголяма бизнес среда.

В този материал ще се опитаме да намерим оптималния баланс между софтуер и хардуер, за да конструираме маршрутизатор, който може да бъде използван в по-сериозна мрежова инфраструктура.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

 • Събота, 12.05.12, 17:47, stoqncho:
  Хубава статия!

  (нищо не разбрах )

  Вярно, не разбирам грам от компютърни мрежи и т.н. и най-вероятно е заради това. Ако тръгна на практика да го осъществявам ще започна да чета доста и от там нещата ще започнат да ми се изясняват и да разбера статията. Така само за информация ми остана в главата.

 • Събота, 12.05.12, 17:52, dreamskill:
  ” Хубава статия!

  (нищо не разбрах )


 • Събота, 12.05.12, 20:40, anonymous:
  Аз бих ползвал iptables.
  А иначе и моето ОпенВРТ може да стане на истински рутер, но в момента е прост НАТ, защото просто нямам нужда от повече..
  А в статията се засяга само рутирането на трафика, но не и раздаването на ИП-та на компютрите и още куп други неща..
  ОС на Микротик не е толкова скъпа и ги може тея работи...

Платени препратки

Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2020   Experta Ltd.