download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Едиториал: Операционните системи през 2013 - част 2

Хардуер 30.04.2013 07:33 (преди 10 години и 10 месеца) | deezel14 | прочетена 46 пъти Статистики
В първата част на статията разгледахме операционните системи на двата по-стари конкурента в областта, Apple и Microosft, както и някои от претендентите за третото място, които вероятно нямат сериозен шанс да се доберат до него. Най-разнообразната и променяща се мобилна платформа в момента, разбира се, е Android. Нейните варианти и модификации са толкова много, че би било погрешно да гледаме на нея като на един продукт, поради което се налага да диференцираме основните платформи, базиращи се на Android, макар те да не са отделни операционните системи. Няма как да пропуснем и Chrome OS, уеб ориентираното десктоп решение на Google, което все още не е особено популярно, но дава сериозно обещание за първата истинска клауд базирана платформа, тъй като не включва много повече от стандартен Chrome браузър. Хардуерът с Chrome OS е крайно достъпен и, макар възможностите му да се ограничени, те са достатъчни за огромна част от обикновените потребители, които имат нужда от солиден браузър, мултимедия и офис пакет. Макар и в далеч по-малко символи, ще разгледаме и BlackBerry 10, новото предложение на канадците, които доскоро бяха известни като RIM. Платформата е претърпяла много подобрения и има шанс да се превърне в новия избор на корпоративните среди, макар той да е сравнително малък.
Връщайки се към десктоп операционните системи, няма как да пропуснем някои от най-популярните Linux дистрибуции като Ubuntu, Mint и Debian.
На пазара все още има и доста смартфони с по-стари платформи, котио постепенно губят поддръжка. Такива са старите версии на BlackBerry OS и Symbian. Разбира се, препоръчваме просто да не се сдобивате с такива, но ще обърнем и малко внимание на техните особености.
Приятно четене.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.