download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Основи на Linux администрирането – част 1

Практика 29.06.2014 12:45 (преди 7 години) | varban007 | прочетена 95 пъти Статистики
Първоначално разработена като безплатна операционна система за Intel x86 процесорите, Linux днес е универсалното решение за всички пазарни ниши на хардуерни устройства – от сървърни системи до мобилни такива, дори и микроконтролери. Някои популярни потребителски ориентирани дистрибуции като Ubuntu и Android са наравно стабилни, удобни и надеждни като платените решения. Само че в днешни дни тенденцията е точно такава – предимно се гони удобство чрез графичен интерфейс, което до голяма степен ограничава потребителя да достъпва благодатните територии на ядрото и туулове в user пространството.

Точно така, настрана от шарените икони и бутони, които стоят там и чакат да ги кликнете с курсора на мишката, красотата и гъвкавостта на Unix-базираните операционни системи (каквато е Линукс) се крие някъде там... в “черната дупка”. Черната дупка тук е т.нар. терминал, по-точно “Root terminal”, от който повечето начинаещи потребители се плашат. И този страх е породен именно от разните рестрикции на достъп и предупредителни съобщения в графичния интерфейс, защото дистрибуцията често се опитва да ви каже, че може направите някакъв погром, да загубите информация, дори цялата си информация... или просто след следващия рестарт да нямате операционна система.

Споменатите по-горе “бедствия” са напълно възможни, тъй като в Линукс почти всичко е базирано на текстови и бинарни файлове, от които може (лесно) да пишете и да четете. Точно там, на нивото на опасността, се корени и гъвкавостта – имайки достъп до всяко едно хардуерно устройство и контрол на потока на данните от ядрото до юзър пространството, вие може да на накарате Линукс да прави точно това, което искате. Границата е само вашето въображение и способности да работите с тази операционна система. Например, Линукс може да очаква мейл със съдържание “лампа” и след като го получи да светва лампата пред входната врата, а после и да запише в базата данни в колко часа е случило това. Линукс може и просто да си работи като сървър с определена цел, който при добра конфигурация да забравите, че изобщо съществува, тъй като едва ли някога ще забие.

В корпоративните среди Линукс е перфектно решение за доставяне на клауд услуги и виртуализирана среда. В десктоп средите е едно отлично решение, което заменя скъпите решения на Microsoft и Apple. В мобилните и embedded устройства е незаменим помощник на разработчиците на софтуер и фърмуер, тъй като спестява време чрез огромната налична функционалност. Във всички случаи, обаче, въпреки удобния GUI е от изключителна полза познаването на същността на Линукс – структурата на ядрото, на user space-a и командите в Shell-a (последното още се нарича “обвивка на операционната система”.

В тази и следващите части на “Основи на Linux администрирането” предлагам да се запознаем с управлението на директории, потребители, процеси и работа с различни инструменти в Linux Shell-a. Изобщо, в края на цикъла от гидове се очаква читателят да е наясно с материала до толкова, че никога повече да не се плаши от терминала и спокойно да работи само през него. Независимо дали ще бъдете разработчик на вградени системи или сървърен администратор, или просто по-напреднал потребител - основите са еднакви за всички... и затова нека да започнем с тях!

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2
Твоето мнение

 • Четвъртък, 29.04.21, 02:37, iceman_:
  Статията е от преди 6г.
 • Петък, 30.04.21, 03:16, shaman:
  ” Статията е от преди 6г. „
  Нали това казвам и аз!
  Дерзай тогава!
  Щото както казах от толкова години е и последната активност на "автора".
 • Събота, 01.05.21, 06:22, svilen73:
  Марине имаше времена, в които този форум беше като училище за мен и за много други. Имаше много стойносни хора, които пишеха и помагаха на хората. За съжаление те отминаха и то безвъзвратно. Гледам че си влезнал около 2012 г. аз влезнах около 2007-2008г. но само ги четях и се учих мисля че 2009г. за пръв път писах тук. Shamana e от преди мен и мисля че това искаше да ти каже че тези времена ги няма вече.
  И на мен ми липсват тези времена но ................ всичко с времето си. А за чата няма да коментирам изобщо беше винаги претъпкан с хора и такива, които не се интересуваха от тази тематика а просто за лафче. Все още потдържам връзка с хора от това време и сме приятели вече много години. Някой се изгубиха и затова съжалявам най-много а имаше какво още да напишат и да научим от тях.
 • Събота, 01.05.21, 11:54, shaman:
  ” Марине имаше времена, в които този форум беше като училище . . . „
  Абсолютно това исках да му обясня, но не директно.
  Всичко на всичко като гледам тук участват 4-5 човека към този момент.
  Естествено, че само от коментари пари не се вадят, но пък на базата коментари се генерира участия, респективно и сваляния на програми, четене на статии, обменяне на идеи и опит . . . а защо не и рекламиране! Ама то това друг го решава.
  Като гледам към момента май само Стефчо(spursy) продължава да пише по някоя статия, за което моите уважения, всички останали автори на статии отдавна не участват под каквато и да е форма.
  Влизам тук по-скоро от носталгия или като искам да изтегля някоя програма, защото наличната база е наистина огромна, но не и за да потърся помощ от някой или да прочета поредната новост в света на технологиите.
  Съжалявам че го казвам, но и аз ако бях автор на статии, при такъв интерес и участие бих имал минимално желание (да не казвам нулево) да пиша нещо или да го обновявам.

  П.С. Всъщност май обновяването и поддържането на сайта към момента се дължи само на двама човека - двамата Стефановци!
  За да се издържа сайта все пак са нужни някакви средства, а като няма приходи от реклама поради нежелание от едната или от другата страна, се направи този "Премиум" достъп.

 • Събота, 01.05.21, 22:20, iceman_:
  Премиума "изтрепа рибата", демек - всичко.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2021   Experta Ltd.