download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Сайтът на ДКЕВР беше хакнат преди днешното решение

30.01.2015 14:49 (преди 9 години и 2 месеца) | spursy | показана 2145 пъти Статистики
За втори път в рамките на един месец страницата беше атакувана.
Сайтът на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране бе хакнат тази сутрин. Това става преди важно заседание, на което ДКЕВР трябва да обяви дали ще наложи санкции на Енерго-Про заради двойните сметки за ток, отчетени за някои потребители през януари. Припомняме, че същата група блокираха страницата на ДКЕВР по-рано този месец. На 8 януари, когато комисията трябваше да обсъди преференциалните цени за електроенергията от възобновяеми източници, сайтът отново бе атакуван.
Днешният пробив вероятно е станал през нощта и е бил забелязан тази сутрин. Той е от типа дифейс атака, при която официалната страница е подменена с друго съдържание. Освен началната страница, другите раздели не са били атакувани и са функционирали нормално. Отговорност за атаката е поела групата "Cyber Haxors – Group", представена от JoKeR, Iwanow и CyberBlack.
Въпреки че няма тежки последици за страницата и тя е била недостъпна в период от само няколко часа, тези чести пробиви повдигат общия въпрос за сигурността на държавните интернет ресурси. Отчитаме и, че атаките са преди важни заседания на ДКЕВР. Имайки предвид, че председателят на регулатора Светла Тодорова няколкократно заяви, че цената на тока трябва да бъде увеличена, не изключваме варианта за нови, по-тежки атаки, когато подобно решение бива взимано.
Така изглеждаше сайта на ДКЕВР тази сутрин.
Така изглеждаше сайта на ДКЕВР тази сутрин.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 01.02.15, 07:25, anonymous:
    Хакването на държавен сайт още веднаж показва, колко малко се отделя за защитата им и колко трудно е това. А можеше да е и фишинг и да отидеш там ,където да се заразиш с локъри,малвари ,троянци и всякакви виртуални гадости. Може би само банките отделят голямо внимание за защита на свойте сайтове ,защото там става въпрос за директна загуба на пари на клиенти и от там на банките,те обаче се крадат наедро!Винаги преди да влезнеш в банков сайт можеш да провериш неговата автентичност за това се гриши Нортон!
  • Неделя, 01.02.15, 14:41, tegote:
    Учреждения от този вид нямат поддръжка и защита. Поддръжката е фиктивна и се прави само при нужда или оплакване от работодателя. Никой не го е грижа за обществените наблюдатели и читатели, всичко е сложено за парлама, шефовете не ги интересува има ли сайт, на линия ли е, какво е общественото мнение, просто те се съобразяват с нормите и изискването на модерното общество. Познавам директор, който влиза един път месечно в пощата си и не дочита нови писма, даже и да ги прочете си затваря очите и не отговаря, има си телефони за тая работа.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.