download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Голям скандал с шпионаж от страна на ЦРУ

09.03.2017 04:51 (преди 7 години) | spursy | показана 1363 пъти Статистики
По всичко личи, че този път изтеклата информация ще надмине предишния скандал свързан с Едуард Сноудън.

Сериозен скандал се разрази след като платформата за публикуване на изтекли данни Wikileaks представи 8761 документи и файлове, за които се твърди, че са от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. От изтеклата информация става ясно, че ЦРУ има капацитета да разбива защитите и да прониква в редица потребителски устройства - мобилни телефони, компютри и смарт телевизори. Освен чрез хардуерните устройства, ЦРУ се добира до потребителски данни и от редица софтуерни приложения като WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo, Confide и Cloackman. Въпреки че тези програми криптират данните, специалистите от разузнаването са намерили начин да се справят с това и имат достъп до информацията.
Специални отдели работят конкретно за преодоляване на защитите на смартфони с операционни системи iOS и Android. За целта се използват както незапушени уязвимости от типа нулев ден, така и се създават, разработват и тестват троянци, които да поразят устройството на набелязания обект. След като проникнат в смартфона, вече имат достъп до кореспонденцията, позвъняванията, местоположението и т.н. Може тайно да се активират микрофоните и камерите на телефона, за да предават моментни разговори и други действия.
Умните телевизори, които стават все по-популярни през последните месеци, също са поразявани от ЦРУ. Така телевизорът въпреки че привидно е изключен (Fake-Off), записва всичко наоколо чрез микрофона си, а когато бъде пуснат тайно започва да изпраща записаните данни към сървърите на ЦРУ. Отново се използват уязвимости, които са били открити преди време, като производителите са пуснали кръпка за фърмуера, но много потребители не са предприели тази стъпка и могат да бъдат шпионирани.
В изтеклите тайни документи са намерени и инструкции за проникване в wi-fi мрежи и в Skype. Антивирусните програми също биват поразявани от ЦРУ. Например защитата от популярната Kaspersky лесно може да бъде заобиколена от експертите на разузнавателното управление, използвайки различни бъгове в нея. Други антивирусни програми също биват заобикаляни, за да може да бъде проникнато в компютъра на набелязаната цел.
Тепърва ще се анализират подробно изтеклите данни и дали те са достоверни, но според експерти вероятно това е така. Засега ЦРУ и Белият дом отказват коментар по темата. От своя страна Wikileaks казват, че това е само първата порция от документи и ще има още разкрития скоро.
По всичко личи, че този скандал ще надмине предишния подобен, свързан с Едуард Сноудън. Самият Сноудън коментира в Twitter, че данните са автентични, но според него компании като Apple и Google нарочно оставят "задни вратички", през които продуктите им да бъдат пробивани.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 10.03.17, 14:52, iceman_:
    E , явно Големият Брат (1984) живее оттатък Атлантика ...
  • Петък, 10.03.17, 17:13, karadzha:
    ” E , явно Големият Брат (1984) живее оттатък Атлантика ... „

    Даже Епъл и Гугъл са в играта

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.