download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Голяма заплаха за всички устройства с Bluetooth

13.09.2017 13:02 (преди 11 месеца и 2 дни) | spursy | показана 448 пъти Статистики
Под риск са устройства под всякакви ОС, вкл. Android, iOS, Windows, Linux и т.н. Не дръжте постоянно включена Bluetooth функцията, ако не я използвате.

Няколко сериозни уязвимости, от които три са категоризирани като критични, бяха разкрити наскоро. Комбинацията от тези уязвимости получи общото име BlueBorne. Дупките са особено опасни защото, за да бъдат експлоатирани не е необходимо никакво взаимодействие с потребителя, а е достатъчно само Bluetooth да е включен. Така недоброжелатели могат да получат пълен контрол върху устройството и да извършат всякакви действия. BlueBorne засяга самата реализация на Bluetooth протокола, който по подразбиране има повишени права в повечето операционни системи.
Най-неприятното е, че на този риск са изложени милиарди устройства независимо от тяхната операционна система. Това включва както телефони и таблети под Android и iOS, така и компютри под Windows, Linux, Mac, а дори и IoT устройствата и смарт автомобили. Всяко от тях може да бъде поразено от разстояние, без потребителят да разбере.
Вече се предприемат защитни мерки, но не е ясно кога ще стигнат до всички. Google поясниха, че са започнали да разпространяват пач до производителите още преди няколко седмици. Към момента моделите Pixel вече трябва да са получили нужните кръпки, предпазващи ги от BlueBorne. Microsoft потвърждават, че са осигурили ъпдейт коригиращ уязвимостта при устройствата с Windows и е нужно потребителите да го инсталират. Очаква се скоро да има обновления и за Apple и Linux. И все пак експерти съветват, да не държите постоянно включен Bluetooth, ако не го използвате.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
300 вида опаковки и консумативи
www.extrapack.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2018   Experta Ltd.