download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Apple инвестира в производство на алуминий без емисии

16.05.2018 17:51 (преди 5 години и 11 месеца) | spursy | показана 976 пъти Статистики
Проблемите с отпадъците по света стават все по-сериозни. Европа е заплашена от криза след китайската забрана за внос на отпадъци.
Apple ще инвестира сериозната сума от 10,1 милиона долара и ще си партнира с корпорациите Alcoa и Rio Tinto, за да започне да използва нова технология, която елиминира преките емисии на парникови газове, които са присъщи за традиционния процес на топене на алуминий. Дори днес алуминият се произвежда по същия мръсен начин, както се е правило преди над сто години. Това води до огромно отделяне на въглероден диоксид през целия процес на топенето. Наясно сте, че алуминият е широко използван в съвременната техника. Когато новият метод стане комерсиален Apple ще произвеждат техниката си значително по-екологично.
Друг масово използван материал днес е пластмасата. Проблемът с този тип отпадък вече придобива чудовищни размери в Европа, след като Китай забрани внос на отпадъци в края на миналата година. Европа изнасяше повече от половината си пластмасови отпадъци в Азия. Китай обработва половината от световния износ на пластмасови отпадъци и настоява за по-високи стандарти за чистота и сортиране, за да предотврати изгарянето на замърсени отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани.
Проблемът е във все още ниските нива на рециклиране вследствие на многото изхвърляна пластмаса, която е мръсна и несортирана. През 2016г. в Европа са събрани 27,1 млн. тона пластмасови отпадъци, 41.6% са отишли за производство на енергия, 31.1% за рециклиране (вкл. в Китай) и 27.3% на сметищата. Постигнатите проценти в Европа дори са сред най-добрите за планетата. В световен мащаб данните са още по-лоши, като според изчисления на учени, само около 20% от твърдите битови отпадъци се рециклират, около 13.5% се използват за генериране на енергия, а останалите се изхвърлят.
Изгарянето на пластмасови отпадъци за генериране на електричество или топлинна енергия не е най-удачният вариант, защото при него се отделя много повече въглероден диоксид сравнено с други суровини.
Световното производство на пластмаси се е увеличило двадесет пъти от 60-те години и се очаква да се удвои отново през следващите 20 години. По данни на ООН до 2050 г. в океаните ще има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба.
Затова е нужно минимално усилие от всеки от нас. Опитайте се да създавате по-малко пластмасов боклук, използвайте принадлежности за многократна употреба, изхвърляйте разделно, изплаквайте опаковките преди изхвърляне.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.