download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Армията от заразени рутери продължава да расте

29.05.2018 04:07 (преди 5 години и 10 месеца) | spursy | показана 1551 пъти Статистики
Връщането на рутера към фабрични настройки и рестартирането му е лесно временно решение ако е бил заразен.

От няколко дни в медиите се коментира новината за разкрит малуер, който е успял да зарази стотици хиляди рутери по целия свят. Според данни от Cisco и Symantec този проблем е засечен в 54 страни, а заразените устройства са над 500,000 и продължават постоянно да се увеличават. Опасността е известна като VPNFilter и използвайки вече известни слабости в системата на рутера, успява да го зарази. В последствие недоброжелатели могат с помощта на допълнителни приставки да следят интернет трафика на жертвата, като прихващат кореспонденция. Също така рутерът може да бъде използван като част от огромна армия заразени устройства, за да атакува зададена цел.
Експерти на ФБР са установили, че при рестартиране на рутера допълнителните приставки изчезват, но все пак остава основният код. Това все пак е временно и частично решение ако рутерът ви е заразен. След връщане на рутера към фабричните настройки вирусът изчезва заедно с добавките, даващи му възможност да прихваща интернет трафика и т.н. Все пак рестартирането не е постоянно решение, защото рутерът отново е уязвим за VPNFilter и може във всеки един момент отново да бъде заразен.
За да се предпазите от VPNFilter, се препоръчва да обновите фърмуера на устройството си, а също така да се изключи отдалеченият достъп (remote management).
Потенциално уязвимите устройства от тази актуална заплаха са модели на различни производители в това число Linksys, Netgear, TP-Link, MikroTik и QNAP.
Препоръчваме ви да прочетете нашата статия Новите заплахи - вашия рутер!

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.