download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Експериментът с подводен център за данни на Microsoft е успешен

07.11.2018 02:27 (преди 5 години и 4 месеца) | spursy | показана 1178 пъти Статистики
Технологичният гигант ще разшири обхвата, потапяйки още подводни дейта центрове и тествайки възобновяеми източници на енергия за тях.
Преди месеци Microsoft предприе интересен експеримент, започвайки да използва подводен център за данни. Тогава край бреговете на Шотландия бе потопен тестов datacenter, който се охлажда само от морската вода. Проектът буди интерес, защото разходите за енергия използвана за охлаждане на центровете за данни, често надхвърлят тези за електроенергия която е нужна за работата на самите системи. За първи път Майкрософт направи такъв експеримент през 2014 г., като потопи малък контейнер в океана край бреговете на Калифорния. Въпреки че този контейнер бе доста малък и не можеше да отрази категорично успеха на този метод, то той функционира безпроблемно над 100 дни и експеримента бе достатъчно успешен, за да се предприеме по-сериозно изследване. Затова в последствие бе създаден значително по-голям контейнер съдържащ 864 сървъра, който бе потопен край Шотландия. Той се охлажда само с морска вода, а захранването нужно за работата на сървърите се доставя през специално прокаран кабел идващ от сушата и е генерирано изцяло от възобновяеми източници, като вятъра например. От началото на тестовия проект изминаха повече от 100 дни и Microsoft със задоволство оповестиха, че експериментът е успешен. Той разбира се не е приключил и подводният център ще бъде под подробно наблюдение поне година, като се следят различни показатели. Според разработчиците, прототипът може да функционира поне пет години без нужда от профилактика и обслужване.
Занапред от Microsoft планират да разширят експеримента, като разположат повече центрове за данни под водата в различни точки на планетата. Планирана е и тестова програма за осигуряване на електрозахранване генерирано от приливите и отливите.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.