download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Блокчейн технологията ще контролира пътя на всеки HDD

12.11.2018 20:53 (преди 5 години и 5 месеца) | spursy | показана 989 пъти Статистики
Това ще улесни проверката за всеки отделен диск, историята му, ще предпазва от измами и ще се бори с пиратството.
Глобална блокчейн система да започне да следи и записва пътя на всеки твърд диск от момента на производството му до този на излизането му от употреба. Това е новият проект на технологичните гиганти IBM и Seagate. Блокчейн технологиите са свързвани най-често с различните криптовалути, но те всъщност могат да намерят далеч повече и полезни приложения. Пример за такова е новата идея, която да предпази производителите и потребителите от измами, пиратство и злоупотреби. Едно от основните предимства на блокчейн е, че записаната информация не може да бъде манипулирана и променяна в последствие. Новият проект предвижда всеки произведен HDD да получава уникален цифров маркер, който след това да се записва в неговия уникален пакет в блокчейн веригата, където ще остане завинаги. Така лесно и бързо ще може да бъде проследен целият жизнен цикъл на устройството, още от излизането му от завода, през всички доставчици и търговци, до крайния потребител, евентуално гаранционно събитие или излизането му от употреба. Основните предимства при този метод е, че ще се предотвратят евентуални опити за измами, при които някъде по веригата между производител и краен клиент, устройството бъде заменено или компрометирано. Също така блокчейн ще даде възможност за лесна и бърза проверка за всеки един диск от милионите, които постоянно се произвеждат. В момента това е или невъзможно или сложна задача, която отнема много време и усилия.
Според плановете в началото новата блокчейн технология ще проследява дисковете Seagate за корпоративни сторидж системи. В последствие обхвата ще се разшири и ще обхване цялата гама от HDD продукти на Seagate. IBM и Seagate се надяват и другите производители на твърди дискове да се включат в една обща, глобална блокчейн система за контрол на този тип устройства.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Четвъртък, 29.11.18, 16:30, soft-support:
    Не разбирам как се нарушава личното пространство. Всъщност не е уточнено детайлно каква информация ще се записва в веригата, но се съмнявам да е лична. Диск номер 12357 е произведен в завода в Тайван на дата 11.10.2017 -> доставен на 18.10.17 в склад в Германия, град Дортмунд от доставчик ХХХ ->Продаден от магазин ХХХ в град Кьолн на 25.11.17. Тук веригата прекъсва, защото досега е минава по изградените стъпала на производителя, но вече в потребителски ръце нямам как да се следи. Освен в случай когато:На 01.03.2018 дискът е постъпил в оторизиран сервиз като гаранционно събитие. От там или ще се отремонтира като това се запише и ще се върне на потребителя или ще се води брак и пак ще се запише във веригата. Ако например е брак, неговия номер няма да може да бъде използван с измамна цел като бъде подменен с диск менте.
  • Четвъртък, 29.11.18, 18:51, johnmotson:
    Блокчейн като концепция съществува от 90-те години, според някои хора и от 70-те години, според други. Това не е от чак толкова голямо значение. Важното в случая е, че тя съществува много преди Bitcoin и другите криптовалути. Всички я знаеха, но тя не се използваше комерсиално”.
          Източник: Getty Images/Guliver
      Това е т.нар. DLT (distributed ledger technology). Може да се опише лесно като една голяма компания, която има много сървъри на различни места. Всеки сървър е програмиран така, че да е във връзка с останалите и да си споделят информацията. Така, ако един сървър се развали, системата прехвърля информацията към друг сървър.
      

    Потребителят дори не разбира, че сесията му е прехвърлена към друг сървър и продължава да си работи без проблем.
      Блокчейнът е децентрализация и финансовите институции трудно го приемат. Но в други индустрии има голям интерес. Логистичните компании например повишават ефикасността си с над 30% и намаляват времето за обработка на поръчките с 80%, благодарение на блокчейн автоматизация чрез умни договори.
     Много хора казват, че блокчейн е „балон” и го сравняват с дот-ком „балона” от 90-те но в основата си има нещо реално и стойност. И ако не беше дот-ком „балонът”, може би днес нямаше да има Google, Microsoft и други големи ИТ гиганти!

  • Петък, 30.11.18, 10:28, iceman_:
    ” Не разбирам как се нарушава личното пространство.... „

    След като се знае вече, че диск №12357 е закупен от тебе в некъФ магазин ... то друго и не е нужно да се знае. Тва е като номера на сим картите - преди бяха анонимни, сега си даваш името/егн то.

  • Събота, 01.12.18, 11:13, roswelll:
    анонимността вече не съществува за нас ...
  • Събота, 01.12.18, 15:30, iceman_:
    ” анонимността вече не съществува за нас ... „

    А съществуваше ...

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.