download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Руската операционна система Елбрус беше пусната свободно

04.04.2019 04:29 (преди 4 години и 11 месеца) | spursy | показана 1346 пъти Статистики
Вече всеки желаещ може да изпробва системата използвана в държавните структури на страната, дори на доста стар и скромен компютър.
Руските държавни структури използват специално разработена операционна система Елбрус (Эльбрус), която работи под компютри използващи Елбрус процесори. Така властите налагат собствена, затворена екосистема, за да подсигурят сигурността. Процесорите Елбрус не се продават свободно и само определен кръг разработчици имат достъп до необходимия софтуер и информация, за да работят по проекти свързани с тях.
Сега обаче операционната система Елбрус вече няма да е достъпна само за държавни служители, а ще може да бъде използвана и от всеки желаещ. За целта е била разработена модифицирана версия, която може да работи под разпространените потребителски процесори с 32 и 64-битова архитектура. Потребителската версия на Елбрус може да бъде свалена свободно и инсталирана на обикновен компютър. Тя е Линукс базирана и за нея има пълна документация на руски език. Може да се отбележат много ниските системните изисквания от едва 1 GB RAM памет и 40 GB дисково пространство.
Разбира се, държавната версия на Елбрус ОС, работеща с процесори Елбрус, не се предлага за изтегляне.
Можете да свалите потребителската версия на руската система от официалния сайт - http://mcst.ru/programmnoe-obespechenie-elbrus

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Неделя, 07.04.19, 16:18, океан:
    ” Явно, трябва да се чака по-нова версия
    И за какво ти е .Те се движат с 15 години след първите.
    За тях важното е да са различни и да е тяхно.Но като гледам нито е измислено от тях нито е по различно от другите линукси.Само модифициран линукс със стандартна графична среда и стандартно ядро.
  • Понеделник, 08.04.19, 11:19, johnmotson:
    Операционната система е базирана на Linux но това не означава, че повечето приложения ще се стартират под Эльбрус. Явно има неслучайна пречка с оглед на новата ОС-ма. Необходимият за нея софтуер се тегли само от техния сайт, което означава, че приложенията са с променен програмен код.
      Като всяка нова операционна система не е с кой знае колко красив облик, като ключово правило за проектирането е да се забрани достъпа до всички ресурси по подразбиране и да се позволява достъп само чрез строго-определени точки за достъп, тоест интерфейсите.
  • Понеделник, 08.04.19, 12:12, океан:
    johnmotson
    Така е .
    При линукс новите версии програми не се инсталират на стари ядра.Има много зависимости,които трябва да бъдат спазени.Щом е линукс ядро могат да се инсталират програми но за съответното ядро.
    Конкретно за случая програмите трябва да са доста стари -за ядро 2.5 до 3.5 версия.
    За външния вид.Това е стандартна графична среда xfce https://bg.wikipedia.org/wiki/Xfce.Всеки линукс с тази среда изглежда по същия начин.
  • Понеделник, 08.04.19, 12:48, johnmotson:
    Допустимо е Океане, руснаците да нямат права върху осъвременените версии на Linux или доста скъпа лицензия за базиране на тяхната ОС-ма. Все пак Елбрус обслужва бизнес проекти и старото ядро да е достатъчно. Четох, че огромен екип работят върху обновяване на версиите, така че в скоро време ще видим как се развива интересния проект.
  • Понеделник, 08.04.19, 13:03, океан:
    Допустимо е Океане, руснаците да нямат права върху осъвременените версии на Linux или доста скъпа лицензия за базиране на тяхната ОС-ма. Все пак Елбрус обслужва бизнес проекти и старото ядро да е достатъчно. Четох, че огромен екип работят върху обновяване на версиите, така че в скоро време ще видим как се развива интересния проект.
    Линукс е с отворен код.Няма лицинзи.Всеки може да го ползва.
    Мисля,че причината е друга.
    Старото,непотребното се расекретява а новото остава секретно

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.